Proiect pentru întărirea autorității polițistului
În acest an, 14 polițiști din județul Ialomița au fost agresați în timpul serviciului.
În cadrul unei conferințe de presă, susținută miercuri, 15 noiembrie, de Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița, comisar șef de poliţie Ivan Cristian, împuternicit inspector șef al inspectoratului de poliție, a prezentat câteva prevederi din pachetul legislativ ce vizează întărirea autorității polițiștilor, proiect aflat în dezbatere.
Totodată, agent șef de poliție Caisim Constantin, polițist de proximitate și agent șef Cîrjan Nicolae Marius, polițist rutier, au oferit câteva exemple din activitatea pe care o desfășoară, în special legate de situații în care a fost nevoie de imobilizarea și încătușarea unor persoane care încălcau legea.
Menționăm că, în acest an, 14 polițiști din județul Ialomița au fost agresați în timpul serviciului.
„Se înregistrează un trend ascendent al acestor fapte. În județul Ialomița s-au înregistrat 14 cazuri de ultraj anul acesta. De altfel, și un singur caz reprezintă o problemă, astfel că încercăm să luăm măsuri pentru ca astfel de situații să nu mai existe”, a declarat comisar șef de poliţie Ivan Cristian, împuternicit inspector șef al inspectoratului de poliție.
Așadar, în cadrul conferinței de presă, a fost prezentat și un pachet legislativ care vizează activitatea polițiștilor și întărirea autorității acestora, proiect aflat în dezbatere publică.
Cele mai frecvente proceduri de acțiune ale polițiștilor care privesc direct interacțiunea cu cetățenii – legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției, controlul corporal – se introduc în Legea de funcționare a Poliției, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii.
Se introduc, de exemplu, trei noi infracțiuni.
Devine infracțiune împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru:
a) constatarea săvârșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții,
b) ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol,
c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat – pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani. •
Cele mai dese situații, se referă la: – redarea de muzică, la intensitate mare, în imobile cu destinația de locuinţe; – organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.
Crește sancțiunea pentru refuzul de legitimare de la amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei la amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
De asemenea, se reglementează situațiile când polițistul are dreptul de a pătrunde într-un spațiu privat fără acordul proprietarului, dar și alte prevederi.