Programul pentru rețete electronice încă nu s-a implementat în Ialomița
Deși s-a anunțat cu surle și trâmbițe instalarea programului pentru eliberarea prescripțiilor medicale în regim electronic, softul nu a ajuns în Slobozia, iar medicii de familie continuă să elibereze rețetele pentru medicamente tot după formularele vechi.
Iolanda Marinescu, medic de familie în Slobozia și în localitățile rurale aparținătoare de comuna Reviga, ne-a declarat că nu a fost încă primit programul prin care se vor elibera medicamentele în sistem electronic.
”În Slobozia este în curs de derulare instalarea softului. Ni s-a spus că vom avea timp până rezolvăm o serie de probleme de ordin tehnic. Aceste probleme nu sunt ale noastre, ci este vorba despre funcționarea la nivel național a programului online”, a precizat medicul Iolanda Marinescu. Și, dacă în orașe este mai ușor de adoptat și de folosit acest sistem, neajunsurile apar la nivelul comunităților rurale. Acolo internetul nu merge tot timpul, putând apărea blocaje ale sistemului, ceea ce înseamnă timp pierdut pentru pacienți. De asemenea, medicii de familie trebuie să își achiziționeze imprimante și să își asigure servicii de internet.
”Este greu să le explicăm oamenilor de ce trebuie să aștepte în cazul unui blocaj. Până acum ne luptam să le spunem de ce nu putem să le eliberăm mai mult de trei tipuri de medicație, dar asta este, ne vom adapta”, a mai explicat medicul de familie Iolanda Marinescu.
Dincolo de toate, percepția generală este că nu ar fi fost momentul unei astfel de investiții, cel puțin nu înaintea remedierii altor ”afecțiuni” ale sistemului public de sănătate. Ar fi fost oportune majorarea plafonului pentru asistență gratuită, rezolvarea subiectului legat de asigurările de sănătate, salariile medicilor, condițiile din spitale și nu numai.
Evaziunea farmaceutică închipuită
Mai multe firme de distribuție de medicamente au dat faliment, farmaciile primesc banii foarte greu de la Casa de Sănătate, iar oamenii nu cumpără medicamente dacă nu sunt bolnavi. Înșiși medicii de familie consideră că ar fi trebuit ieftinite medicamentele și apoi gândite forme electronice de prescriere. Cererea mare de medicamente este explicată de faptul că în această țară sunt foarte mulți oameni bolnavi, iar statul nu este foarte solidar cu ei.
”Singurul avantaj al acestor rețete electronice este acela că un pacient, dacă nu găsește toate prescrierile la o farmacie, poate afla unde să meargă pentru a nu mai aștepta să îi fie aduse, dar este un aspect destul de neconcludent”, a mai specificat medicul Iolanda Marinescu.
În aceste condiții, ne tot întrebăm, noi oamenii de rând, pentru cine se fac aceste investiții, deoarece nu la acest capitol stăm cel mai rău, ci la serviciile medicale, la modul în care sunt tratați fizic și psihic pacienții în spitale, la costurile foarte mari ale operațiilor și tratamentelor de specialitate. Se pare că acesta este blestemul neamului, ca statul să adopte forme fără fond, să nu îi pese decât de bunăstarea unora, în timp ce masa amorfă de cetățeni este tratată cu indiferență.