Protestatarii din Slobozia: „Am adus vaporul, ca să plece chiorul”
Aproximativ 60 de protestatari au continuat și duminică, 22 ianuarie, să scandeze în fața Prefecturii Ialomița împotriva Guvernului Boc și a președintelui Băsescu.
Foști revoluționari din decembrie 1989, dar și alți cetățeni, afiliați sau nu politic, scandau cât puteau de tare pentru a fi auziți, că vor demisia lui Băsescu.
Aceștia au adus și o machetă a unei corăbii, pe care au amplasat-o strategic în fața lor, atașând o fotografie a lui Traian Băsescu pe care scria: „Băsescu fără România”, în timp ce scandau „Am adus vaporul, ca să plece chiorul”.
De asemenea, pe pancartele lor mai puteau fi citite lozinci precum „Nu mai vrem să „trăim bine” sau „Iarna nu-i ca vara. Dar ca primăvara? (ARABĂ)”, „Noi nu trăim bine! Voi DA”, dar și binecunoscuta „Ne scuzați că nu producem cât furați”.
Protestatarii, în special foștii revoluționari din decembrie 1989, au înregistrat și o mică victorie. Au fost primiți „în audiență” de către prefectul județului, Mădălin Teculescu. Aceștia i-au înaintat o listă cu revendicările lor, au dialogat ceva timp, după care au plecat cum au venit.
Unul dintre revoluționari, Ion Ciriblan, s-a arătat oarecum mâhnit de faptul că cei mai mulți dintre cetățenii din Slobozia nu vin să-și strige nemulțumirile în stradă, precizând totodată că ei nu instigă la revoltă prin astfel de apeluri.
În condițiile în care la manifestațiile din aceste zile au participat și membri ai unor partide politice, foștii revoluționari precizează că, deși le apreciază sprijinul, aceștia nu au nicio legătură, delimitându-se astfel de orice partid politic.
„Am fost primii care am ieșit în stradă. Avem colegi și aici și la București și la Timișoara. Cetățenii din Slobozia, însă, deși ni s-au alăturat, nu au fost mulți. Eu mă așteptam la mai mulți. Pentru că suntem destui oameni săraci aici. Cu toate acestea, oamenii nu ies în stradă. Nu știu care e cauza. Ar trebui să fie aici, în stradă, și nu în case. Să nu se creadă că noi agităm lumea. Noi ne strigăm păsurile. Nu avem treabă cu partidele politice. Toți au fost o apă și-un pământ. Noi nu instigăm lumea. (…) Nu ne-a băgat nimeni în seamă. Am solicitat noi să intrăm la domnul prefect pentru a duce o listă cu revendicările noastre. Am avut un dialog cu dânsul, în urma căruia ni s-a spus că deciziile nu le poate lua dânsul, ci la București”, spunea Ciriblan Ion.
Protestatarii susțin că vor continua să iasă în stradă și în următoarele zile, indiferent de vreme, până când „va cădea Guvernul și președintele”.
„Ei nu mai au credibilitate. Au ajuns la o credibilitate de 5%. Alții, cu un procent mai mare, din Italia, de exemplu, și-au dat demisia la presiunea străzii. Pașnic. Ai noștri nu, țin de scaun cu dinții. Vor sânge”, a adăugat Ciriblan.
După o oră de scandat în frig, toți au plecat către case, dându-și întâlnire pentru a doua zi, în același loc.