Proiectul bugetului propriu al judeţului Ialomiţa pe anul 2012
Veniturile proprii ce vor fi realizate de Consiliul Judeţean vor creşte cu aproape 400%
Marți, 31 ianuarie, a avut loc, la Slobozia, în sala Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, o dezbatere publică privind proiectul bugetului propriu al județului Ialomița pe anul 2012.
Potrivit situației prezentate, veniturile estimate pentru acest an sunt în sumă de 105.484.000 lei, pe secțiunea de funcționare suma prevăzută fiind de 77.308.000 lei, iar pe dezvoltare 7.776.000 lei. În ceea ce privește cheltuielile, acestea sunt în sumă de 110.784.000 lei.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, proiecția bugetului pe anul 2012 a fost construită pe două principii fundamentale, anume acela al „concentrării” dar și al respectării angajamentelor și al intervalelor de timp propuse pentru finalizarea obiectivelor în continuare.
Proiectul de buget se axează în principal pe prioritățile stabilite în strategia de dezvoltare a județului: infrastructura rutieră, de sănătate, socială, de mediu, dar și pe dezvoltarea relațiilor cu societatea civilă, tineret, mediu economic și alte entități.
Bugetul pe secțiunea „Dezvoltare”, în sumă de 7.776.000 lei, este mai mare decât anul trecut, însă acest lucru a fost posibil ca urmare a împrumutului intern, în sumă de 20.400.000 lei, pe care Consiliul Județean l-a aprobat și care este operațional începând cu acest an.
În ceea ce privește bugetul de funcționare, acesta este mai mic decât în anul 2011, ca urmare a diminuării veniturilor.
Potrivit președintelui C.J., în acest buget nu sunt cuprinse cheltuieli legate de alegerile care vor avea loc în acest an, deși, în opinia sa, lucrurile sunt aproape clare din punct de vedere juridic, comasarea alegerilor fiind o idee respinsă, greșită. Astfel că în viitor se vor face rectificări bugetare în acest sens.
Ioan Martin, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, a făcut în cadrul dezbaterii câteva referiri la bugetul de venituri, secțiune unde banii sunt mai mulți față de anul trecut, cu toate că sumele alocate, respectiv din TVA și impozitul pe venit, sunt inferioare față de alocările anului trecut.
„Sumele au fost suplimentate cu acel credit, în dorința de a investi în infrastructură, pentru ca zona respectivă să se transforme în motor economic. De asemenea, reușim o creștere a veniturilor proprii realizate de Consiliul Județean. Cred că în acest an vom atinge nivelul istoric de 6 milioane de lei, o creștere substanțială, având în vedere că în anul 2007 aceste venituri nu au depășit 1,5 milioane lei. Deci ar fi o creștere de aproximativ 400% datorită folosirii eficiente a patrimoniului județului Ialomița. De asemenea, am cuprins în calculul nostru folosirea excedentului, a sumelor neangajate pe anul 2011, pentru a le utiliza în investițiile pe care le vom face în cadrul strategiei noastre de dezvoltare a județului. Cel mai important aspect rămâne cel al impactului investițiilor pe care le desfășoară fiecare instituție subordonată Consiliului Județean și investițiile Consiliului Județean în viața economică locală și de asemenea calitatea serviciilor”, a declarat Ioan Martin.
Investiții în infrastructura rutieră
Pe parcursul dezbaterii susținute marți la Slobozia și miercuri la Urziceni, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Ștefan Mușoiu, a făcut o scurtă prezentare a investițiilor propuse a se derula în acest an, în opinia sa, generoase.
Cea mai mare parte a investițiilor este canalizată pe instrastructura rutieră, peste 23 de milioane lei, care vor fi orientați atât pentru continuarea proiectelor de modernizare, cât și pentru deschiderea de noi șantiere.
Reprezentanții Consiliului Județean s-au gândit ca anul acesta să investească mai mult în zona de est a județului, și pe malul drept al râului Ialomița.
Se vor avea în vedere DJ201 Buești-Albești care va fi modernizat, fiind alocați pentru acest lucru 5.650.000 lei, DJ 213 care face legătura dintre DN 2A și satul Luciu (Gura Ialomiței), cu o sumă alocată de 4.350.000 lei, DJ 212 care face legătura dintre Brăila și Luciu, suma alocată fiind de 3.000.000 lei, dar și DJ 201 Mărculești-Sudiți-Săveni, în sumă de 4.700.000 lei. Tot la acest capitol se vor avea în vedere drumurile județene din zona Coșereni-Patru Frați-Adâncata-limită județ Prahova, DJ402, drumul de exploatare 2662, dar și DJ 212 Țăndărei – Fetești (Mihail Kogălniceanu – DN2A.
Investițiile în infrastructura de sănătate vor fi direcționate în special la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, pentru finalizarea etapei I a lucrărilor de consolidare a spitalului, suma prevăzută fiind de 1.185.000 lei și pentru începerea celei de-a doua etape, în valoare de 2.910.000 lei. Și infrastructura de servicii sociale are alocate sume importante, ca urmare a aportului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului prin accesarea a două proiecte, în valoare de aproximativ un milion lei fiecare, privind înființarea unui centru de recuperare și reabilitare adulți Movila, iar cel de-al doilea, de extindere și modernizare a Centrului de îngrijire și asistență socială din Slobozia.
În ceea ce privește infrastructura de mediu, Consiliul Județean are în vedere realizarea etapei I a investiției în Parcul solar fotovoltaic Ialomița I, pentru asigurarea energiei electrice prin captarea energiei verzi solare, un proiect de aproximativ un milion de euro, care se vrea finalizat în șase luni, amortizarea investiției urmând să aibă loc în aproximativ 4 ani.
În cadrul dezbaterii au luat cuvântul și câțiva primari, printre care Lucian Corlău de la Vlădeni, Nicolae Ursache de la Săveni, dar și alți reprezentanți ai unor instituții publice.
Aceștia au făcut referire în special la multitudinea de proiecte lansate dar nefinanțate, la taxele de drum, la sumele alocate localităților fără studii de necesitate, dar și la „vânătoarea” beneficiarilor legii 416.
Deși a apreciat modul în care Consiliul Județean a alocat banii pentru localitățile din județ, Lucian Corlău a spus că sunt alte probleme care nu depind de Consiliile locale sau județene, cu banii care vin „pe alte căi, prin H.G., fără să întrebe pe nimeni”.
Totodată, acesta a criticat sumele imense necesare pentru realizarea de Studii de Fezabilitate, dar și problemele de aplicare a normelor la legea 416.
În final, putem spune că și instituțiile subordonate Consiliului Județean au primit în buget sume sensibil mai mare față de anul trecut. Pentru cultură, recreere și religie, Consiliul Județean alocă suma de 6.590.000 lei, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu urmând a primi în buget suma de 625.000 lei, Muzeul Național al Agriculturii 1.230.000 lei, Muzeul Județean Ialomița 1.200.000 lei, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale 730.000 lei, Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea 1.045.000 lei, iar cultele religioase vor primi 1.700.000 lei.
În final, trebuie menționat că pentru reparații capitale la Casa memorială „Ionel Perlea” de la Ograda este alocată suma de 240.000 lei, iar pentru modernizarea sălii de spectacole a Consiliului Județean au fost repartizați încă 500.000 lei. (L.M.)