RAJA: Program de furnizare a apei în Fierbinți-Târg, Dridu și Cornești
România se află sub cel mai extins cod roșu emis vreodată de Agenția Națională de Metereologie. Fenomenele vizate sunt caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat și implicit secetă. Toate acestea au condus la scăderi drastice ale debitelor de apă de la nivelul surselor de captare din întreaga arie de operare a societății RAJA S.A.; totodată, seceta a determinat și o creștere semnificativă a consumului de apă. Ca urmare a acestor aspecte, în unele zone, pe timpul nopții nu se reușește realizarea stocurilor necesare pentru asigurarea furnizării în regim continuu pe parcursul întregii zile.
În această situație se regăsesc și sistemele de alimentare cu apă din orașul Fierbinți și comuna Dridu din județul Ialomița, precum și comuna Cornești din județul Dâmbovița. La nivelul societății s-a instituit o Comisie pentru Situații de Urgență în vederea rezolvării tuturor problemelor semnalate la nivelul întregii arii de operare. Prima măsură a fost elaborarea unui plan în vederea gestionării resurselor de apă într-un mod responsabil prin implementarea unui program de furnizarea a apei, Conform Art 157 din Regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare – “ în cazul lipsei de debit ca urmare a reducerii debitelor de apă ale sursei în caz de secetă sau îngheţ, distribuţia apei se va face după un program propus de operator şi aprobat de autoritatea administraţiei publice locale, program ce va fi adus la cunoştinţa utilizatorilor în timp util, prin mijloace adecvate (mass-media)”.
Începând de astăzi – 15 iulie 2024, se va furniza apă potabilă la robinete în intervalele orare: 05.00 – 12.00 și 17.00 – 22.30 în următoarele zone:
- Orașul Fierbinți-Târg (cu satele componente Fierbinți Târg, Fierbinții de Sus, Fierbinții de Jos, Grecii de Jos), județul Ialomița;
- comuna Dridu, județul Ialomița;
- comuna Cornești (cu localitățile componente Ungureni, Cristeasca, Crivățu, Cătunu, Hodărăști, Bujoreanca, Frasinu, Postârnacu, Ibrianu), județul Dâmbovița.
Pentru a evita eventualele efecte negative cauzate de lipsa apei în anumite intervale orare, recomandăm utilizatorilor afectați să-și creeze rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere.
Facem apel către toți utilizatorii din localitățile pe care le deservim, la înțelegere și colaborare! Recomandarea noastră este să utilizați rațional apa potabilă, așa cum este prevăzut în contractul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă. Folosirea apei în alt scop decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare, ceea ce determină dificultăți în asigurarea în regim continuu a apei. În perioadele secetoase, utilizarea apei potabile în alte scopuri precum irigarea culturilor, este permisă numai dacă există disponibilități față de necesarul de apă potabilă al localităților.
Aducem la cunoștința utilizatorilor că Legea nr. 241/2006 a serviciului de apă şi de canalizare, republicată, menționează la art. 4 că “apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale.”
Biroul de Comunicare