comenzi la domiciliu cliseru.ro

„Proiect de Crăciun” la Penitenciarul Slobozia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
19/12/2014 | Locale Ialomita

Sărbătorile şi timpul sacru din preajma întâmpinării Crăciunului reprezintă o perioadă marcată de o puternică încărcătură emoţională. Pentru fiecare dintre noi, Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei de a trăi, de a naşte, de a creşte frumos şi de a-i ocroti pe cei dragi, dar şi pe cei aflaţi în nevoi, ce este marcată festiv prin evenimentele pe care le sărbătorim în apropierea Naşterii Domnului Iisus Hristos.  Crăciunul are semnificaţii profunde pentru fiecare dintre noi. Lipsa celor dragi, a familiei, este acut resimţită de persoanele private de libertate, motiv pentru care, efortul personalului specializat de la nivelul unităţilor de detenţie este de a readuce speranţa, continuând seria de activităţi de promovare a tradiţiilor româneşti şi a obiceiurilor de iarnă.

Cu această ocazie, la nivelul Penitenciarului Slobozia, au fost desfăşurate mai multe activităţi menite să readucă spiritul sărbătorilor de iarnă, generozitatea şi toleranţa faţă de aproapele nostru. Astfel, în data de 14.12.2014, a fost organizat un pelerinaj la Biserica „Naşterea Maicii Domnului„, Cartierul „Cuza Vodă” – Slobozia, unde au participat 10 persoane private de libertate însoţite de personal din cadrul Penitenciarului Slobozia şi 18 elevi de la Şcoala Generală nr. 3 – Slobozia. Vizitarea acestui lăcaş de cult a avut în vedere cultivarea unui comportament bazat pe generozitate şi dragoste faţă de semeni, a cooperării şi a toleranţei în rândul persoanelor private de libertate custodiate de Penitenciarul Slobozia, dar şi  promovarea în comunitate a activităţilor socio-educative, culturale, care pot sprijini procesul de reinserţie socială a persoanelor private de libertate.

Activitatea a fost primită cu deplin interes de participanţi, aceştia manifestând receptivitate pe întreaga durată a pelerinajului, dar şi în timpul serviciului religios oficiat de P.C. Preot Paroh Dumitru Păduraru, slujitor la această biserică şi P.C. Preot Gabriel Vasile, preot capelan la Penitenciarul Slobozia. În încheiere, elevii participanţi la slujbă au susţinut un concert de colinde, la sfârşitul căruia au primit daruri de la Moş Crăciun, constând în fructe şi dulciuri.

În cuvântul de învăţătură ţinut de P.C. Preot Protopop Dumitru Drăghici, participanţii la această activitate au fost îndrumaţi şi sfătuiţi către o viaţă religioasă mai intensă în această perioadă a Postului Naşterii Domnului, perioadă liturgică deosebit de importantă în viaţa creştinilor. Persoanele private de libertate au fost binecuvântate cu harul sfinţitor al rugăciunilor înălţate către divinitate, având posibilitatea deschiderii către un nou univers de cunoaştere şi de experimentare a unor modalităţi de trăire socială, în armonie cu semenii şi aproape de Dumnezeu.

Eveniment Craciun Penitenciar SloboziaTot în spiritul Crăciunului, în data de 18.12.2014, a fost desfăşurată o manifestare cultural-artistică în cadrul căreia 14 elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” – Slobozia, precum şi Grupul de Cateheză Biserica Albastră din cadrul Parohiei Amara 2, coordonaţi de Pr. Prof. Clementin Matache, care au susţinut un program de colinde tradiţionale cu ocazia Naşterii Domnului, program adresat persoanelor private de libertate dar şi personalului unităţii.

Cu acest prilej, mai multe persoane private de libertate, cu abilităţi literar-artistice, au recitat poezii cu tematică specifică naşterii Domnului şi au pus în scenă o piesă de teatru, pregătită în colaborare cu reprezentanţii Parohiei Romano-Catolice Slobozia.

Tot în această perioadă, în paleta variată de activităţi specifice sărbătorilor de iarnă, s-au regăsit şi actele de binefacere, în sensul că  persoanele private de libertate nevizitate şi cu o situaţie materială precară au primit din partea reprezentanţilor cultelor şi asociaţiilor religioase partenere fructe şi dulciuri.

În această perioadă au fost difuzate prin intermediul studioului TV cu circuit închis filme specifice sărbătorilor de iarnă, au fost organizate o competiţie sportivă de skandenberg pentru persoanele private de libertate şi concursul tematic „Naşterea Domnului oglindită în Sfânta Scriptură”. Acestea au avut rol recreativ şi au oferit posibilitatea persoanelor private de libertate de a-şi verifica şi completa cunoştinţele despre Sărbătoarea Naşterii Domnului.

A fost realizat un număr special al revistei unităţii „Un alt fel de a fi„, iar în cadrul atelierului ocupaţional au fost confecţionate obiecte decorative specifice sărbătorilor de iarnă, care au fost expuse în cadrul serbării.

În data de 19 decembrie, 19 elevi ai Şcolii Gimnaziale Bărcăneşti (Ialomiţa), coordonaţi de Pr. Prof. Gangă Nicolae, au susţinut un program de colinde tradiţionale cu ocazia Naşterii Domnului, program adresat personalului unităţii, iar în perioada imediat următoare se vor desfăşura dezbateri cu persoanele private de libertate pe tema semnificaţiei şi obiceiurilor de iarnă, ateliere de lucru cu rol în optimizarea psiho-emoţională.

Conform tradiţiei, vizita pastorală efectuată de preotul penitenciarului pentru vestirea Naşterii Domnului se va face întregului efectiv doritor, deopotrivă cadre ale unităţii şi persoane private de libertate.

„Având în vedere faptul că prin implementarea Proiectului de Crăciun se urmăreşte menţinerea legăturilor cu exteriorul, ca bază solidă pentru reinserţia în comunitate, dezvoltarea nivelului de cultură generală şi oferirea alternativei de petrecere a timpului liber, în scopul formării unor deprinderi prosociale, necesare dezvoltării personalităţii persoanelor private de libertate, considerăm binevenită desfăşurarea acestor activităţi”, a precizat comisar şef de penitenciare Marian Gabriel Rusu.