comenzi la domiciliu cliseru.ro

Reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor au fost întâmpinați cu înjurături la Reviga

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
30/12/2011 | Locale Ialomita

Preoții Casian și Gheorghe Pandelică, tată și fiu, din Parohiile Reviga și Mircea cel Bătrân, caterisiți la sfârșitul lunii noiembrie prin decizia Consistoriului Eparhial, resping hotărârea forului de judecată și slujesc în continuare.

Potrivit reprezentanților Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, acest lucru este „un abuz repetat de încălcare a legilor statului european de drept și a normelor bunei cuviințe creștine”, considerând că aceștia au alte interese, precum ruperea de Biserica Ortodoxă şi deschiderea unui locaş de cult personal, cu reguli individuale.

Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor l-a împuternicit pe părintele Dumitru Drăghici, Protopop al Protopopiatului Slobozia, ca joi, 29 decembrie, să aducă la cunoştinţa  credincioşilor  din parohiile Reviga şi Mircea cel Bătrân cele hotărâte de forul de judecată bisericească în cazul celor doi preoți, însă a fost întâmpinat cu injurii.

„(…) Chiar dacă familia Pandelică a folosit injurii de neconceput la adresa reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe, folosind mijloace de intimidare şi manipulare fără precedent pe meleagurile creştine ialomiţene, purtarea slujitorilor sfintelor altare a fost una demnă şi paşnică”, precizează reprezentanții Episcopiei.

Aceștia susțin că cei doi preoți se cred „proprietarii” bisericilor din Reviga și Mircea cel Bătrân, prin slujirea fără drept și purtarea ilegală a reverendei, și, în plus, prin editarea propriului calendar.

„În urma celor întâmplate, ne punem firesc  întrebarea: De unde interesul pentru parohiile Reviga şi Mircea cel Bătrân, pentru domnii Casian şi Gheorghe Pandelică ? Dacă grija ar fi izvorât exclusiv din respectul faţă de proprii enoriaşi (şi nu doar faţă de cei care aduc principalul venit din exterior), ar fi dorit binele şi pacea, ar fi manifestat o minimă deschidere faţă de Biserica Ortodoxă şi nu ar fi ajuns la caterisire (răspopire). Dar interesul este altul … încă de la început au dorit ruperea de Biserica Ortodoxă şi deschiderea unui locaş de cult personal, cu reguli individuale (ca atare au scos propriul Calendar – ?!?), lucru  de negândit pentru evlavia unui creştin ortodox. Se naşte iar o firească întrebare: Cât de mare poate fi decăderea în rău a unui creştin, dacă ştie că nu are dreptul  de a sluji cele sfinte şi se apropie de Sfânta Masă a Altarului, fără nici o urmă de conştiinţă umană şi creştină ? Ba mai mult, atrage în nebunia lui şi pe alţii, fiindu-le piatră de poticnire spre mântuire. Răspunsurile vin de la sine …”, au adăugat reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Procesul fostului preot Ovidiu – Casian Pandelică, pus pe rol la Consistoriul Eparhial (instanţă disciplinară de judecată bisericească) în data de 12 octombrie 2011, a avut patru termene de judecată (18, 24, 25, 29 noiembrie 2011) și se încheie cu hotărârea de caterisire.

De asemenea, procesul fostului preot Gheorghe Pandelică de la parohia Mircea cel Bătrân, pus pe rol în data de 11 noiembrie 2011, a avut trei termene de judecată (18, 24, 29 noiembrie 2011) și se încheie tot cu hotărârea de caterisire.