RAJA va începe noi investiții în Fetești. În plus, încep și lucrările de refacere a tramei stradale
RAJA Constanța va putea începe noi investiții în municipiul Fetești, după ce consilierii locali au votat, în ședința de miercuri, 22 februarie, un proiect de hotărâre prin care acorda, cu titlu gratuit, mai multe suprafețe de teren pentru ca operatorul să poată începe lucrările.
Mai precis, se vor realiza 9 puțuri, se va reabilita stația de tratare a apei, vor fi reabilitate trei rezervoare, se va realiza o stație de pompare, se vor realiza peste 3.339 metri liniari de rețele de distribuție a apei, se va extinde canalizarea pe 20.141 metri liniari (în Coloniști, Buliga, Fetești Gară și Fetești Oraș), se vor extinde conductele de refulare și se vor realiza cinci stații de pompare apă uzată, investiții în valoare de 11.789.840 euro.
Investițiile fac parte din proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanța în perioada 2014 – 2020.
Subiectul a provocat multe discuții și întrebări. Asta în condițiile în care, în urma implementării primului proiect în Fetești, au existat multe deficiențe legate în principal de infrastructura stradală, probleme care nu au fost remediate în totalitate, dar și cu canalizarea și sistemul de apă. Nerefacerea tramei stradale a creat, însă, cele mai multe nemulțumiri în rândul populației.
Reprezentantul RAJA prezent la ședință a explicat, însă, că vina nu le-a aparținut, afirmând că, din păcate, spre finalul proiectului, constructorul a intrat în insolvență și nu a făcut și lucrările de remediere a străzilor.
Pentru că antreprenorul a intrat în insolvență, o parte dintre lucrări le execută RAJA din banii antreprenorului (din garanția de bună execuție de 10%), iar pentru refacerea tramei stradale a trebuit să se organizeze licitație, existând și o contestație.
„Alaltăieri am câștigat procesul și s-a încheiat procesul verbal de remediere a tramei stradale. (…) Noi am propus ca termen de începere a lucrărilor data de 1 martie. (…) Vom începe în primă fază cu pavele, cu trotuare, unde este terenul uscat și se poate interveni, apoi cu asfaltul. Deci aveți din partea noastră garanția că toate lucrările vor fi realizate. Numai valoarea lucrărilor de remediere a tramei stradale este de 1,9 milioane lei”, spunea reprezentantul RAJA.
În cadrul ședinței s-au reclamat și anumite probleme cu canalizarea, legate de diferențele de nivel care fac inutilizabilă rețeaua, probleme la care nu s-a primit un răspuns clar, ci doar că acestea mai pot fi rezolvate punctual și de autoritatea locală.
În final, după discuții și reveniri asupra subiectului, proiectul a fost adoptat.