Proiectele Consiliului Județean Ialomița sunt în special pe infrastructură rutieră și sănătate
Consiliul Județean Ialomița are în derulare sau în pregătire zeci de proiecte. Cele mai multe sunt pe reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, pe sănătate, unde există cel puțin patru proiecte majore care vizează Spitalul Județean, dar și pe zona de cultură și reabilitare a unor clădiri și monumente istorice.
Marți, 11 mai, reprezentanții Consiliului Județean au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, care este stadiul proiectelor aflate în implementare precum și al celor în pregătire la nivelul instituției, finanțate atât din fonduri naționale (PNDL), cât și din fonduri europene (POR).
Unul dintre obiectivele de investiții finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 se referă la modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Valoarea acestui obiectiv de investiții, conform devizului actualizat, este de 9.780.237,91 lei cu TVA. Contractul de finanțare al acestui proiect a fost semnat în martie 2019, având termen de implementare luna martie 2023.
Pentru această investiție, în luna ianuarie a acestui an a fost lansată procedura pentru atribuirea contractului de execuție lucrări și dotări, la momentul actual realizându-se evaluarea tehnică a ofertelor depuse, urmând evaluarea financiară. Se estimează ca aceste proceduri să se finalizeze undeva prin luna iulie a acestui an.
„Așteptăm rezultatele evaluării comisiei de licitație. Sper să ne încadrăm în termen. Din punctul meu de vedere, nu este supus niciunui risc acest proiect finanțat prin POR. Consider că cea mai mare provocare va fi în momentul în care vor începe lucrările acolo, iar personalul medical și pacienții care se prezintă la UPU vor trebui să găsească un cadru în care să se desfășoare un act medical corespunzător”, a declarat vicepreședintele C.J. Ialomița, Cătălin Grigore.
Un alt proiect major, așteptat de mulți ani, este cel care vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, valoarea totală a investiției fiind de 17.490.007,08 lei cu TVA. Contractul de finanțare a fost semnat în martie 2019, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat în luna februarie 2021. Până la acest moment au fost realizate lucrări de construcții și instalații la corpul B și lucrări de arhitectură în proporție de 3,08%. Termenul de implementare al proiectului este iulie 2023.
Un alt obiectiv de investiții major este modernizarea și dotarea incintei clădirii Spitalului Județean de Urgență Slobozia, un proiect în valoare de 76.619.295,72 lei cu TVA. Contractul de finanțare a fost semnat în martie 2018. Contractul de dirigenție de șantier se află în procedură de achiziție publică, data estimată a finalizării acesteia fiind sfârșitul lunii mai. Totodată, se estimează demararea lucrărilor în luna iulie 2021 și se vor terminate în martie 2023.
Tot la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia mai există un proiect major, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa II, și anume, construirea Blocului Operator. Valoarea acestui obiectiv de investiții, conform devizului actualizat, se ridică la suma de 77.408.733,93 lei cu TVA.
Pentru acest obiectiv important, contractul de finanțare a fost semnat în martie 2018. În prezent se lucrează la evaluarea tehnică și financiară a ofertelor depuse de două companii, procedura urmând să fie finalizată la finele lunii iunie. Deși termenul din contract pentru finalizarea lucrării este decembrie 2022, este posibil ca acesta să fie modificat, având în vedere faptul că va fi o construcție nouă.
„Este un demers administrativ complicat, de a lucra cu patru proiecte de anvergură pe un spital care funcționează. Avem un scenariu, avem o strategie care permite funcționarea spitalului județean cu toate componentele sale, chiar în condițiile în care se vor ataca aceste lucrări. Am stabilit cu constructorii care tronsoane vor fi atacate cu prioritate. Deja de o lună de zile desfășurăm o activitate intensă pentru a găsi soluții de relocare temporară a unor instituții medicale, cum este cazul Centrului de Transfuzii Sanguine. Am găsit o soluție temporară, iar după modernizare va reveni în clădirea modernizată. De asemenea, am găsit soluții pentru relocarea dispensarului TBC, într-un spațiu separat. Următorul obiectiv care va intra în reabilitare este chiar corpul spitalului, cel cu opt etaje. (…) După ce ambulatoriul și incinta spitalului vor fi finalizate, se va ataca Blocul Operator, o construcție care va fi realizată de la zero și nu implică nicio relocare. (…) Vom încerca pe parcursul acestor trei-patru ani să ne punem de acord atât cu conducerea spitalului cât și cu antreprenorii în așa fel încât să nu blocăm activitatea spitalului. Spitalul va continua să funcționeze. Bineînțeles că va fi un pic de disconfort, pentru că lucrurile vor fi un pic comprimate. (…) Vreau să vă spun că suntem în avans cu unele proiecte la spital (…)”, a declarat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
În ceea ce privește zona de infrastructură rutieră, la ora actuală se află în modernizare și reabilitare mai multe drumuri județene, iar altele sunt în stadiul de pregătire a documentațiilor necesare.
