comenzi la domiciliu cliseru.ro

Protest spontan la Spitalul din Fetești din cauza subfinanțării

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
21/02/2012 | Locale Ialomita

Luni, 20 februarie, începând cu ora 0900, a avut loc un protest spontan al salariaților spitalului municipal “Anghel Saligny” Fetești, ca urmare a alocării de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate de fonduri insuficiente pentru susținerea activității instituției.

Primarul municipiului Fetesti, Gheorghe Catrinoiu
Primarul municipiului Fetesti, Gheorghe Catrinoiu

În data de 16 februarie, începând cu ora 1200, la CNAS a avut loc întâlnirea comisiei de mediere la care au participat și managerul Spitalului Fetești, medicul Stelian Barcari și primarul municipiului, Gheorghe Catrinoiu. În urma medierii, suma lunară alocată pentru susținerea activității spitalului din Fetești a crescut de la 420 mii lei la 450 mii lei, ceea ce înseamnă că vor putea fi acoperite cheltuielile salariale ce se ridică la suma de aproximativ 430 mii lei, iar pentru desfășurarea activității mai rămân 20 mii lei, sumă absolut insuficientă.

Prin ordinul ministrului Sãnãtãtii nr. 1577/2011, publicat în Monitorul Oficial 832/24 noiembrie 2011, numãrul de paturi de spital finantate din bugetul public în județul Ialomița a scăzut cu 100. Acest ordin afectează în special spitalele mici care nu pot funcționa cu un număr mai mic de paturi decât cel existent, care vor intra în faliment, cum este și cazul spitalului municipal Fetești.

Primarul municipiului Fetești, Gheorghe Catrinoiu, a declarat că este solidar cu acțiunea lor de protest.

„Această manifestare este spontană și a fost cauzată de eșuarea negocierilor avute cu CNAS. Chiar dacă am participat la mediere, nu am reușit să aducem fondurile necesare pentru susținerea activității medicale din localitate. Îmi pare nespus de rău pentru că la nouă luni de la inaugurarea acestui spital modern, care este cea mai mare realizare în ultimii 20 de ani din Fetești, am ajuns să avem datorii de aproximativ 1 milion de lei din cauza faptului că Guvernul nu susține sistemul medical. Unitatea medicală are urgentă nevoie de acești bani pentru plata restanțelor la furnizorii de medicamente și utilități ”, a spus primarul

“Noi, ca autoritate locală, am susținut și susținem activitatea medicală din localitate, dar datoria pe care spitalul municipal Fetești o are este prea mare pentru bugetul localității. Anul acesta am prevăzut în buget suma de 100 mii lei, deocamdată, ca să susținem această activitate, însă restanța pe care o are spitalul este de 10 ori mai mare decât alocația bugetară. Vreau să precizez că suma disponibilă pentru acest an pentru investiții este de 1 milion de lei, ceea ce înseamnă că dacă am acoperi datoria pe care o are spitalul, în municipiu nu am mai putea face absolut nimic.

Guvernul trebuie să analizeze și să găsească urgent o soluție pentru că altfel riscăm să închidem spitalul”, a mai declarat edilul Gheorghe Catrinoiu.