Primarul Feteștiului propune modificarea OUG 124 privind acordarea ajutorului social
Primarul municipiului Fetești, Gheorghe Catrinoiu, a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare deschisă primului ministru Mihai Răzvan Ungureanu și ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, în care prezintă situația celor afectați de modificările legislative în domeniul protecției sociale, referindu-se în principal la efectul pe care îl are asupra celor nevoiași obligația autorităților de a le sista ajutoarele dacă nu și-au achitat datoriile. În context, Gheorghe Catrinoiu propune modificarea ordonanței, astfel încât, pentru a-și putea plăti datoriile, oamenilor să li se rețină o anumită sumă din respectivul sprijin și nu să li se sisteze plata.
„(…) Aplicarea Ordonanţei de Urgenţă numărul 124, publicată în Monitorul Oficial numărul 938 din 30 decembrie 2011, care obligă administraţiile locale să sisteze plata ajutoarelor pentru cei care nu au achitat obligaţiile financiare către bugetele locale pentru anul anterior până la 31 ianuarie, este nepotivită ținând cont de condițiile inumane de trai ale acestor persoane (case cu structură grav afectată, insalubre, neracordate la utilități) și de faptul că nu realizează alt venit în afara ajutorului primit de la stat. De asemenea, această lege este şi neproductivă, deoarece aceşti oameni nu vor avea niciodată posibilitatea să își achite datoriile, iar scopul declarat al ordonanţei nu va fi realizat”, se arată în respectiva scrisoare.
Prin aplicarea O.U.G. 124, la nivelul municipiului Fetești au rămas fără niciun venit 114 persoane (57 dosare suspendate) din 860 (330 dosare) de la legea 416, 112 persoane (56 dosare suspendate) din 1.413 (471 dosare) de la legea 277 și 30 de persoane (10 dosare suspendate) din 896 (224 dosare) fără indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului.
Având în vedere aceste aspecte, primarul Catrinoiu propune ca ordonanța să fie modificată și să permită acestor categorii de oameni să beneficieze în continuare de aceste ajutoare cu posibilitatea reținerii unui procent din venitul realizat pentru acoperirea datoriilor către bugetele administrațiilor publice locale. Acest lucru ar duce și la evitarea creșterii ratei infracționalității în rândul acestor oameni defavorizați, determinată de lipsa unui venit care să le asigure traiul zilnic, chiar dacă acesta este situat la limita de subzistență.