Potrivit președintelui Consiliului Județean, Marian Pavel, la ora actuală, în județul Ialomița se lucrează intens pe mai multe drumuri județene care au nevoie de reabilitare și modernizare și a dat asigurări că până la finele mandatului să nu mai existe drumuri județene de piatră sau de pământ.
„În județ mai sunt aproximativ 56 de kilometri de drum de pământ și 22 de kilometri de drum de piatră. Ceea ce noi ne dorim este ca din aceste drumuri să nu mai existe, până în 2024, mai mult de 10% nefinalizate. Deci ne propunem ca 90% dintre aceste drumuri de piatră și de pământ să fie modernizate și asfaltate”, a spus președintele Consiliului Județean Ialomița.
Referitor la obiectivul de investiții „Modernizarea drumurilor judeţene DJ 302 localităţile Drăgoești-Roșiori-Moviliţa-Dridu, DJ 101 localităţile Dridu-Fierbinţi-Târg –limita judeţ Ilfov, DJ Dridu-Jilavele și DJ 402 limita Judeţ-Călărași Sinești (DN2)”, la finele lunii aprilie lucrările erau executate în proporție de 87%, acestea fiind estimate a fi finalizate în luna octombrie a acestui an.
Valoarea acestui obiectiv de investiții, conform devizului actualizat, este de 115.004.412,43 lei cu TVA.
Un alt proiect, cu o valoare de 136.465.080,09 lei cu TVA, vizează modernizarea DJ 306 limită judeţul Călăraşi –Albeşti – Andrăşeşti –Gheorghe Doja – Crunţi intersecţie cu DJ 102H, DJ 102 H intersecţie cu DJ 306 – Reviga – Cocora –intersecţie cu DJ 203E, DJ 203E intersecţie cu DJ 102H – Cocora – Limită judeţ Buzău. Contractul de finanțare a fost semnat în luna august 2019. În martie 2021 a fost lansată procedura pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor, depunerea ofertelor urmând să se încheie pe 19 mai. După evaluarea tehnică și financiară, care se estimează a se încheia undeva prin luna noiembrie, acest drum va intra în reabilitare. Termenul pentru finalizarea lucrării este luna iulie 2023.
De asemenea, cei care tranzitează DJ 201 Buești – Ivănești – Ion Ghica – Ciulnița – Cosâmbești – Mărculești așteaptă de mulți ani modernizarea lui. Valoarea obiectivului de investiții conform devizului actualizat ca urmare a finalizării procedurii privind atribuirea contractului de lucrări este de 33.174.955,32 lei cu TVA. Proiectul pentru celălalt lot al DJ 201 – DN 2 Coșereni – Axintele – Orezu are o valoare de 78.635.880,63 lei cu TVA. Pe aceste două loturi, împărțite în patru tronsoane, au fost începute lucrările, estimându-se ca până la finele anului 2022 să fie încheiate ambele lucrări.
Aici lucrările au fost un pic întârziate din mai multe motive. Unul dintre motive a fost acela că se lucra la podul peste râul Ialomița, iar începerea lucrărilor ar fi blocat circulația, multe vehicule de tonaj mare fiind redirecționate pe acest drum, iar cel de-al doilea face referire la unele „neconcordanțe dintre proiectul tehnic și realitatea din teren”, generate în principal de nerespectarea tonajului, care ar fi deteriorat o parte a drumului până la fundație, dar și referitoare la proiectarea unor șanțuri, trotuare, însă în teren acestea nu ar putea fi aplicate din cauza lățimii insuficiente a drumului.
