Reuniune festivă la 20 de ani de administrație publică județeană
Autoritățile publice județene au sărbătorit joi, 27 decembrie, 20 de ani de la constituirea primului consiliu județean post-decembrist, eveniment care a reunit în sala de ședințe a Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea o parte dintre foștii și actualii consilieri județeni.
Iulian Zaharia, primul președinte al Consiliului Județean Ialomița
Primul Consiliu Județean a fost constituit la 10 aprilie 1992 și a avut 37 de consilieri. Primul președinte de Consiliu Județean a fost ales Zaharia Ion Iulian, care reprezenta Frontul Salvării Naționale, iar ca vicepreședinți, Maria Petre (FSN) și Dimciu Caraiola (Convenția Democratică). Printre consilierii județeni din mandatul 1992 – 1996 s-au aflat Cană Gheorghe, Didiță Doru, Marinescu Marius Cătălin, Neacșu Marian, Constantin Ioniță, Radu Opran, Tudor Panțuru, Popa Constantin, Constantin Sărăcăceanu, Gheorghe Stoian, Ștefan Aneta, Ion Vede, unii dintre ei reușind de-a lungul timpului să aibă la activ patru sau cinci mandate de consilieri.
„Acum douăzeci și ceva de ani, 500 de aleși locali se adunau la Slobozia pentru a alege primul președinte al Consiliului Județean Ialomița, pe Iulian Zaharia, un întemeietor de spirit politic și, dacă vreți, de spirit de descentralizare. Suntem la 20 de ani de existență a celei mai importante instituții a județului Ialomița. Permiteți-mi să urez celor 300.000 de trăitori ai acestui ținut ani mulți, frumoși și buni, iar aleșilor de ieri, de azi, de mâine, să fie cei mai responsabili oameni care trăiesc în acest ținut și să nu uite niciodată că sunt aleși să reprezinte pe cineva și nu să se reprezintă pe sine și să nu îi uite pe înaintași (…). Fie ca astfel de întâmplări legate de performanță, de excelență, de devenire și de parcurs să devină o tradiție a acestui ținut. Fie ca niciodată aleșii să nu se simtă abandonați de alegători, dar nici alegătorii să nu se simtă abandonați de aleși”, a declarat actualul președinte al Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.
Maria Petre, un nou mandat ca vicepreședinte
În mandatul 1996 – 2000, președinte al Consiliului Județean Ialomița a fost ales Hanaru Ioan Lucian (PDSR), iar vicepreședinți Maria Petre (Uniunea Social Democrată) și Negoiță Constantin (Uniunea Social Democrată). Și în acești ani i-am regăsit pe Dimciu Caraiola, Cană Gheorghe, Marinescu Marius Cătălin, Didiță Doru, Neacșu Marian, Ștefan Aneta sau Zaharia Ion Iulian, însă nu au lipsit nume noi care urmau să aibă un parcurs în administrația locală sau în viața comunității. Printre aceștia s-au numărat Ion Grigore, Mitru Crișan, Alexe Boboc, Ștefan Ghibanu, Viorel Nica, Gheorghe Petre, Olivia Postole, Nicolae Stan sau Ilie Cioacă.
Mandatul „baronului” Savu
Mandatul Consiliului Județean Ialomița din perioada 2000 – 2004 a fost, poate, cel mai spectaculos dintre toate. Cu Gheorghe Savu președinte, Marian Bălan (mandat 2000 – 2001 înlocuit de Gheorghe Cană) și Ioan Hanaru vicepreședinți, cu multe lupte și scandaluri politice, cu trădări și schimbări, cu personaje noi dar cu multă influență, putem afirma cu tărie că acest consiliu a fost cel mai nociv dintre toate.
