Ziarul Obiectiv Ialomita > Politica > PRO Romania: Cu largul concurs al PNL, Dragnea și-a anexat și Curtea de Conturi https://wp.me/p49Kdo-dQv

PRO Romania: Cu largul concurs al PNL, Dragnea și-a anexat și Curtea de Conturi

Într-o societate democratică rolul Curții de Conturi este unul fundamental. Instituția are misiunea de a controla modul în care sunt cheltuiți banii cetățenilor administrați de stat. Pentru Liviu Dragnea, bugetar îmbogățit din fraudarea statului (vezi dosarele Te Drum, Belina, Ferma Salcia, etc), o Curte de Conturi independentă și populată cu profesioniști era un obstacol care trebuia înlăturat. Operațiunea de anexare a Curții de Conturi s-a desfășurat în doi pași.

Busuioc, omul de casă, uns președinte

După retragerea la pensie a fostului președinte Nicolae Văcăroiu, sub mandatul căruia Curtea de Conturi a scos la iveală fraude inimaginabile la toate instituțiile publice (inclusiv la Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea), la conducerea instituției a fost adus un om de casă la clicii din Teleorman.

Mihai Busuioc, fost secretar general al guvernului care a blocat tandemul Grindeanu-Ponta să preia guvernarea, a fost votat de majoritatea PSD-ALDE pentru a ocupa, pentru următorii 9 ani, funcția de președinte.

Reperele din cariera lui Busuioc ne arată cu exactitate ce rol i-a repartizat Dragnea atunci când l-a înșurubat în fruntea instituției:

 • Busuioc era șef la Cadastru (Corpul de Control) când s-au falsificat actele pentru manevra cu domeniul Belina. În urma acestor falsuri, Belina a ajuns la CJ Teleorman, care l-a dat apoi firmei Tel Drum.
 • Ministrul Dezvoltării, dl. Dragnea, fost șef la CJ Teleorman, care deținuse Tel Drum, l-a promovat ulterior pe dl. Busuioc la Ministerul Dezvoltării.
 • După aceea, dl Busuioc a fost făcut secretar general la Guvern, de unde a blocat acțiunile dlui Grindeanu împotriva dlui Dragnea.
 • În fine, cu susținerea dlui Dragnea, dl. Busuioc a primit șefia Curții de Conturi, de unde va controla cum sunt cheltuiți banii publici, inclusiv cei distribuiți de mâna dreaptă a dlui Dragnea, adică dna Sevil Shhaideh de la Ministerul Dezvoltării.

După ce funcția a fost ocupată de omul potrivit, Dragnea i-a dat acestuia și sculele potrivite pentru a putea opera împotriva interesului public. Intermediarul utilizat pentru modificarea legii de organizare și funcționare a Curții de Conturi a fost deputatul PNL (actual ALDE), Daniel Zamfir și a fost votată de majoritatea deputaților PNL.

 

Curtea de Conturi făcută preș la picioarele PSD

Inițiativa de modificare a legii care reglementează funcționarea Curții de Conturi aduce modificări de care transformă instituția în complicele căpeteniilor administrative PSD puse pe spoliat banul public. În esență, modificarea legii favorizează:

 •  extind atribuțiile președintelui (numit politic, de Parlament), în defavoarea conducerii colective, prin plenul Curții
 • permit ingerința altor instituții în activitatea Curții
 • creează portițe de scăpare pentru șefii de instituții publice ce au cheltuit ilegal bani publici

Controlul politic al Curții de Conturi are și o miză financiară: 20 de miliarde de euro, fonduri publice și fonduri europene ies de sub controlul instituției, banii putând fi cheltuiți discreționar. Modficările aduse legii îi dau lui Dragnea, prin Busuioc, puteri discreționare:

 •  “Structura organizatorică a Secretariatului general şi atribuţiile compartimentelor din cadrul acestuia se stabilesc de Plenul Curţii de Conturi”, precizează legea actuală. Amendamentul votat de deputați adaugă că aceste lucruri se vor face la propunerea președintelui CC.
 • Președintele CC este cel care va decide dacă sesizează procurorii în legătură cu neregulile constatate. Soarta primarilor, șefilor de instituții etc. care au cheltuit banii publici cu încălcarea legii va depinde exclusiv de voința unei persoane numite politic
 • “Președintele aprobă atribuţiile departamentelor, ale compartimentelor din cadrul secretariatului general şi ale aparatului de lucru al Preşedintelui” .
 • Se înființează o nouă structură în subordinea președintelui – “Aparatul de lucru al președintelui”.  Este o structură distinctă de secretariatul general și cabinetul președintelui și va „peria” toate rapoartele înainte sa fie transmise. La Parchet va ajunge doar cine nu ascultă de Dragnea.
 • Se abrogă obligativativatea ca CC să solicite “suspendarea din funcție, în condițiile legii, a persoanelor acuzate de săvârșirea de fapte cauzatoare de prejudicii importante sau a unor abateri grave cu caracter financiar, constatate în urma controalelor sau a auditurilor efectuate, până la soluționarea definitivă a cauzelor în care sunt implicate” (art. 45).
 • A fost modificat și art. 54, cel care impunea suspendarea din funcție a membrilor Curții de Conturi și auditorilor publici externi trimiși în judecată. Proiectul adoptat de deputații prevede suspendarea din funcție doar din momentul în care a fost pronunțată o condamnare în primă instanță.

Cu alte cuvinte, preluând Curtea de Conturi, Dragnea va decide cine are voie să fure din banii publici și cine nu. Și atunci când permiți unor funcționari publici cu funcții de conducere să fure, se cheamă că-i ai în buzunar și-i poți controla cum vrei. Comisia Europeană a atras atenția cu privire la aceste modificări care afectează standardele internaționale și independența instituției. Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională și a retrimis-o la parlament. Ce se va întâmpla cu această legea dacă PSD câștigă alegerile nu este greu de intuit. Putem bloca aceste tentative frauduloase prin vot, singura armă care îl poate opri pe Liviu Dragnea.

Comandat de PRO Romania, executat de SC Lemasoft SRL, CMF 41190009