comenzi la domiciliu cliseru.ro

Promovarea tradiției portului popular ialomițean

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
27/08/2015 | Locale Ialomita

În data de 23 august 2015, la parohia Mărculești a fost invitat la slujba duminicală  un tânăr student teolog, Cocoș  Ionuț  din  Parohia  Vlădeni, care face parte dintr-o familie modestă de buni creștini, dar  cu  merite  deosebite  în  promovarea  folclorului  ialomițean.

Tânărul a participat la numeroase festivaluri și concursuri de muzică populară câștigând premii importante pentru județul  Ialomița, printre acestea numărându-se: premiul I la concursul Ion Albeșteanu, premiul  II  la Festivalul  Internațional ,,Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” la care au participat  concurenți  din: Germania,  Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, Romania, Republica Moldova și Ucraina.

Cu toate  aceste merite  deosebite, Ionuț nu avea  un costum popular ialomițean pentru a se prezenta la concursuri și festivaluri.

Observând acest fapt și având în vedere că la Mărculești a fost  atelierul unde  s-a confecționat și omologat costumul popular ialomițean, în care  au lucrat 12 femei din comună sub atenta supraveghere a etnologului Elena Secoșan, care a omologat costumul popular ialomițean  în anul 1984, la rugămintea lansată de preotul paroh  la sărbătoarea ,,Adormirii Maicii Domnului” de a confecționa  un costum popular ialomițean pentru acest tânăr, trei dintre enoriașe, au răspuns  cu bucurie și au confecționat încă un costum popular.

După ce a participat la cântările Sfintei Liturghii de la strană și a rostit Apostolul, tânărul interpret a primit în dar costumul popular pentru a promova de acum înainte și portul popular ialomițean omologat.

A consemnat preotul Bănică Angelo