Mulți dintre cei pe care îi regăsim în acest consiliu au obținut ulterior funcții în administrația locală și județeană, prefecți, subprefecți, vicepreședinți de Consiliu Județean, șefi de instituții, șefi de partide, ori în Parlament. Găină Mihăiță, Petre Gigi, Alecsandru Știucă, Aurel Chelbea, Gheorghe Carniciu, Octavian Man, Elena Pacală, Vasile Olaru, Sabin Neidoni, Gheorghe Tonț, Maria Petre, Olga Petcu, Mitu Vasile, Viorel Nica, Cornel Anghel, Valentin Cojocaru, Florin Gherman, Petre Gaidanov și Ion Grigore sunt doar câțiva dintre pionii care au obținut un loc pe tabla de șah a politicii.
Din 2004, Silvian Ciupercă
În 2004, președinte al Consiliului Județean Ialomița a fost ales Vasile Silvian Ciupercă, iar vicepreședinți Petcu Olga (PSD) și Marinache Vișinescu (PRM). În acest mandat (2004 – 2008) au apărut alte nume grele, precum Cazacu Marinică, Marian Hoinaru, Stelian Caramitru, însă nu sunt singurii care au văzut în Consiliu o rampă de lansare atât în afaceri, cât și politică sau administrație locală.
Mandatul 2008 – 2012 a fost unul oarecum stabil, însă nu au lipsit contrele politice, interminabilele luări de cuvânt, neparticipările opoziției la ședințe sau proiectele contestate de către aceasta. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că din cele 411 hotărâri adoptate de C.J. în această perioadă și prezentate Instituției Prefectului pentru controlul de legalitate, 408 au fost considerate legale și nu s-a impus reanalizarea decât a unei hotărâri, în timp ce numai două hotărâri au fost atacate în instanța de contencios administrativ, una dintre ele fiind suspendată.
Pe parcursul acestui mandat s-au înregistrat și numeroase constatări de încetare de drept a calității de consilier județean înainte de expirarea mandatului, nu mai puțin de 16 consilieri fiind înlocuiți cu supleanții de pe listele electorale ale partidelor din C.J.
Din conducerea Consiliului Județean au făcut parte ca președinte Silvian Ciupercă, iar Ioan Martin și Găină Mihăiță (înlocuit în luna decembrie de Ștefan Mușoiu) au fost vicepreședinți. Consiliul a fost format în mare parte din oameni noi, din patru formațiuni politice, respectiv PSD, PDL, PNL și PNG-CD.
Revenind la evenimentul organizat de Consiliul Județean, al cărui președinte este tot Silvian Ciupercă, putem spune că a fost oarecum simplist, marcat pe alocuri de ironii, mai mult sau mai puțin fine. Am remarcat, de asemenea, lipsa mai multor consilieri care de-a lungul timpului au avut un cuvânt de spus în ședințe, dar și a doi președinți de Consiliu, respectiv Gheorghe Savu și Ioan Hanaru, și chiar a fostului secretar al județului, Constantin Stoenescu.
I-am regăsit, însă, pe doi dintre consilierii care au obținut cinci mandate din 1992 încoace, mai precis fostul europarlamentar Maria Petre și deputatul Marian Neacșu, liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților.
Dacă Marian Neacșu și-a exprimat, pe parcursul discursului pe care l-a susținut, dorința de a avea și la Camera Deputaților cinci mandate precum a avut în Consiliul Județean, Maria Petre a ținut să reclame faptul că sunt prea puține femei în consiliul actual și niciuna în conducerea C.J., dar și faptul că un proiect inițiat pe vremea când dumneaei era vicepreședinte al C.J., aceea a unei case de cultură, nu a fost finalizat nici în prezent.
În schimb, s-a declarat fericită că vorbește de la microfonul C.J. în calitate de bunică, invitându-se, împreună cu nepoțica, la viitoarea Casă de Cultură a Consiliului Județean…
În cadrul ședinței festive, consilierii au primit câte o plachetă și un volum omagial editat de Consiliul Județean la 20 de ani de existență, iar pentru consilierii care au trecut la cele veșnice a fost păstrat un moment de reculegere.