comenzi la domiciliu cliseru.ro

Șase aeronave F-16 vor opera de la Baza 86 Aeriană Fetești

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
29/09/2016 | Locale Ialomita

Cele şase aeronave vor sosi în țara noastră în cursul zilei de astăzi, 29 septembrie, având la manşă piloţi ai Forţelor Aeriene Române. Aeronavele, modernizate în varianta MLU M5.2, vor fi operate de la Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Fetești.

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a efectuat miercuri, 28 septembrie, o vizită oficială în Portugalia, la invitaţia omologului portughez José Alberto de Azeredo Lopes, cu ocazia preluării oficiale de către Forţele Aeriene Române a primelor şase avioane F-16 Fighting Falcon.

Prima parte a programului a fost rezervată discuţiilor oficiale, prilej pentru cei doi miniştri de a analiza opţiunile pentru întărirea cooperării militare, atât prin proiecte bilaterale, cât şi în cadrul oferit de apartenenţa comună la NATO şi Uniunea Europeană.

Evoluţiile din mediul actual de securitate au constituit un alt reper al agendei discuţiilor. Ministrul Motoc a subliniat importanţa pe care o acordă România materializării deciziilor politice majore adoptate de şefii de state şi de guverne la Summit-ul NATO de la Varşovia, cu accent pe implementarea, într-o manieră credibilă şi eficientă, a deciziilor referitoare la Prezenţa Aliată Avansată Adaptată (Tailored Forward Allied Presence) la Marea Neagră, pe toate cele trei componente ale sale – terestră, aeriană şi navală.

Ministrul Motoc a exprimat aprecierea cu privire la stadiul implementării Programului strategic de înzestrare cu aeronave multirol F-16, care se desfăşoară în condiţii foarte bune şi în parametrii agreaţi.

Convorbirile oficiale au fost urmate de ceremonia desfășurată la Baza 5 Aeriană Monte Real, pe timpul căreia au fost predate oficial Forţelor Aeriene Române primele şase dintre cele 12 aeronave multirol F 16 Fighting Falcon, ceremonie desfășurată în prezența prim-ministrului António Costa şi a ministrului portughez al apărării.

În alocuţiunea susţinută pe timpul ceremoniei, ministrul Mihnea Motoc a subliniat faptul că această zi va rămâne în istoria Forţelor Aeriene Române drept cea în care primele avioane F-16 Fighting Falcon vor purta oficial pe fuselaj însemnele tricolore.

”Dotarea cu aceste avioane de luptă înseamnă intrarea în clubul “F-16” şi şansa unui nou început pentru şcoala românească de pilotaj, care se mândreşte cu tradiţii dintre cele mai vechi în lume şi care are acum posibilitatea să contribuie la formarea unor piloţi de elită”, a declarat ministrul român.

Totodată, ministrul Motoc a arătat că escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez reprezintă un prim pas în procesul de realizare a unei capabilităţi aeriene robuste şi relevante în regiunea României, care va fi urmat de achiziţia şi operaţionalizarea, în etapa următoare, a unei a doua escadrile. ”Dotarea cu avioane care permit abordarea unui spectru larg de misiuni, în concordanţă cu conceptele de operare moderne, care şi-au demonstrat eficienţa în cadrul NATO, va asigura țării noastre o apărare aeriană durabilă”, a adăugat demnitarul român.

Mihnea Motoc a scos în evidenţă şi faptul că operarea escadrilelor F-16 Fighting Falcon reprezintă condiţia de eligibilitate a ţării noastre pentru accederea la programul F-35 – ţinta finală a acestui ambiţios program de modernizare a aviaţiei de luptă româneşti – cât şi mijlocul prin care această tranziţie devine realizabilă.

La final, ministrul Motoc a subliniat că acest program poate constitui un model de dezvoltare şi aprofundare a relaţiilor româno-portugheze, o excelentă referinţă şi bază de lecţii învăţate pentru proiecte de colaborare mai largi, în zona economică, unde există un mare potenţial de dezvoltare.

Comunicat de presă & foto: MApN – Ministerul Apărării Naționale