comenzi la domiciliu cliseru.ro

Retrocedarea unor suprafețe de teren, în atenția deputatului liberal Gheorghe Tinel

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
01/03/2020 | Politica
Actualizat: 23 martie 2020

Deputatul liberal Gheorghe Tinel redeschide „Cutia Pandorei”, în încercarea de a determina Consiliul Județean Ialomița să „cedeze” mii de hectare de teren din zona Giurgeni-Vlădeni pentru a fi retrocedate.

Gherghe Tinel
Gherghe Tinel

„Am cerut Guvernului României, Ministerului Agriculturii, să demareze procedurile pentru trecerea de la Consiliul Județean la Agenția Domeniilor Statului și punerea la dispoziție a suprafeței la Comisia de Fond Funciar pentru cele 8.700 de hectare de terenuri agricole trecute din domeniul public al statului în domeniul privat al Consiliului Județean și administrate de C.J. nu pentru ferme de sturioni așa cum s-a spus ci de clientela politică. Am în vedere interesul a zeci de mii de proprietari care se găsesc pe listele de despăgubiri. Am o solicitare de aproximativ 12.000 de hectare. Dacă diminuez cu cele 8.700 de hectare, scad și costurile și satisfac și aproximativ 70 – 80% dintre cetățenii care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pe legile retrocedării. Este un act de dreptate socială care trebuie înfăptuit. (…) Punând în balanță interesul celor mulți cu solicitări, cu cereri aprobate, cu interesul celor puțini, dar influenți, care au și culoarea politică adecvată… Mi se pare un exemplu elocvent de ceea ce înseamnă dezinteres public”, a afirmat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

În urmă cu vreo opt ani, a mai existat o inițiativă cetățenească, la solicitarea fostului prefect Mădălin Teculescu, tot pentru retrocedarea acestor suprafețe de teren, inițiativă care s-a soldat, evident, cu un eșec, după ce și instituțional acesta pierduse lupta.

Probabil și solicitarea deputatului Gheorghe Tinel va avea aceeași soartă, având în vedere „complexitatea” solicitării, încrengătura care există, faptul că acele terenuri sunt concesionate unor firme, iar banii sunt buni, de oriunde ar veni și în orice condiții…