S-a deschis primul Centru de Tineret la Amara
Ești tânăr? Vrei să îți faci prieteni noi? Simți că ai o idee bună pentru comunitatea ta? Vrei informații suplimentare și îndrumare ca să îți pui ideea în practică? Te preocupă problemele tinerilor dar ești interesat și de oportunitățile lor? Îți dorești să întâlnești și alți tineri cu aceleași preocupări ca și tine?
Acum ai toate șansele, pentru că Asociația Expert-in, în parteneriat cu Primăria Amara, a inaugurat sâmbătă, 15 martie, primul Centru de tineret din oraș, sediul aflându-se în vechea clădire a Primăriei din localitate.
„Încercăm să dezvoltăm comunitatea tinerilor, să existe o legătură mai profundă între ei. (…) Obiectivele noastre urmăresc angajarea și participarea tinerilor în proiecte ce vizează activități cu caracter educațional și cultural, promovarea educației nonformale, dezvoltarea abilităților de comunicare, de lucru în echipă și de cunoaștere, stimularea creativității, integrarea tinerilor în comunitate prin promovarea valorilor sociale și culturale”, spunea unul dintre reprezentanții Asociației.
Prezent la eveniment, primarul orașului Amara, Victor Moraru, le-a povestit despre atuurile tinereții, dar și despre greșelile specifice vârstei din care poți trage învățăminte, despre problemele actuale ale tinerilor, dar și despre oportunitățile pe care le au.
„Mi-am dorit întotdeauna un centru de tineret. Mereu mă întrebam ce se întâmplă cu tinerii din Amara, unde se regăsesc ei? În deciziile pe care le-am luat, am ținut cont de fiecare dată de tineret, prin sprijinirea activităților sportive, prin realizarea unor evenimente, însă, nu reușeam să identific ce își doresc ei cu adevărat. Am ajuns, astfel, la acest parteneriat, de la care aștept foarte mult și sunt dispus să ofer foarte mult. Sper ca această colaborare să ne determine să luăm cele mai bune decizii. Avem proiecte pentru tineret, dar poate nu sunt cele mai bune, poate nu sunt cele mai solicitate, poate ei își doresc altceva. Rolul acestui centru îmi doresc să fie acela de a reprezenta tinerii, și nu numai tinerii, din Amara. Nu îmi doresc să vă învățăm să fiți vârstnici, îmi doresc să ne învățați voi să fim tineri și să ne menținem tinerețea (…)”, spunea primarul.
Cu toate acestea, Victor Moraru a subliniat că nu dorește să se implice prea mult în activitățile tinerilor, dorindu-și ca deciziile să fie luate de ei, însă nu se vor exclude din acest proiect.
„Deja am alocat pentru anul acesta 60.000 lei pentru activitățile pe care tinerii le vor desfășura. Îmi doresc ca banii să nu fie importanți în această activitate, ne dorim să nu existe interese de moment, ne dorim ca în acest centru să vină oamenii așa cum sunt ei. Acest centru este doar un început. Putem fi, însă, solidari cu orice idee care vizează tinerii și viitorul acestora, pentru că există foarte multe probleme în rândul lor. Chiar dacă nu cred că există vreo localitate care să aloce o astfel de sumă spre tineret, este posibil ca bugetul să fie suplimentat, în funcție de evoluția voastră și vă asigur de un parteneriat sincer. Și îmi doresc ca în viitor o parte din acești tineri să ajungă în administrația locală”, a mai spus Victor Moraru.
Precizam anterior faptul că în această clădire a existat sediul primăriei Amara, până prin august-septembrie 2011. Ca o coincidență, conferința de deschidere s-a ținut în fostul birou al primarului Victor Moraru, iar el a stat exact în același loc, la biroul unde a lucrat timp de 11 ani. Cu toate acestea, există planuri ca această clădire veche să fie renovată, asta dacă nu se va lua decizia demolării ei.
„M-am gândit mult dacă este un sediu potrivit aici… o clădire veche pentru un centru de tineret. Însă îmi doresc ca această clădire să întinerească. Să veniți cu propuneri, ce să facem cu această clădire. Au fost propuneri să facem un muzeu, de asemenea au fost propuneri să fie demolată și să facem un parc. Vă rog să veniți cu propuneri, vă aparține decizia. Este o provocare. Această clădire vă aparține. Voi veți decide ce veți face cu ea. Dacă veți decide să rămână și să o întinerim, vom aloca sume suficiente pentru întinerirea ei. Vreau să animați viața acestui oraș, vreau să vă concentrați și pe proiecte europene, pentru că avem finanțări europene pentru tineri, și vreau să nu ratați niciun euro care se adresează tinerilor în următoarea perioadă”, a adăugat Victor Moraru.
Tinerii și-au stabilit o serie de activități săptămânale, pe ateliere, cum ar fi clubul de scriere creativă, seara de film, atelierul de benzi desenate, centrul de dansuri, compania de teatru.
Pe lângă toate aceste activități, primarul i-a sfătuit să își îndrepte atenția și către zona economică, pentru ca tinerii să fie familiarizați cu anumite noțiuni, dar și către zona fondurilor europene, să depună proiecte care să-i ajute pe tineri să transforme teoria în practică.