comenzi la domiciliu cliseru.ro

Școala Gimnazială ”Sf. Andrei” Slobozia participă la concursul național Ora de Net

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
27/03/2018 | Evenimente

„Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale.”

Principalele informații furnizate de copii pe rețele de socializare sunt: poze în care se distinge clar fața copilului (81%), numele de familie (61%), numele școlii la care învață (59%) și vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă și 10% numărul de telefon, potrivit unui studiu național despre fenomenul de bullying, realizat de Organizația Salvați Copiii în 2016.

Plecând de la cazurile gestionate de specialiștii liniei de consiliere în anul 2017, 327 cazuri din 1067 au implicat folosirea neadecvată a datelor personale, ducând la situații de cyberbullying, sexting și afectare a confidențialității și reputației online. Organizația Salvați Copiii România a lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet 2018 o competiție de proiecte adresată copiilor și tinerilor. Aceasta este desfășurată sub numele „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale”.

Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net, susținut de Ministerul Educației  Naționale și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.

În vederea participării la concursul menționat, Școala Gimnazială ”Sf. Andrei” Slobozia a organizat evenimentul Acțiune publică –” Tu ce lași în urma ta pe internet?”, care a avut loc joi, 22.03.2018, la sediul Școlii Gimnaziale ”Sf. Andrei” Slobozia din str. Matei Basarab, nr .35, Slobozia și a reunit 62 de reprezentanți ai elevilor, cadrelor didactice și părinților. În cadrul acestuia, au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacțiune online și implicațiile comerciale ale colectării de date. Totodată, a fost promovată linia de informare și consiliere privind siguranța pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonat de Organizația Salvați Copiii și disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro.

Discuțiile au avut scopul de a crește nivelul de informare a copiilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la drepturile și responsabilitățile pe Internet privind datele personale.

Acest eveniment a fost organizat de echipa Grupul de inițiativă, reprezentând Consiliul Elevilor din Școala Gimnazială ”Sf. Andrei Slobozia”, coordonată de prof. Lescae Iolanda și prof. Popescu Maria.

„Acțiunea publică, cu tema ”Cetățenia digitală”, a fost susținută de elevii din grupul de inițiativă, 10 elevi, reprezentanți ai Consiliului Elevilor din școala noastră. Participanții, elevi din clasele de gimnaziu, cadre didactice și invitați, alături de conducerea școlii, au avut prilejul să se implice într-o activitate interactivă, în care au fost prezentate și dezbătute informații de interes pentru elevi și adulți deopotrivă.  Actualitatea temei și faptul că elevii participanți la acțiune aveau deja cunoștințe din activitățile derulate în școală, în cadrul proiectelor anterioare despre siguranța pe internet, au conferit substanță discuțiilor și posibilitatea de a face referiri la situații concrete, în care copiii nu sunt destul de atenți privind siguranța datelor personale pe internet, dar nici privind imaginea pe care și-o creează în mediul virtual. O idee inedită a reprezentat-o introducerea noțiunii de cetățenie digitală, pe care elevii, majoritatea din clasele a VII-a, unde se studiază Cultura civică, au înțeles-o cu ușurință. S-a punctat faptul că fiecare cetățean al societății moderne, utilizator de tehnologie digitală, este și un ”cetățean digital”, având drepturi, care decurg din drepturile omului, dar și responsabilități specifice privind modul în care-și desfășoară activitatea în mediul online.  Au fost promovate acțiunile Organizației Salvați Copiii și programul Ora de Net, cu accent pe sprijinul pe care  îl pot primi de la specialiștii liniei de consiliere ctrl_AJUTOR. Activitatea a marcat începutul unei serii de alte acțiuni, pe care grupul de inițiativă, împreună cu profesorul coordonator, și-a propus să le realizeze și după finalizarea acestui concurs, pentru a disemina informațiile din acest proiect, pentru a sprijini copiii și adolescenții să-și dezvolte deprinderi și o atitudine corectă privind utilizarea în siguranță a internetului” – a declarat dna. Lescae Iolanda, profesor consilier școlar– coordonator.

„În perioada octombrie-noiembrie 2017, peste 2.700 de cadre didactice s-au alăturat echipei Ora de Net, pentru a susține o activitate educațională cu scopul de consultare a copiilor. Prin acest demers național, derulat în regim de voluntariat, ne-am propus să surprindem cunoștințele copiilor din România privind drepturile copilului, experiența online și percepția lor față de tratarea acestei teme de către adulții din viața lor (profesori, părinți, autorități, mass media, companii etc).

Peste 54.000 de copii din 790 orașe au participat la sesiuni, astfel ne-am putut crea o imagine realistă cu privire la situația națională privind siguranța online a copiilor. Tema concursului „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale” este aleasă în consecința nevoilor de informare identificate în urma analizei rapoartelor realizate de facilitatorii Ora de Net”, a declarat Georgiana Roșculet, coordonator al proiectului educațional Ora de Net din cadrul Organizației Salvați Copiii România.