Problemele din sistemul sanitar îi scoate în stradă
Coaliția profesioniștilor din sistemul de sănătate anunță pichetări, mitinguri, apoi grevă generală, nemaiavând încredere că în acest domeniu lucrurile se vor îmbunătăți, în ciuda reformelor promise de actualul ministru al sănătății.
Revendicările ce vor sta la baza acțiunilor de protest organizate începând din 19 septembrie, se referă la alocarea a 6% din PIB pentru sănătate, asigurarea finanțării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs și acordarea integrală a drepturilor salariale, menținerea sistemului actual de organizare a spitalelor în vederea asigurării unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, în regim public, creșterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014, și multe altele.
6% din PIB pentru sănătate
În cadrul unei conferințe de presă susținută săptămâna trecută, reprezentanții din județul Ialomița ai coaliției și-au transmis nemulțumirile, în opinia lor, acutizate în ultima perioadă ca urmare a lansării pachetului de legi privind reforma în domeniul sănătății.
Potrivit liderului Sanitas, Valentin Spătărelu, cererea principală a lor este alocarea a 6% din PIB pentru sănătate în condițiile în care se colectează 7,5% la fondul de sănătate.
„La ora actuală se repartizează sănătății aproximativ 4%, majorarea fondurilor fiind foarte benefică. O spunem pe șleau, ne opunem tuturor celor patru proiecte de legi dezbătute în întâlnirile zonale. Nu suntem de acord cu transformarea spitalelor în societăți comerciale, cu salarizarea medicilor pentru activitatea desfășurată în spitalele publice după program și cu multe altele”, spunea acesta.
Farmaciștii cer plata TVA la un interval mai mare și interzicerea publicității la medicamente
Deși susține că au probleme mai vechi dar nu vor să se plângă, președintele Colegiului farmaciștilor din Ialomița, Viorica Mândruț, susține alocarea a minim 6% din PIB, o lege pentru interzicerea publicității la medicamente și farmacii, precum și vânzarea online a medicamentelor, majorarea veniturilor farmaciștilor din spitale, dar și a perioadei de plată a TVA, în opinia acesteia unul înrobitor, de la 90 de zile spre 180 de zile.
Medicii dentiști ar vrea din nou contracte cu CJAS
Președintele Colegiului Medicilor Dentiști din județul Ialomița, Andrei Tron, susține că deși stomatologia este un sector aparte, fiind, la ora actuală, privată în proporție de 99%, ar susține ideea reintroducerii unor bugete consistente la cabinetele stomatologice, în ajutorul unor categorii sociale.
„Sunt un caz mai delicat în acțiunea asta, dar susținem pe toți cei afiliați demersului, din punct de vedere psihic, adică îi susținem ca demers. Noi nu putem închide cabinetele și să mergem la acțiuni de protest sau grevă, noi suntem patroni, noi nu facem grevă. În plus, cabinetele stomatologice nu au salariați la stat. Singurul salariat de stat sunt eu, la cabinetul de urgență al spitalului județean. Sigur, eu susțin demersul colegilor de a mări bugetul sănătății la 6%. Este inevitabil. O chestiune deosebită pentru colegiul dentiștilor este faptul că noi am fost tăiați de pe listă de la Casa de Asigurări de Sănătate, serviciile stomatologice nefiind plătite de la stat. Vrem reintroducerea acestor bugete la nivelul cabinetelor medicale dentare, nu pentru medici, pentru că noi, de bine, de rău, ne descurcăm, avem cabinete particulare, vine omul și plătește, iar noi avem un oarecare venit, dar sunt foarte multe categorii sociale defavorizate, copii, bătrâni, care nu mai beneficiază de nicio reducere. Toată lumea plătește la fel. Sigur că dorim introducerea unui buget consistent și a unor programe foarte bine definite pentru prevenție și pentru serviciile medicale mai ales pentru bătrâni care nu au posibilități, pensionari cu venituri foarte mici. Știm cu toții că serviciile medicale stomatologice sunt foarte scumpe pentru că materialele sunt scumpe. În Europa suntem cea mai ieftină piață a serviciilor dentare, dar asta nu înseamnă că trebuie să facem și muncă de voluntariat”, a explicat Andrei Tron.
Mai mulți psihologi în spitale și școli
Psihologii susțin în primul rând alocarea a 6% din PIB. Iar dacă medicii dentiști doresc reintroducerea unor fonduri de la CJAS, medicii psihologi nu au avut niciodată un contract cu CJAS.
La ora actuală, în România, sunt două tipuri de psihologi, cei angajați în diverse structuri și cărora nu le sunt recunoscute în salarii treptele de competență și specializarea, și medicii din cabinetele specializate, private, care sunt cu drept de liberă practică.
Aceștia vor încheierea unor contracte directe cu Casa de Asigurări de Sănătate, investirea colegiului psihologilor în serviciile de sănătate, cu rol consultativ, asimilarea serviciilor psihologice în servicii pentru sănătate și majorarea numărului de psihologi în spitale.
Victorița Dumitrache, președintele Colegiul medicilor psihologi Ialomița, afirma că psihoterapeuții și psihologii clinicieni reușesc să rămână „pe piață” doar pentru că sunt foarte mulți oameni cu probleme, depresii, atacuri de panică. Dar mulți dintre ei nu au niciun fel de acoperire financiară. Astfel că ar fi necesare, pe lângă contractele cu CJAS, grupurile de suport și, de ce nu, coplata acestor servicii.
La nivelul județului Ialomița existau recent 104 psihologi, dintre care doar trei sunt în spitale și aproximativ 30 în școli.
Potrivit Victoriței Dumitrache, ar fi nevoie de câte un psiholog pentru fiecare secție din spital, mai ales la oncologie, chirurgie, pediatrie, și chiar și la nivelul cabinetelor medicilor de familie, iar în școli, unde la ora actuală ar fi un psiholog la 800 de elevi, ar fi necesar un psiholog la 40-50 de elevi.
Revendicările menționate, dar și multe altele, sunt susținute și de Ordinul Biologilor, dar și de alte structuri din sistem.