Rodica Boancă, senator AUR: Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor va verifica activitatea CAR Învățământ de la Slobozia
„Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor va verifica activitatea CAR Învățământ Ialomița, la solicitarea Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor pe care o conduc în Senat!”, a anunțat astăzi, 6 aprilie, senatorul AUR, Rodica Boancă.
Senatorul ialomițean s-a implicat în rezolvarea acestui caz în octombrie 2021, când problemele membrilor s-au acutizat, aceștia neputând să-și retragă fondurile sociale deținute la Casa de Ajutor Reciproc Învățământ.
Semnele unor posibile nereguli apăruseră încă din perioada august – septembrie 2020, când Consiliul Director al CAR Învățământ Slobozia IFN a transmis public un mesaj membrilor, după apariția unor „mesaje tendențios negative și nefondate cu privire la activitatea Casei”.
Reprezentanții Consiliului Director susțineau atunci că deși în anul 2019 CAR Învățământ Slobozia realizase un excedent în valoare de peste 11 milioane de lei, care a fost repartizat membrilor în luna decembrie a aceluiași an, în 2020 activitatea Casei a fost influențată de apariția crizei COVID-19.
Mai precis, numeroasele solicitări de amânare a termenelor de restituire a ratelor de împrumut, întârzierea plății ratelor, imposibilitatea continuării executării silite a împrumutaților așa zis „rău platnici” din cauza stării de urgență, dar și numărul mare de cereri de retragere a fondului social deținut, peste nivelul de lichiditate menținut de Casă în situații normale (10%) au condus la eșalonarea plăților fondurilor sociale în funcție de încasările efectuate, subliniau reprezentanții CAR Învățământ.
Totodată, aceștia acuzau anumite persoane care „promovează știri false și nefundamentate” că nu fac decât să creeze panică și să le aducă prejudicii de imagine, amenințându-le cu „instanța de judecată”.
Nu numai că situația nu s-a calmat după anunțul conducerii, din contră. Oamenii care s-au văzut cu economiile de-o viață blocate, s-au simțit înșelați și au depus zeci de plângeri.
Senatorul Rodica Boancă, președinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții, dar și membru în Comisia pentru Învățământ din Senat, s-a implicat în aflarea adevărului de la Casa de Ajutor Reciproc Învățământ Slobozia, după ce „bănuielile cu privire la spălarea de bani și deturnarea de fonduri erau din ce în ce mai accentuate în rândurile păgubiților”.
A adresat în luna noiembrie 2021 o întrebare ministrului Finanțelor (de la acea vreme), Dan Vîlceanu, solicitându-i, conform prerogativelor și atribuțiilor deținute, analizarea situației de la CAR Învățământ Slobozia, „având în vedere suspiciunile de spălare de bani și deturnare de fonduri care planează asupra CAR Învățământ Slobozia”.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor au concluzionat, în răspunsul oferit senatorului, pe lângă multe aspecte tehnice, faptul că „ținând cont de aspectele semnalate în întrebare, rezultă că unii membri ai CAR Învățământ au fost vătămați prin imposibilitatea de a-și recupera sumele depuse. Învederăm prevederile art. 242 (…) din legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, care stipulează gestiunea frauduloasă, respectiv pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrării sau conservării bunurilor acesteia de către cel care are ori trebuie să aibă grija administrării sau conservării acelor bunuri se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, dar și faptul că „acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.
Totodată, senatorul Rodica Boancă a pichetat alături de „păgubiți” sediul CAR Învățământ Slobozia, încercând, de asemenea, să afle care este situația direct de la sursă.
„Fiind la bază cadru didactic, și îmbrățișând meseria de profesor cu mare pasiune, nu am putut sta impasibilă în fața nedreptăților la care au fost supuși profesorii, dar nu numai, din județul Ialomița, și cu precădere din municipiul Slobozia, de către Casa de Ajutor Reciproc (C.A.R.) Învățământ, sucursala Ialomița. Din nevoia disperată de a drămui fie și o sumă modică, multe cadre didactice au accesat C.A.R-ul, văzând în el o ultimă speranță în lupta cu facturile sau cu traiul din ce în ce mai greu. Astfel, fără informații oficiale din partea reprezentanților C.A.R., m-am erijat într-un adevărat lider de sindicat și am pichetat sediul instituției, având alături de mine cetățeni amăgiți, frustrați, care se consideră, pe bună dreptate, tâlhăriți de o rețea ce pare de natură infracțională.
Am semnalat autorităților statului bănuielile cu privire la spălarea de bani și o posibilă deturnare de fonduri, iar în acest sens am adresat o întrebare Ministrului de Finanțe care are ca temă „Neregulile de la Casa de Ajutor Reciproc Învățământ, sucursala Ialomița”. De asemenea, conform prerogativelor și atribuțiilor conferite de funcția pe care o îndeplinesc în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Senatul României, am depus o autosesizare la comisia mai sus amintită care se referă la situația întâlnită la C.A.R. și care este menită să scoată la iveală adevărul.
Nu doresc decât dialog și soluții pentru sutele de persoane, unele în vârstă sau bolnave. Nu vreau decât dreptate pentru cetățeni și cu atât mai mult pentru profesori. Reiterez faptul că demnitatea românilor nu trebuie lezată de nimeni și nimic, cu atât mai puțin de interesele meschine ale unor oameni care profită de neajunsurile altor semeni de-ai lor!”, transmitea în data de 23 noiembrie 2021 senatorul AUR, Rodica Boancă.
În prezent, la solicitarea Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții, al cărei președinte este senatorul Rodica Boancă, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor va verifica activitatea CAR Învățământ Ialomița.