Rezultatele campaniei de testare pentru hepatitele virale. Ialomiţa se află în topul judeţelor cu o prevalenţă generală mai scăzută
În cadrul Campaniei de testare pentru hepatitele virale din programul LIVE(RO)2-SUD derulată în judeţul Ialomiţa au fost testate 9.262 de persoane, dintre care 179 au fost depistate pozitiv la infecţia cu virusurile hepatitice B sau C.
Din totalul pacienţilor depistaţi pozitiv, 132 au infecţia cu virusul hepatitic B (1,43% prevalenţă raportată la subiecţii testaţi) şi 47 infecţia cu virusul hepatitic C (0,51%). Cu o prevalenţă generală de 1,94% la infecţiile virale B şi C, judeţul Ialomiţa se află în topul judeţelor cu o prevalenţă generală mai scăzută. Totuşi, persoanele depistate pozitiv nu îşi cunoşteau condiţia şi, prin urmare, puteau transmite virusul, în special dacă vorbim de virusul hepatitic B atât în rândul persoanelor între 25 şi 54 de ani, dar şi al celor peste acestă vârstă.
Campania de testare din judeţul Ialomiţa a fost lansată în luna ianuarie 2023 şi s-a încheiat la 31 iulie, derulându-se prin intermediul celor 30 de cabinete de medicină de familie afiliate, sub coordonarea doamnei doctor Andreia Radu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Ialomiţa, cu sprijinul autorităţilor publice locale şi al Asociaţiei Române Anti-Sida (ARAS), partenerul Institutului Clinic Fundeni în implementarea acestui proiect. Dintre pacienţii depistaţi, 136 au beneficiat de investigaţii medicale de specialitate şi analize medicale în cadrul Centrelor de Prevenţie înfiinţate la Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Din cele 9.262 de persoane testate, aproape jumătate au fost din mediile vulnerabile, adică mediul rural sau alte categorii aflate la risc. În mediul urban au fost testate 6.041 de persoane, dintre care au fost depistate 71(1,18%) având infecţia cu virus hepatitic B şi 25 cu virus hepatitic C (0,41%). În mediul rural au fost testate 3.221 de persoane şi depistate 83, dintre care 61 cu virusul hepatitic B (1,89%) şi 22 cu virusul hepatitic C (0,68%). De remarcat că pentru judeţul Ialomiţa datele de prevalenţă generală raportate la populaţia testată în acest proiect evidenţiază prezenţa virusului hepatitic B într-o proporţie mai mare în rândul populaţiei din mediul rural.
Raportat la testările efectuate de către medicii de familie în acest judeţ, se observă că în rândul femeilor prevalenţa generală este de 1,83% (115 de persoane depistate pozitiv din 6.306 testate), semnificativ mai mare în cazul infecţiei cu virusul B, respectiv 1,24%, 78 de persoane depistate pozitiv) faţă de 0,59% (37 persoane depistate pozitiv) în cazul infecţiei cu virus hepatitic C. În ceea ce priveşte bărbaţii, prevalenta generală este de 2,17% (64 de pacienţi depistaţi din 2.956 testaţi), predominând infecţia cu virusul hepatitic B – pentru care au fost descoperite 54 de persoane (1,83% prevalenţă), comparativ cu doar 10 având virusul hepatitic C (0,34%). În ceea ce priveşte situaţia pe categorii de vârstă, în rândul populaţiei active din segmentul 25-54 de ani infecţia cu virusul hepatitic B este mai prezentă, prevalenţa rezultată fiind de 1,74%, 68 de persoane depistate. În această categorie, doar 16 pacienţi au fost testaţi pozitiv pentru virusul hepatitic C (0,41%). În rândul subiecţilor peste 54 de ani, ratele de prevalenţă rămân mai mari pentru virusul hepatitic B, 1,28% (64 de persoane depistate), dublu faţă de virusul hepatitic C, 0,62% (62 de persoane depistate). În judeţul Ialomiţa nu a fost depistată nici o persoană sub 25 de ani cu virus hepatitic B sau C, fiind unul dintre puţinele judeţe aflate în această situaţie pozitivă.
Toate datele obţinute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Naţional de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului), care are deja în evidenţă peste 300.000 de persoane testate în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD şi LIVE(RO)2-EST.
Programul de screening este unul pilot, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Prin proiectul „LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C”, care se apropie de final, a fost realizat screening populaţional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia. Programul de screening se derulează etapizat, în perioada 2021-2023, în toate cele douăsprezece judeţe aparţinând celor doua regiuni de dezvoltare: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. În prezent, sunt în derulare campaniile de screening din judeţele Călăraşi şi Gorj, ultimele din proiect, care se vor încheia la 31 august.
În legătură cu: Programul de testare a hepatitelor virale a ajuns în județul Ialomița