Proiectele societății civile din Ialomița, finanțate din bugetul județului, desfășurate în semi-obscuritate
Consiliul Județean Ialomița are în derulare, de aproximativ patru ani, un proiect prin intermediul căruia dorește sprijinirea unor entități ale societății civile în organizarea unor activități educative, culturale, sociale, sportive și de mediu.
Anul trecut, pentru sprijinirea din punct de vedere financiar a acestui program, a fost alocată suma de 144.000 lei, 19 organizații ale societății civile beneficiind de suport financiar, acestea propunând, inițial, 25 de proiecte. În final, au fost cheltuiți 123.000 lei.
Cei mai mulți bani au fost alocați Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Slobozia – 20.000 lei, Asociației Județene de Fotbal, – 10.000 lei, Societății Naționale de Cruce Roșie, filiala Ialomița – 10.000 lei, celelalte având repartizate sume între 2.000 și 6.000 lei. Două dintre proiecte, respectiv „Să ne cunoaștem Parlamentul și aleșii în acest for” și „Tabăra excelenței ialomițene”, pentru care erau alocați 9.000 respectiv 10.000 lei au fost anulate.
Deși o parte dintre aceste proiecte nu au fost cunoscute decât într-un spațiu oarecum restrâns, reprezentanții Consiliului Județean apreciază că programul este unul reușit, atât calitativ, cantitativ cât și în ceea ce privește indicatorul de impact.
Au fost, însă, proiecte care nu prea și-au justificat cheltuielile, dar și altele finanțate cu mai puțini bani dar care au avut rezultate spectaculoase. În cazul unora, cum ar fi cel al Crucii Roșii, „A ști să acționezi la dezastre” și „Sănătate și stil de viață”, ori proiectul „Dezvoltarea Fotbalului Județean”, de-abia dacă au „transpirat” câteva informații, iar în altele nici nu îți imaginai că pot costa atât de mult, bani concentrați către una-două acțiuni ale unor grupuri restrânse de persoane.
Dar trebuie să ne bucurăm că au existat inițiative ale societății civile care, culmea, au fost și finanțate. Mai ales că anul trecut au existat 25 de proiecte față de 12 câte au fost în 2011, încheindu-se în final 19 contracte de asociere.
„Prin indicatorii de impact realizați, credem că programul trebuie susținut în continuare, pentru că au aderat la el în cea mai mare parte tineri. Cred că prin acest sprijin financiar și prin organizarea acțiunilor propuse în proiecte am avut de învățat și noi și partenerii noștri, în sensul unei rigori accentuate în derularea proiectelor și în ținte foarte clar stabilite”, spunea directorul Consiliului Județean Ialomița, Ilie Cioacă.
Pentru 2013, este posibil ca aceste organizații să beneficieze în continuare de fonduri, dar la un nivel mult mai scăzut. Până în prezent, susțin reprezentanții C.J., există aproximativ 50 de cereri de finanțare.
Silvian Ciupercă este de părere că, în cazul acestei inițiative, ținta principală a fost proiectul „Ialomița dintotdeauna pentru totdeauna”, proiect care promovează „de la sănătatea prin drumeții și viața în aer liber, teatrul în limba franceză, tânărul tenismen și până la adulții care vor să se manifeste în spațiul public”.
„Toate aceste inițiative noi am considerat că fac parte dintr-o componentă extrem de importantă a societății civile care asigură un plus de atractivitate pentru județul Ialomița. Sunt două riscuri pe care le-am identificat. În România, au existat sute de ONG-uri care se ocupau de promovarea democrației, cât timp finanțatorii externi asigurau sustenabilitatea activității acestor fundații. După ce au dispărut finanțatorii, au dispărut și preocupările pentru consolidarea democrației, pentru alegeri, pentru implicare cetățenească. Există acest risc pe care l-am luat în calcul, ca unele inițiative să moară pentru că depind exclusiv de astfel de finanțări”, a subliniat președintele C.J.