Programul de monitorizare și control pentru pesta porcină clasică
Având în vedere implementarea Programului de monitorizare și control pentru pesta porcină clasică, pe anul 2016, D.S.V.S.A. Ialomița informează crescătorii de porcine de pe raza județului Ialomița, că a fost finalizată supravegherea activă, după cum urmează:
- au fost recoltate un număr de 436 probe sânge de la cele opt exploatații comerciale autorizate de pe raza județului și un număr de 40 probe sânge de la singura exploatație de tip A, cu profil creștere porcine, existentă în județul Ialomița;
- toate probele au avut rezultate negative la detecția anticorpilor anti-virus pestă porcină clasică.
În ceea ce privește supravegherea în exploatațiile nonprofesionale, au fost prelevate un număr de 1177 probe sânge din 348 exploatații, două dintre probe având rezultat pozitiv; pentru înlăturarea suspiciunii de pestă porcină clasică s-a procedat la recoltarea, sub supraveghere oficială, a probelor de sânge de la animalele incriminate și transmiterea spre analizare către I.D.S.A. București (Laboratorul Național de Referință pentru diagnostic și sănătate animală).
Conform rezultatelor obținute prin B.A. nr. 12264/28.06.2016, suspiciunea de boală a fost infirmată.
Pentru realizarea supravegherii passive, pentru pesta porcină clasică, până la data de 30.06.2016, au fost recoltate următoarele tipuri de probe:
- exploatații nonprofesionale: 8 probe sânge pe anticoagulant, 3 probe avortoni și 105 seturi organe provenite de la animale moarte;
- exploatații comerciale autorizate: 21 probe sânge pe anticoalgulant (provenite de la porci bolnavi și scroafe care au avortat), 61 seturi organe provenite de la animale moarte și 12 probe de avortoni;
- 2 probe seturi organe de la porci morți pe timpul transportului (porcinele proveneau din Ungaria);
- porci mistreți – 220 probe provenite de la animale vânate, găsite moarte sau care au suferit leziuni în urma unor accidente rutiere.
Toate probele au avut rezultat negativ.
Ținând cont de evoluția pestei porcine africane în imediata apropiere a granițelor României, au fost prelevate și expediate la I.D.S.A. București, spre analizare, un număr de 4 probe provenite de la porci mistreți și 21 probe provenite de la porci domestici. Toate rezultatele au fost negative.
Reamintim crescătorilor de porcine următoarele:
- cele două boli (pesta porcină clasică și pesta porcină africană) evoluează cu mortalitate extrem de ridicată în efectivele afectate,
- nu există tratament,
- este esențială, în vederea menținerii indemnității teritoriului României la aceste boli, notificarea imediată, către medicul veterinar concesionar sau oficial, a oricărei suspiciuni de boală sau a oricărui caz de mortalitate înregistrată în efectivele de porcine.
Aceste boli (pesta porcină clasică și pesta porcină africană) NU se transmit la om, nu sunt zoonoze.