Proiect AUR: „Casa noastră”, program destinat familiilor tinere. Credite fără dobândă, apoi, după fiecare copil născut sau adoptat, o parte din credit „se șterge”.
Partidul AUR a inițiat recent un proiect de lege destinat tinerilor căsătoriți care nu dețin o locuință proprie și nu au nici fondurile necesare achiziționării sau construcției acesteia. AUR propune ca statul să le ofere un credit de 150.000 de lei, fără dobândă, pentru a-și achiziționa sau construi o casă, iar după fiecare copil născut sau adoptat statul să șteargă 50.000 de lei din credit. În final, creditul poate deveni nerambursabil dacă familia respectivă va avea trei copii.
„Prin acordarea unei sume considerabile de bani, pentru care nu se percepe dobândă, statul ar pune pentru prima dată cu adevărat o piatră de temelie la constituirea familiilor, care reprezintă celula de bază a societății. O familie tânără, care beneficiază de confortul unei locuințe, poate reprezenta borna de start pentru o societate la rândul ei solidă și automat ar duce spre o economie prosperă, iar lucrurile ar intra într-un făgaș normal. În contextul actual, în care întreaga economie la nivel mondial trece prin momente de criză, coroborat cu criza medicală care a pus stăpânire pe viețile noastre în ultimii 2 ani, achiziționarea unei locuințe este o utopie pentru mulți tineri. Instituțiile bancare tind să fie din ce în ce mai reticente când vine vorba de acordarea împrumuturilor fără o garanție solidă sau fără un avans considerabil. De aceea, prezentul proiect de lege vine în sprijinul tinerelor familii și reglementează acordarea unui împrumut în valoare de 150.000 lei, prin intermediul Ministerului Finanțelor, pentru care statul nu percepe dobândă”, se arată în expunerea de motive.
Beneficiarii programului „Casa noastră” sunt persoane fizice care nu deţin în proprietate o locuinţă, individual sau în comun împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită, şi nici nu au în derulare un credit ipotecar, iar unul dintre soți are vârsta de până în 35 de ani, respectiv 40 de ani dacă revin din Diaspora, împliniți la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare.
„De când am intrat în Parlament ne-am propus și v-am promis că vom alege și vom lucra legi pentru români, în așa fel încât oamenii de acasă să simtă că statul acesta îi sprijină și că îi ajută. Îmi doresc foarte tare, toți cei din Alianța pentru Unirea Românilor, să avem legi pentru români. Legi lucrate bine, care să aducă plus valoare în viața fiecărui cetățean în parte. Mai îmi doresc foarte tare ca românii să rămână acasă, să nu mai plece peste hotare, în căutarea unei vieți mai bune. Să nu se mai bucure doar de ajutoarele pe care statele în care ei lucrează le oferă, pentru că și România are posibilitatea să ofere astfel de ajutoare. De aceea, dar și pentru că vrem să-i aducem acasă pe cei plecați peste hotare, pe cei din forța noastră de muncă, din puterea țării, am inițiat un proiect de lege care vizează un program național ce se va numi Casa Noastră (…)”, a precizat Rodica Boancă, senator de Ialomița și unul dintre inițiatorii proiectului.
Particularitatea acestui proiect legislativ este dată de faptul că, pe întreaga perioadă contractuală, beneficiarilor sprijinului li se acordă o ștergere a datoriei de către stat a câte 50.000 lei, de la data nașterii sau a adopției, pentru fiecare copil născut sau adoptat. O altă caracteristică a proiectului legislativ, o reprezintă derogarea cu 5 ani a limitei de vârstă pentru persoanele care fac dovada faptului că au locuit în străinătate și s-au reîntors în România.
Locuințele care pot fi achiziționate cu ajutorul sprijinului acordat prin Program pot fi locuințe noi sau vechi, din mediul urban sau rural.
Beneficiarii Programului sunt persoanele fizice care, la data solicitării sprijinului, nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția ori cu alte persoane o locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepția dobândirii prin succesiune a unei locuințe într-o cotă mai mică de 1/5, nu au în derulare un credit ipotecar pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe, unul dintre soți are vârsta de până în 35 de ani, pentru beneficiarii care locuiesc în România, și de până în 40 de ani pentru beneficiarii care fac dovada faptului că au locuit în străin[tate și s-au reîntors în România cu cel puțin 6 luni înainte de data formulării solicitării de sprijin, precum și pentru beneficiarii care își achiziționează sau își construiesc o casă în mediul rural, vârstă împlinită la data solicitării sprijinului. De asemenea, la data solicitării acordării sprijinului, beneficiarii trebuie să facă dovada că realizează venituri impozabile în România, din muncă sau activități independente, cu cel puțin 3 luni înainte de data formulării solicitării. În cazul familiilor monoparentale, care solicită acordarea sprijinului, o condiție suplimentară celor prevăzute la alin. (1) este aceea de a avea în întreținere cel puțin un copil minor. Contractul de împrumut fără dobândă poate fi încheiat pentru o perioadă maximă de 30 ani de la data semnării contractului. Beneficiarii sprijinului pot opta pentru suspendarea plății ratelor timp pentru maximum 6 ani pe toată perioada contractuală. În cazul rambursării anticipate a sprijinului acordat de stat în cadrul Programului înainte de împlinirea termenului, interdicțiile de înstrăinare se radiază în condițiile legii și nu se percepe comision de rambursare anticipată.
Reprezentanții AUR speră să fie susținuți în acest demers și de colegii din celelalte grupuri parlamentare, în așa fel încât acest proiect să poată fi pus în practică.