comenzi la domiciliu cliseru.ro

Primarul Sloboziei, Gabi Ionașcu, se agață de primărie, interpretând legea și statutul PSD

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
28/04/2012 | Locale Ialomita
Actualizat: 25 mai 2012

Primarul municipiului Slobozia, Gabi Ionașcu, și-a depus, vineri, 27 aprilie, candidatura pentru un nou mandat, ca independent, susținut de partidul oteviștilor lui Dan Diaconescu.

Ca să poată candida ca independent, acesta trebuia să nu aibă calitatea de membru al vreunui partid politic. În acest sens, a adresat o cerere PSD Ialomița prin care solicita încetarea calității de membru al acestui partid, conform statutului PSD, bazându-se pe prevederile articolului 27, alin 1 din Statut.

Gabi Ionașcu a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că, potrivit legii, mandatul actual de primar al municipiului Slobozia nu îi va afectat pentru că nu a demisionat din partid, ci doar i-a încetat calitatea de membru PSD.

Legea 393/2004, modificată prin Legea nr. 249/2006, precizează la articolul 15 alineatul (2), litera g (1) că primarul își poate pierde mandatul prin pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales”.

Ori, în opinia lui Gabi Ionașcu, el nu a demisionat.  „I-am notificat față de încetarea calității de membru, nu demisie. Deci am spus și repet. Încetarea calității de membru”, spunea Ionașcu.

Revenind la statutul PSD, acesta precizează modalitățile prin care un membru de partid își poate pierde această calitate, respectiv prin „demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid”, iar la un alt articol, încetează prin autosuspendare, demisia având loc în baza şi la data depunerii cererii, ca expresie a voinţei liber exprimate de persoana în cauză.

În condițiile în care Gabi Ionașcu nu a fost exclus din PSD, nu s-a înscris în alt partid, radiat nu poate fi decât în condițiile în care a încălcat grav legile țării și condamnat definitiv pentru diverse infracțiuni, nu se poate aplica decât demisia. Iar acea cerere de încetare a calității de membru echivalează cu o demisie. În consecință, Gabi Ionașcu își poate pierde mandatul actual de primar dacă PSD Ialomița va înainta prefectului acea cerere, iar prefectul va emite un ordin în acest sens.

În plus, Gabi Ionașcu susținea că în perioada care a mai rămas până la alegeri nu se mai poate face o asemenea operațiune, întrucât, în opinia sa, „în tot demersul electoral, mă refer la cel legal, primarul reprezintă statul în teritoriu și are atribuții vizavi de alegeri, atribuții de stat care nu se pot deroga. Deci nu le poate prelua altcineva decât primarul”. Ceea ce este greșit interpretat.

Partidul Popular, Partidul Poporului, ce mai contează…

În cadrul conferinței de presă, Gabi Ionașcu a mai vorbit atât despre gestul său de a candida independent, despre susținerea pe care o are din partea PPDD, despre nesubordonarea sa față de un partid politic indiferent de susținerea pe care o are, dar și despre promisiunile pe care le face slobozenilor.

Deși a condamnat murdăria din campania electorală, acesta nu s-a abținut să facă referiri, deseori jignitoare, la adresa foștilor colegi de partid. Vizibil afectat încă de retragerea sprijinului politic din partea PSD pentru o nouă candidatură, Gabi Ionașcu i-a acuzat voalat pe social-democrați și că ar fi „regizat” emisiunea de la Realitatea TV în care Slobozia era prezentată într-o lumină deloc favorabilă, deși nu are nicio dovadă în acest sens.

În plus, după atâția ani în care a condus destinele acestui municipiu, Gabi Ionașcu s-a trezit că este timpul să înceapă dezvoltarea economică în Slobozia, ca acest municipiu să devină un pol de dezvoltare, transmițându-le locuitorilor că vrea să termine proiectele începute și de aceea candidează din nou, nedorindu-și să lase pe mâna altora primăria.

„Gestul pe care l-am făcut, de a candida independent la Primăria municipiului Slobozia, este un gest pe care mi l-am asumat, de a finaliza toate proiectele începute pe de o parte, și consider că sloganul Ionașcu pentru Slobozia este un slogan care mi se potrivește. Mai ales că toate demersurile mele de până acum s-au înscris în promisiunea mea din anul 2008, în sensul că eu fac administrație, iar alții, așa cum ați văzut, au făcut și fac politică. Mi-am depus candidatura din postura de independent, dar sunt sprijinit și de Partidul Popular.., de Partidul Poporului Dan Diaconescu și cu care am reușit să strângem mai bine de 3.000 de semnături. Cine dorește să le numere poate să o facă oricând. Candidez  fiindcă doresc să finalizez ceea ce am început, pentru că nu îmi place să las lucruri nerezolvate și nu cred că cel puțin în demersurile pe care le-am avut până acum ați sesizat o astfel de tendință”, a mai spus acesta.

Alături de candidatul (in)dependent de violet, la conferința de presă s-a aflat și doamna Stan Rizica, purtătoarea de cuvânt a primarului, domnul Bucur Florian, cel care se ocupă de managementul campaniei electorale, în mod voluntar spunea Gabi Ionașcu, dar și domnul Ștefan Stoica, președinte PPDD Slobozia.

Nu este cazul să vă spunem câte ridicări în slăvi a avut președintele PPDD Ialomița față de Gabi Ionașcu, deși recent acesta nega faptul că primarul ar putea fi o variantă de candidat din partea PPDD, menționându-l atunci pe Radu Paros. De asemenea, anunțau clar, concis, repetat și cu mâna pe inimă că partidul va avea candidați proprii în fiecare localitate și că nu va susține niciun candidat independent. Dar, în numele poporului, spun ei, sunt îndreptățiți să-și încalce acele promisiuni și să susțină un candidat bine plasat în sondaje.

Mai trebuie să spunem că, la un moment dat, conferința de presă, susținută la Casa de cultură municipală, a fost întreruptă de o femeie care nu se oprea din văicăreli. A insistat atât de tare cu cerșitul, încât la un moment dat managerului de campanie al domnului Ionașcu i s-a făcut milă și i-a dat bani femeii, numai așa reușind să o liniștească și să o determine să părăsească sala. O fi fost bine că a încurajat cerșetoria?