„Pe tronsonul Axintele – Bărbătescu am descoperit 47 de neconcordanțe între PT și realitatea din teren. Același lucru s-a întâmplat și pe DJ 201, dar datoria noastră este să le remediem. Alexandru Potor a coordonat o echipă, cu societățile care au câștigat licitația, cu proiectantul și dirigintele de șantier și au găsit soluțiile. La momentul ăsta s-a atacat și tronsonul trei și probabil săptămâna viitoare să facă și tronsonul patru. Pe tronsonul I și II se lucrează și se lucrează foarte bine”, a spus președintele C.J. Ialomița, Marian Pavel.
În ceea ce privește modernizarea DJ 203F Grivița – Valea Ciorii, aceasta este aproape de finalizare, lucrările fiind executate în proporție de 92% pe un lot și de 79% pe lotul II, urmând să fie finalizate undeva prin luna iulie 2021.
Referitor la modernizarea DJ 213 A – Limită jud. Călărași – intersecție cu DJ 201 (Mărculești): intersecție cu DN 2 A (Bucu)-Scânteia –intersecție cu DN 21”, deocamdată totul este în faza de elaborare documentații tehnice.
Consiliul Județean are, de asemenea, proiecte pe zona de reabilitare, restaurare a unor monumente istorice și de arhitectură.
Unul dintre acestea se referă la reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey, proiect în valoare de 26.263.987,43 lei cu TVA. Contractul de finanțare a fost semnat în septembrie 2019, iar contractul de execuție pentru acest obiectiv a fost semnat în luna martie a acestui an, lucrările urmând să fie finalizate în decembrie 2023.
Până în prezent au fost executate lucrări de montare a schelelor pentru punerea în siguranță a zidurilor și se pregătesc lucrările de consolidare a fundațiilor. De asemenea, se pregătește montarea de acoperișuri provizorii ce vor proteja pe toată perioada de execuție ruinele și puținele elemente de arhitectură rămase. În plus, elementele de arhitectură vor fi recoltate în vederea restaurării și multiplicării, urmând a fi reintegrate în clădirea finală. Se vor demara în același timp și lucrările de sistematizare a terenului pentru viitorul parc.
Un alt obiectiv de investiții care va intra în reabilitare pentru punerea lui în valoare este Monumentul Istoric Orașul de Floci, un proiect în valoare de 13.818.121 lei cu TVA. Data contractului de finanțare nerambursabilă a fost semnat în aprilie 2019,termenul final de implementare fiind 30 martie 2023. Pentru acest proiect, la 29 martie 2021 a fost lansată procedura pentru atribuirea contractului privind elaborarea proiectului tehnic și execuție a lucrării. La momentul actual se realizează evaluarea tehnică și financiară a ofertelor depuse, estimându-se ca la finele lunii iunie să se încheie această procedură.
„Deși inițial nu a existat un interes prea mare din partea contractorilor, din fericire lucrurile nu mai stau așa. Există un număr important de companii care sunt interesate de acest obiectiv. Deci, există premise ca obiectivul să fie dus la capăt. Finalizarea procedurii pentru atribuirea acestui contract este estimată la 20 iunie 2021”, a adăugat Alexandru Potor.
Restaurarea și conservarea Bisericii de Lemn Sf. Nicolae, din zona Muzeului Național al Agriculturii este un alt obiectiv la care se lucrează. Valoarea lucrărilor este de 3.068.250,40 lei cu TVA, stadiul fizic al lucrării fiind de 37,62%.
Au fost finalizate lucrările de refacere a învelitorii de șindrilă a acoperișului bisericii, fiind realizată protecția preventivă de stopare a atacului biologic, prin pensulare în două straturi a acoperișului. Au fost realizate lucrări de restaurare a picturii bolții bisericii precum și lucrări de restaurare a componentelor artistice, pe perioada iernii lucrându-se doar la restaurarea icoanelor și a mobilierului, lucrările la acest obiectiv urmând a se finaliza în iulie 2022.
Consiliul Județean mai are pregătite alte câteva proiecte pe zona creșterii eficienței energetice ale unor clădiri, care urmează să beneficieze de finanțare – la Muzeul Judeţean Ialomiţa, Centrul Cultural ”IONEL PERLEA”, Clădirea Comandamentului –Pavilion A (Centrul Militar Județean Ialomița)”, creșterea eficienței energetice a clădirii administrative din strada Răzoare nr.3, a Școlii Profesionale Speciale ”Ion Teodorescu” Slobozia”, dar și pentru consolidarea, amenajarea și reorganizarea Muzeului Național al Agriculturii.