comenzi la domiciliu cliseru.ro

Șantaj la pet! Cum mimează marile companii reciclarea ambalajelor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
27/01/2016 | Magazin

Legislația privind obligațiile de reciclare este în vigoare în România de mai bine de 10 ani. Orice companie care comercializează produse ambalate este obligată să recupereze deșeurile rezultate. Acest lucru a fost mimat ani în șir  de companii precum Coca Cola, Pepsico, Ursus, Bergenbier, Tetra Pak, Timbark, Argus, Unilever, Munplast, Chipita, Mars, Heineken…

Platforma de-clic.ro anunță lansarea campaniei #șantaj-la-PET, și a petiției adresate președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer. Campania vine ca răspuns la presiunea exercitată de marile companii din industria alimentară asupra guvernului pentru evitarea responsabilității reciclării deșeurilor pe care le produc.

Legislația privind obligațiile de reciclare este în vigoare în România de mai bine de 10 ani. Orice companie care comercializează produse ambalate este obligată să recupereze deșeurile rezultate. Acest lucru a fost mimat ani în șir prin înființarea de către companii a unor structuri asociative de tip Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR) care au devenit responsabile pentru recuperarea deșeurile puse pe piață și pentru atingerea țintelor de reciclare impuse de UE.

A rezultat un cartel al marilor companii, care sub pălăria OTR-urilor au pretins atingerea țintelor de țară în reciclarea deșeurilor din ambalaje. Coca Cola, Pepsico, Ursus, Bergenbier, Tetra Pak, Timbark, Argus, Unilever, Munplast, Chipita, Mars, Heineken alături de alte companii au pus bazele a nu mai puțin de 10 astfel de OTR-uri.

Anul trecut, Fondul pentru Mediu (AFM) și Parchetul au realizat în premieră inspecții financiare la OTR-uri care au scos la iveală fraude de zeci de milioane de euro în domeniul reciclării. Sute de mii de tone de ambalaje au fost raportate ca fiind reciclate, însă la control s-a dovedit că nu erau. Au fost identificați sute de reciclatori căpușă care prin fraudă și fals în declarații au reciclat sute de mii de tone de deșeuri doar pe hârtie. Toate aceste ambalaje nereciclate au ajuns să fie aruncate în natură, provocând un real dezastru ecologic.

În acest context România riscă declanșarea unei proceduri de infringement care ar atrage penalități de până la 200.000 de euro pe zi. În același timp, agenții economici care nu și-au îndeplinit țintele asumate sunt obligați prin lege să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitățile de ambalaje nereciclate. Aplicarea acestei măsuri de către Ministerul Mediului este acum contestată de industria de profil, deși este în vigoare de 10 ani.

Eco-rom Ambalaje (organizație de tip OTR) și alte asemenea organizații suspecte de fraudă, amenință prin companiile și patronate cu creșterea prețurilor la alimente pentru a obține amnistie fiscală de la plata penalităților către Fondul de Mediu. Pe de o parte companiile au încălcat legea prin OTR-uri și au compromis raportările către UE, pe de altă parte pun presiune pe guvern prin Romalimenta și Coaliția pentru Dezvoltatea României pentru a fi iertați de fraudă, penalități, dobânzi. Cu alte cuvinte, companiile amenință acum că cetățenii vor plăti un suprapreț pentru că ele au încălcat legea.

 

Textul petiției:

Dl. Klaus Johannis – Presedinte al Romaniei

Dl. Dacian Ciolos – Prim-Ministru al Romaniei

Dna. Cristiana PAȘCA – PALMER – Ministru al Mediului, Apelor și Padurilor

 În contextul crizei create de corporațiile care NU vor să-și asume responsabilitatea pentru neatingerea țintelor de reciclare a deșeurilor din ambalaje; în contextul în care unele din OTR-urile înființate de companii sunt suspecte de fraudarea bugetului cu 54 milioane de euro; în condițiile în care România riscă un nou infrigement (cu penalități zilnice de 200.000 de euro), vă solicităm:

 – Să NU cedați presiunii corporațiilor (în spatele ECOROM, Coalitia pentru Dezvoltarea României stau Coca Cola, Unilever, Ursus și mulți alții) care vă solicită să ignorați legea;

 – Să deblocați sistemul de trasabilitatea al deșeurilor prin sistemul SIM /Sistemul Integrat de Mediu, pentru transparența și responsabilizarea tuturor celor implicați;

 – Să comunicați public date privind amploarea fraudei legate de neîndeplinirea țintelor obligatorii de reciclare a ambalajelor puse pe piață;

 – Să dispuneți anchetarea responsabililor Administrației Fondului de Mediu care timp de 10 ani nu au luat măsurile necesare pentru a pune în aplicare legislația existentă;

 – Să elaborați un nou proiect de lege care să reformeze sistemul recuperării și reciclării deșeurilor provenite din ambalaje responsabilizând producătorii și publicul larg.

 Vă solicităm domnule președinte, domnule prim-ministru, doamnă ministru să nu cedați presiunilor companiilor și asociațiilor patronale! 

Petiția poate fi semnată la: http://facem.de-clic.ro/santaj-la-pet