Primul post de jandarmi din Ialomița, inaugurat la Amara
Astăzi, 24 septembrie, a avut loc ceremonia de inaugurare a Postului de Jandarmi Amara, prima subunitate a Jandarmeriei ialomiţene destinată executării misiunilor de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni balneare, în zona de competenţă a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa.
Jandarmii vor avea competenţe pe linia asigurării ordinii şi liniştii publice, menţinerea ordinii publice independent şi în cooperare cu structurile de poliţie, intervenţia la apelurile cetăţenilor la numărul de telefon 112 şi intervenţia pentru restabilirea ordinii publice în situaţiile când aceasta a fost tulburată.
Începând de astăzi, cea mai nouă structură din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Nicolae Condeescu” Ialomiţa va deveni operaţională în totalitate, conform statului de organizare. În cadrul Postului îşi vor desfăşura activitatea şapte jandarmi, care vor fi coordonaţi de un şef de post şi pot fi solicitaţi la numerele de telefon 112 şi 0758 070 569.
Acesta a fost înfiinţat ca urmare a demersurilor iniţiate de comanda Jandarmeriei Ialomiţa, cu sprijinul primarului oraşului Amara, Consiliului Local Amara şi îşi va desfăşura activitatea într-un spaţiu amenajat şi pus la dispoziţie de Primăria Amara (în zona Dispensarului).
Șef de post este plutonier major Mihalcea Florin, născut la data de 10 februarie 1981, în municipiul Fetești. Acesta s-a încadrat în Ministerul Afacerilor Interne – Jandarmeria Română -, Comandamentul de Jandarmi Județean Ialomița, în anul 2002, cu gradul de sergent, a fost promovat în corpul subofițerilor în 2006, fiindu-i acordat gradul de plutonier, iar în august 2011 a fost avansat la gradul de plutonier major.
La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, respectiv primarul orașului Amara, Victor Moraru, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, Viorel Ștefu, șeful Postului de Poliție Amara, șeful Inspectoratului de Jandarmi, Ionel Mihailuc, alți reprezentanți ai IJJ Ialomița şi jandarmii încadraţi în această structură.
„Este un eveniment important pentru viața comunității din orașul Amara. Înființarea postului de jandarmi este un obiectiv pe care administrația publică îl are de foarte mult timp. Mulțumim domnului inspector șef al IPJ cât și al IJJ Ialomița pentru sprijinul acordat în vederea înființării acestui post de jandarmi. (…) Am făcut aceste demersuri cu intenția de a realiza un climat foarte bun în orașul Amara, de ordine și siguranță, un climat în care cetățenii orașului Amara să fie liniștiți și să se considere protejați de eventualele fapte care încalcă legea. S-a muncit foarte mult pentru înființarea acestui post de jandarmi, avem însă și foarte mari așteptări de la reprezentanții Jandameriei, avem și speranțe că lucrurile vor decurge în condiții foarte bune, luând în calcul și specificul orașului, acela de stațiune turistică, și există un trafic mare de persoane în sezonul estival. Nu au fost probleme deosebite până acum, însă sperăm ca în următoarea perioadă să îmbunătățim măsurile de siguranță și să limităm pe cât posibil aspectele negative, cum ar fi furturile din câmp, actele de violență, tot felul de aspecte care nu sunt conforme cu conduita într-un oraș civilizat. Ne dorim și noi, ca de altfel toți românii, să trăim în condiții occidentale, în condiții de siguranță și cred că eforturile comune ale administrației locale, ale Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi, să creeze acest climat favorabil unei conviețuiri în cele mai bune condiții în orașul nostru. Vă doresc mult succes”, declara primarul orașului Amara, Victor Moraru.
Trebuie spus că postul de jandarmi de la Amara funcționează de la 1 aprilie 2015, însă, neavând încadrarea completă, misiunile au fost executate de militari de la mai multe subunități. În acest interval au fost executate în sistem integrat, în colaborare cu poliția, mai multe acțiuni, fiind constatate 23 de infracțiuni, mare parte pe segmentul violenței domestice, furturi, loviri și alte violențe. Au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 17.000 lei.