Sală de spectacole cu geometrie şi termen de finalizare variabile
Proiectul de modernizare a sălii de spectacole, situată în Palatul Administrativ (sediul Consiliului Județean), a demarat în 1995, în urma unui protocol de colaborare semnat între Consiliul Judeţean Ialomiţa şi UNITER.
Proiectul tehnic a fost avizat favorabil, ceea ce a permis organizarea licitaţiei publice deschise pentru organizarea lucrărilor, cu contract „la cheie”.
Urmare a licitaţiei, care a avut loc în 1997, contractul de execuţie a fost adjudecat de către SC Constrif SA Ialomiţa, cu o valoare de 5.315.360.000 lei vechi, cu durata de execuţie de 20 de luni.
Modificarea reglementărilor ISCIR, intervenită în perioada de execuţie a lucrărilor, a determinat, pentru restul de executat, revizuirea şi actualizarea documentaţiei din punct de vedere tehnic, atât pe linia siguranţei în exploatare şi la incendiu, cât şi pentru soluţiile impuse la instalaţiile electrice, mecanisme de scenă, cortină etc. Întrucât proiectantul general a fost în imposibilitatea revizuirii documentaţiei şi continuarea asumării proiectului, Consiliul Judeţean a contractat aceste servicii cu un alt proiectant, SC Dan Soft Invest SRL, care a elaborat proiectul în cauză.
În anul 2002, s-a aprobat reactualizarea indicatorilor tehnico-economici la acest obiectiv, cu 28.026.934.000 lei vechi, durata de realizare a investiţiei prelungindu-se cu 75 de luni.
Deși se spera ca până la sfârșitul anului 2010 sala de spectacole să fie gata, acest lucru nu s-a întâmplat. În acești ani, sala de spectacole a înghiţit bani cu nemiluita, chiar dacă lucrările au fost sistate perioade îndelungate. Trebuie, totuși, să sperăm că o astfel de investiție va avea o finalitate…cândva, în ciuda tuturor contestatarilor care susțin că nu este de nasul nostru, fiind considerată o gaură neagră unde se tot duc banii județului..
În cadrul ședinței Consiliului Județean, susținută săptămâna trecută, consilierul democrat-liberal Gheorghe Nicolae a redeschis acest subiect, în timp ce se discuta pe marginea rectificării bugetului general al județului pe anul 2011.
„Analizând ce ni se propune astăzi, vă rog să-mi permiteți să merg la pagina 3 – modernizare sală de spectacole și să-mi exprim un punct de vedere. Prin programul rectificat se finanțează cu 1,9 milioane lei lucrări în continuare (…). Pentru că, din știința mea, această lucrare a fost sistată, iar acum se reactivează. De altfel, am fost acolo, am văzut, echipele sunt prezente și vreau să vă spun că vom fi unicat în lume cu ce ne propunem să facem acolo. Am analizat și indicatorii și, din punctul meu de vedere, este exact tichia de mărgăritar ce lipsește acestui județ (…) Sala de spectacole a Consiliului Județean are, prin proiect, 350 de locuri, în comparație cu sala municipală, una decentă de altfel, care are 450 de locuri, iar slobozenilor le este suficient. Măcar din aspectul ăsta e de gândit ce vrem să facem cu această sală de Consiliu”, spunea Gheorghe Nicolae.
Consilierul a reclamat și faptul că la Casa de Cultură a Sindicatelor „numai cultură nu se face”, iar aspectul „te șochează de la intrare”.
„Dezbaterile despre sală vă sunt cunoscute, pentru că ați făcut parte din acest mandat și știți foarte bine când am aprobat noi indicatori. Am analizat în detaliu. Chestiunea utilității acestei săli este de mult tranșată într-un oraș capitală de județ, care are o sală a sindicatelor în proprietatea unui sindicat cu un regim juridic greu de zdruncinat și o sală municipală foarte necesară și foarte frumoasă”, a replicat Silvian Ciupercă.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean, la ora actuală se inventariază lucrările în vederea rezilierii contractului cu Constrif SA, urmând să fie supuse Consiliului Județean spre aprobare documentațiile de atribuire pentru restul de executat și soluția nouă aprobată de Consiliul județean în 2010.