comenzi la domiciliu cliseru.ro

Recital de excepție susținut de artiști ai Operei Române, la Ograda – VIDEO

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/11/2014 | Locale Ialomita

Sub genericul „Ograda Vals”, numele uneia dintre primele compoziții ale lui Ionel Perlea de la vârsta de 12 ani, care exprimă nostalgia după locurile copilăriei, Fundația Culturală „Ionel Perlea”, în parteneriat cu Primăria Ograda, Școala Gimnazială „Ionel Perlea” Ograda și Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia desfășoară un proiect prin care se aduce un omagiu marelui compozitor și dirijor.

Ionel Perlea a stat în exil politic 25 de ani, purtând în suflet dorul de satul natal, de patria sa, de muzică și artă. A reușit să revadă Ograda, pentru ultima oară, în luna mai a anului 1969.

După reabilitarea Casei Memoriale din comuna Ograda, sunt organizate acolo recitaluri și alte evenimente culturale, iar joi, 30 octombrie, a avut loc a doua ediție a proiectului finanțat de Consiliul Județean Ialomița, Ograda Vals.

Invitații serii au fost tineri muzicieni, soliști ai Operei Române din București: Amelia Antoniu, Mioara Arvunescu și Cătălin Petrescu, acompaniați de orchestra Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”, dirijor Lucian Vlădescu. Am aflat, în acest context, că dirijorul a avut, în urmă cu mulți ani, ocazia unică de a-l vedea pe Ionel Perlea.

 

„Eram foarte tânăr, elev la Liceul de muzică nr. 1, actual Dinu Lipatti, și am fost printre fericiții care au fost în sală când maestrul a revenit în România în 1969 și am fost la Ateneu la concert. A fost o emoție extraordinară. Știam foarte multe despre personalitatea maestrului, un nume uriaș în dirijat. (…) Venind aici, mi-am dat seama că am trecut de atâtea ori prin Ograda, dar nu am oprit niciodată să văd casa. Este foarte îngrijită, cu migală, fiecare obiect de artă este acolo. Este foarte frumos ce s-a făcut aici și cântăm cu mare plăcere”, ne-a declarat Lucian Vlădescu.

A fost o seară foarte plăcută, tinerii artiști oferind un program antrenant. Au fost selectate bijuterii muzicale din opereta clasică, dar și din musicalul My Fair Lady, o arie celebră care a plăcut publicului prin interpretarea de calitate a artiștilor și orchestrei prezente.