Primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica: „Pentru 2015, bugetul nu este așa cum ne-am fi dorit”
Municipiul Slobozia este de ceva timp un mare șantier. Fel de fel de lucrări, mai mici sau de amploare, sunt în plină desfășurare, altele sunt începute și stopate din cauza lipsei fondurilor sau a condițiilor meteo care nu au permis continuarea lor, însă sunt și lucrări care pe parcursul anului trecut au fost finalizate.
Ce a reușit administrația locală să facă anul trecut și care sunt țintele pentru 2015, am aflat de la primarul municipiului, Alexandru Stoica.
„În 2014 am reușit să continuăm lucrările de canalizare la Slobozia Nouă și zona industrială de vest, am reușit să terminăm platforma pentru IMM, am pornit lucrările de reabilitare și modernizare Piața Revoluției. De asemenea, un număr mare de străzi au fost modernizate, prin schimbarea îmbrăcăminții asfaltice și am început să reabilităm zonele din spatele blocurilor, unde sunt și parcări și care de mai bine de 30 de ani nu au fost modernizate. Am început cu MB 20, o să continuăm cu zona I-urilor, blocul 160, BN-uri, grupul de blocuri J, L, zona 500. Încercăm și modernizarea unor străzi din Slobozia Nouă, pentru că se termină lucrările de canalizare. Totodată, am alocat o sumă mare de bani pentru modernizarea infrastructurii școlare. De când este Slobozia, nu a primit de la Consiliul Județean 30 de miliarde învățământul (…)”, spunea primarul.
În acest an, se pare că fondurile alocate nu sunt acoperitoare pentru toate nevoile acestui municipiu. Însă, se va încerca rezolvarea unor probleme stringente, cum ar fi infrastructura de energie electrică și canalizare în cartierul Tineretului, lucrările fiind așteptate de prea mult timp de cei care locuiesc în respectivul cartier. În rest, multe planuri, proiecte și studii.
„Pentru 2015, bugetul nu este așa cum ne-am dorit noi. Am fi vrut să fie dublu pentru a putea face lucrări și mai multe, dar o parte dintre ele sunt multianuale, deschidem finanțarea acum și încercăm să ne înscriem în Planul Național de Dezvoltare Locală și avem șanse mari să prindem niște bani și să acoperim diferențele din programe naționale. Primul obiectiv din 2015 este realizarea infrastructurii de energie electrică și canalizare în cartierul Gării Noi, Tineretului.
Deci, în buget am prins 50 de miliarde, iar în urma discuțiilor pe care le-am avut, sigur vom primi fonduri și prin PNDL pentru că sunt foarte mulți bani pentru canalizare și apă, să putem face cea mai mare parte cu bani de aici. Mai avem de schimbat o porțiune de conductă de echilibrare de la Pod până la Catedrală și de la Catedrală la Casa de Cultură, dar și aducțiunea de la Uzina de apă până la Pod, pe care am prins-o în buget. Țevile vor fi mai mari și, astfel, presiunea apei va fi mai mare.
Tot în 2015 ne-am propus construirea unei săli de sport cu 1.200 de locuri, având în vedere faptul că avem echipă de liga națională la handbal și, de asemenea, vreau să încheiem complexul sportiv din zona actualului bazin de înot unde va fi și sala de sport. Tot anul acesta vom continua cu asfaltarea străzilor și cu acele curți din spatele blocurilor, vom sprijini în continuare rețeaua școlară, avem de schimbat acoperișul la școala 4 unde plouă, vom aloca fonduri pentru grădinița din Pepinieră, poate încercăm și prin PNDL și prin investiții locale să o terminăm, pentru că nu mai vreau să învețe copiii în fel de fel de localuri improprii. Și, cel mai important lucru, lucrăm la un pachet de proiecte în vederea accesării de fonduri europene.
Ne costă destul de mult aceste studii, vreo 500.000 euro, dar să vedem și ghidurile. O primă urgență ar fi anveloparea termică a tuturor instituțiilor de învățământ și instituțiilor publice pentru a scădea consumul de energie termică.
De asemenea, vrem să modernizăm sistemul de iluminat public, tot prin fonduri europene, vrem construirea unui pod rutier peste Ialomița, să separăm traficul greu de cel ușor. Probabil intrarea va fi undeva în capătul bulevardului Chimiei, iar pe partea cealaltă se va ieși, printr-o bretea, în zona cimitirului. Mai avem în plan construirea unei variante ocolitoare de nord, pe lângă calea ferată, un centru pentru vârstnici în zona MB-uri, un centru pentru autiști, unul pentru tineret, modernizarea bazei de agrement de la Peri, cu teren sintetic, un mic ștrand, cu scenă pentru spectacole, să extindem căsuțele, să facem o faleză pe malul Ialomiței, între podul de cale ferată și podul rutier, inclusiv betonarea malurilor stâng și drept ale râului. De asemenea, ne dorim realizarea unei piste de biciclete între Slobozia și Amara, printr-un parteneriat între cele două administrații”, a mai spus primarul.
Acestea nu sunt singurele planuri ale administrației locale, în acest an încercându-se și construcția unor locuințe sociale, ori prin PNDL, ori din fonduri europene.
Vom vedea care dintre aceste proiecte vor fi măcar începute în acest an, pentru că despre finalizarea lor nu poate fi vorba la acest moment. Probabil la finalul acestui an vom asista la finalizarea lucrărilor la Piața Revoluției și parcarea subterană, despre celelalte însă, nu putem avansa vreun termen.