comenzi la domiciliu cliseru.ro

ROMANI CRISS a depus denunț penal împotriva cadrelor medicale din Centrul de Transfuzie Sanguină Slobozia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
26/07/2014 | Locale Ialomita

Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii – Romani CRISS a depus vineri, 25 iulie, un denunţ penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, împotriva Cristianei Maria Stoian, fosta directoare a Centrului de Transfuzie Sanguină Slobozia, precum şi a altor cadre medicale, solicitând sancționarea acestora pentru modul absolut revoltător și profund inuman în care s-au comportat față de pacienți.

Cadrele medicale implicate au procedat la îngrădirea dreptului mai multor pacienţi, atât romi cât și români, de a beneficia de transfuzie sanguină, necesară pentru tratarea unor diferite afecţiuni, încălcând prevederile legii penale.

Presa a relatat faptul că mai multe cadre medicale din Centrul de Transfuzii Slobozia comercializau unităţi de sânge, menit transfuziilor. Ulterior, în data de 25 iulie 2014, mass-media a publicat stenograme redând conversaţia dintre Cristiana Maria Stoian şi asistente medicale, din care reiese că refuzul acordării sângelui necesar transfuziei a fost motivat de apartenenţa etnică a victimei, în cel puţin unul dintre cazuri.

Romani CRISS a denunţat atât înfăptuirea infracţiunii de omor, sanctionată de art. 188 Cod Penal, coroborat cu Art. 77, lit. h, Cod Penal, precum şi a infracţiunii de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, sancţionată de art. 297 (2) Cod Penal. Totodată, prin denunţul înaintat, Romani CRISS a subliniat necesitatea investigării motivaţiei rasiste, atrăgând atenţia asupra faptului că, în mai multe cazuri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancţionat state contractante pentru că au omis să investigheze motivaţia rasială a unor atacuri.

Prin denunţ, s-a solicitat investigarea efectivă şi imparţială, trimiterea în judecată a Cristianei Maria Stoian, în vederea tragerii sale la răspundere penală, precum şi investigarea sub aspectul identificării făptuitorilor şi dispunerea trimiterii în judecată a celorlalte cadre medicale care au săvârşit aceeaşi faptă ca şi Cristiana Maria Stoian.

Citește și:

Scandalul de la Centrul de Transfuzii Slobozia se extinde: Directoarea adjunctă a INHT, sub control judiciar.

Slobozia: Șefa Centrului de Transfuzii a fost arestată

Ialomița: Cereau 100 de lei pentru o pungă de sânge