comenzi la domiciliu cliseru.ro

„Restaurantele Inimii” – 50 de mese calde pe zi oferite oamenilor fără adăpost

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
18/12/2013 | Locale Ialomita

„În sfârşit, am pornit. Am pornit Asociaţia pentru Restaurantele Inimii – România. Și asta pentru că, în România anului 2013, este imoral să existe foame. Într-o ţară cu multe resurse şi mult belşug, milioane de oameni trăiesc sub limita sărăciei. Mulți dintre ei, din care fac parte și oamenii din comunitatea noastră, nu-și pot acoperi, din păcate, nevoi de bază cum ar fi hrana și încălzirea pe timp de iarnă”, afirma Maria Petre, unul dintre fondatorii Asociației, în deschiderea conferinței susținute vineri, 13 decembrie.

restaurantele inimii

Modelul „Restaurantele Inimii” există de mult timp în Franța, asociaţia franceză oferind, din 1985 până în prezent, peste 1 miliard de mese calde oamenilor fără adăpost. Cu timpul, acest model s-a extins și în alte țări, iar începând de vineri funcționează și în Slobozia, singura localitate din România unde acest proiect a prins contur.

„Începând cu 21 decembrie, vom oferi 50 de mese calde pe zi oamenilor fără adăpost, vom trece iarna împreună cu ei, acest proiect urmând să se încheie la 31 martie, când începem o nouă iniţiativă pentru a veni în ajutorul celor ce au nevoie de noi. Am început să primim donaţii şi continuăm să facem apel şi să colectăm”, mai spunea Maria Petre.

Se speră, astfel, ca până în 2020, asociația să se extindă în toată România. Acțiunile acestei asociații se bazează pe donații, pe sponsorizări, pe colecte publice de bani și de alimente, iar mai târziu, când vor reuși să devină o asociație de utilitate publică, probabil vor putea conta și pe resurse publice.

Asociatia pentru Restaurantele Inimii Romania

Asociația are 9 membri fondatori: Maria Petre, Mariana Soare, Clementina Tudor, Florin Floreanu, Mihaela Racovițeanu, Mariana Petre, Ina Teoharie, Lavinia Udma.

„De ce facem asta? Vreau să vă spun că nu avem de dovedit nimic, niciunuia dintre noi, nu avem programe ascunse, niciun motiv personal de a-i ajuta pe alții. O facem pentru că trăim vremuri paradoxale. În timp ce noi cumpărăm mâncare mai multă decât consumăm, alţii, mai ales iarna, suferă de frig şi de foame. Cred că prea des şi prea repede îi judecăm pe cei aflaţi în nevoie, în loc să le micşorăm cât de puţin necazul, aşa cum e normal într-o comunitate de oameni. Şi mai cred că aşa cum nici bogăţia nu reflectă întotdeauna meritul individual, nici sărăcia nu este neapărat cauzată de eşecul individului ci, deseori, de eşecul nostru ca societate. Îi mulţumesc lui Andrei Dinu pentru sigla noastră, le mulţumesc colegilor lui de la Liceul de Artă pentru frumosul exerciţiu de voluntariat. Mulţumesc membrilor fondatori, donatorilor, restaurantului care s-a oferit să intre primul în proiect, instituţiilor publice care ne-au sprijinit deja. Din martie va exista un alt proiect, care va viza nou-născuții din familiile foarte sărace (…) Suntem conștienți că o să creștem încet, că este greu să creștem, nu vrem să acoperim deocamdată decât o parte din nevoia din Slobozia, iar ușor ușor ne vom extinde. Poate peste un an, poate vom fi capabili să ajutăm bătrânii singuri din comunitățile învecinate. Sunt multe proiecte, dar ca să creștem sănătos trebuie să creștem încet. (…) „Ne visăm peste un an, poate iarna viitoare, într-un loc unde să pregătim noi mâncarea, așa cum funcționează în alte țări restaurantele inimii”, a adăugat Maria Petre.

Să îi ajutăm pe cei care au nevoie de noi, acum, în prag de Crăciun.

Detalii puteți afla de aici: Asociaţia pentru Restaurantele Inimii-România, Slobozia, str. Dobrogeanu Gherea nr. 7 (fostul leagăn de copii), telefon, fax, 0243 23 26 43, cod fiscal 32530102, cont nr. RO86BRDE230SV31359492300, deschis la BRD-GSG Slobozia.

Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️