RAJA a inaugurat la Fetești o stație de epurare modernă
O investiție de peste 26 de milioane lei a fost inaugurată vineri, 23 septembrie, la Fetești – o stație de epurare de care municipiul nu dispunea, sistemul de canalizare fiind dirijat până atunci direct în brațul Borcea.
Stația de epurare este una dintre cele mai moderne din România, fiind prevăzută cu treaptă terțiară, impresionantă ca mărime și capacitate. Tot sistemul este automatizat și foarte compact, ceea ce asigură costuri reduse și ușurință în exploatare, fiind deservită de doar 10 angajați.
Investiția în stația de epurare are, așadar, o valoare de 26,28 milioane lei, din care RAJA a contribuit din fonduri proprii cu suma de 3 milioane lei, iar municipalitatea din Fetești cu 100.000 lei.
Investițiile realizate în Fetești pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare sunt în valoare de 85 milioane lei, la asigurarea fondurilor necesare contribuind RAJA cu o cofinanțare de 12,2 milioane lei, iar UAT Fetești cu 1,6 milioane lei.
Este a XV-a stație de epurare inaugurată în cadrul POS Mediu a regiunii Constanța – Ialomița.
„A avea un sistem modern de apă, canalizare și epurare nu este o ambiție politică. Nu este o ambiție politică și nu poate fi meritul unui partid. Apa nu trebuie să aibă culoare politică. Apa este pentru cetățeni. Serviciul de canalizare și epurare este cel care ne asigură o natură prietenoasă, un mediu sănătos în care copiii noștri, nepoții noștri, să crească. Sunt condiții obligatorii, care sunt cuprinse în tratatul de aderare, pe care România și l-a asumat în momentul intrării în Uniunea Europeană. În tratatul de aderare, pe care România și l-a asumat, sub riscul declanșării procedurilor de infringement, sunt prevăzute două termene capitale, foarte importante: 31 decembrie 2015 și 31 decembrie 2018, sunt cele două termene la care România trebuie să se conformeze integral (…) să aibă sursă sănătoasă, durabilă de apă, iar toate UAT-urile mai mari de 2.000 de cetățeni să fie canalizate integral și să deverseze canalizarea într-o stație de epurare. După aceste termene, se declanșează procedura de infringement. (…) Adică unitatea teritorială va plăti din bugetul propriu o amendă zilnică între 3.400 de euro și 130.000 de euro până la rezolvarea neconformităților, tot din fonduri proprii. Astăzi municipiul Fetești este racordat la o modernă stație de epurare, care are o capacitate tehnică de 46.000 de cetățeni, dar care poate fi extinsă foarte simplu. Astăzi, apele uzate din municipiul Fetești ajung în Dunăre (brațul Borcea) curate ca lacrima (…). Aici se vor produce mari cantități de nămol”, a declarat Felix Stroe, directorul Raja, în cadrul unei conferințe de presă.
Și Slobozia are stație de epurare, dar va „încasa” infringementul din plin. Pentru că are doar două trepte din patru. Mai mult, este stația de epurare cu cel mai consum energetic din țară.
Până la 31 decembrie 2017, RAJA nu va mări prețul la apă, canalizare și epurare”
La eveniment nu a participat nicio autoritate locală din Fetești, nici primar, nici viceprimar, vreun deputat sau senator. Poate de teama afirmațiilor și promisiunilor deșarte din campania electorală… Doar din partea Consiliului Județean a fost prezent vicepreședintele Cătălin Grigore.
„Îi mulțumesc domnului vicepreședinte al Consiliului Județean. Este singurul care a avut respect pentru eforturile noastre. Poate în viitorul apropiat ne vom bucura de simpatia extinsă a autorităților publice locale, mai ales că noi facem un lucru bun. Celor care nu știu, le spun că RAJA este o societate comercială pe acțiuni, deținută integral de statul român prin 34 de consilii locale. Nu au venit hunii, gepizii, alte popoare migratoare să cucerească municipiul Fetești. Orașul Fetești rămâne aici, sistemul de apă și canalizare este în continuare al municipiului Fetești. Noi am venit să modernizăm o părticică din viața locuitorilor. (…) Prețul apei nu-l face RAJA. Prețul apei îl face o autoritate de reglementare – ANRSC. Nu avem nicio putere în a influența această autoritate. Prețul apei trebuie să reflecte în mod corect cheltuielile, investițiile, costurile. Suntem singura companie din România care, de exemplu, nu încasează apa meteorică, apa pluvială, care ajunge și la 10% din factură. Nu avem cele mai mari prețuri din România, suntem pe locul 15. Dar îi anunț pe cetățeni că până la 31 decembrie 2017 nu vom mări prețul la apă, canalizare și epurare, iar atunci cred că o să fim în coada clasamentului. (…) Prețul practicat de RAJA este un preț corect. (…)”, a mai spus Felix Stroe.
Directorul RAJA a susținut la un moment dat, oarecum ironic, că nu există niciun fel de tensiune între compania pe care o conduce și administrația publică locală, absența acestora de la eveniment fiind pusă pe seama „altor activități mult mai importante, a altor investiții mult mai mari în Fetești în acea zi”.
Așadar, în Fetești s-au făcut 10 puțuri noi de adâncime, care asigură debitul normal de apă și în cantitate suficientă pentru municipiul Fetești, s-au construit 78 de kilometri de rețea de canalizare, s-a realizat o conductă de refulare de aproape 10 kilometri, s-au construit 14 kilometri de rețea de distribuție apă, 10 noi stații de pompare ape uzate, plus stația de epurare.
Despre problemele reclamate de locuitorii din Fetești, în special cu canalizarea, directorul RAJA a explicat că proiectarea și dirigenția de șantier nu a făcut-o RAJA.
„Se face licitație și se desemnează o firmă de consultanță, de obicei străină. Ei fac proiectarea și dirigenția de șantier. Pentru Fetești, licitația a făcut-o Ministerul Mediului pe atunci și a fost desemnată firma Tahal din Tel Aviv… Dar nu Tahal este de vină. Sunt localități în care pe multe străzi locuințele sunt mai jos. În acele situații, se ia o dimensiune medie, pentru un regim pluvial mediu. Din păcate, uneori se depășește. Nu mai spun că noi, românii, tot construim, tot construim, dar nu mai lărgim canalizarea (…) Unii cetățeni au făcut reclamație la autoritățile statului că nu se pot racorda pentru că a furat RAJA țeava. Bineînțeles că țeava era acolo. Cetățenii care nu se pot racorda ar trebui să își cumpere o pompă mică, un hidrofor de canalizare, de 200-300 lei, să îi împingă canalizarea în rețeaua principală. Vă asigur că canalizarea a fost făcută după un proiect (…). De obicei, branșamentul ar trebui să îl suporte cetățeanul. Noi am făcut un proiect suplimentar, pentru că oamenii sunt săraci, de 2 milioane de euro, prin care am branșat cetățenii la canalizare. (…) Despre calitatea refacerii îmbrăcăminții asfaltice, vă spunem că lucrăm cu tot felul de constructori… Dar dacă nu este adusă la starea inițială, se va reface cu garanția de bună execuție (…)”, a precizat reprezentantul RAJA.