Primăria Slobozia vrea un credit de 34 de milioane de lei, PSD și PRO România susțin că 18 milioane de lei sunt de ajuns
O nouă încercare a Primăriei municipiului Slobozia de a contracta un împrumut în valoare de 34 de milioane de lei a fost sortită eșecului. Proiectul de hotărâre nu a întrunit numărul necesar de voturi „pentru”. Reprezentanții PSD și PRO România, care au votat „împotrivă”, au propus reducerea sumei solicitate la mai puțin de jumătate.
În ședința Consiliului Local Slobozia, susținută joi, 29 iunie, primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, a făcut o nouă încercare de a pune pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind contractarea unui credit în valoare de 34 de milioane de lei, bani necesari pentru acoperirea unor cofinanțări și a cheltuielilor neeligibile în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, aflate în implementare în municipiu.
Voturile împotrivă ale consilierilor PSD și PRO ROMÂNIA au condus la respingerea proiectului.
Consilierii PSD și PRO România au explicat faptul că votul lor a fost dat în cunoștință de cauză, ca urmare a unor calcule pe care le-au făcut cu privire la costurile legate de aceste proiecte, susținând că ar fi nevoie doar de aproximativ 18 milioane de lei.
„Suntem dispuși să susținem Primăria Slobozia pentru contractarea unui asemenea credit, care să acopere practic toate cheltuielile neeligibile sau cheltuieli care reprezintă majorări de costuri. Facem acest lucru pentru a da o susținere acestor proiecte. Sunt proiecte, majoritatea din administrația trecută, dintre cele evocate, și bineînțeles că nu ne dorim să le vedem fie închise nefast. Vreau să atrag atenția asupra câtorva chestiuni care sunt foarte grave din punctul meu de vedere. Majoritatea proiectelor au avut un termen de implementare destul de lung, 72 de luni (…) și mai sunt șase luni de implementare. (…) Există un pericol major ca aceste proiecte să nu se finalizeze. Dincolo de coloratura politică pe care o avem unii sau alții, sunt chestiuni factuale care rezultă din cifre. Nu pot fi combătute. După trei ani de implementare a acestor proiecte, de când ați preluat mandatul domnule Soare, să fiți la 5-6% implementare este foarte puțin. Iar riscul de neeligibilitate a acestor proiecte este foarte mare, și suntem cu toții responsabili până la urmă. (…) Suntem datori cu toții să găsim o soluție. Propun această sumă de 18 milioane și dacă veți găsi de cuviință să acceptați varianta aceasta, haideți să facem ceva ca să salvăm aceste proiecte. Veți avea sprijinul nostru. Este păcat să îngropăm cu aproape două mii de miliarde, asta este valoarea totală a grantului, bugetul local. Pentru că dacă proiectele s-au făcut, în mod sigur antreprenorii vor cere banii în instanță”, a declarat consilierul PSD, Alexandru Potor.
Primarul Soare a admis că sunt posibile probleme legate de decontarea banilor, ca la toate proiectele din țară, însă ne-a asigurat că proiectele vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Edilul a adus în discuție și neregulile găsite în proiectele preluate de la fosta administrație, ceea ce a dus la întârzierea implementării lor și presiunea la care sunt supuși reprezentanții administrațiilor publice din țară.
„Și pe mine mă îngrijorează subiectul. (…) Responsabilitatea acestor proiecte este a mai multor administrații care trebuiau să grăbească procesele și care nu le-au grăbit. Nu puteți să îmi puneți mie în cârcă ce nu s-a făcut în restul de luni cât nu am fost primar. (…) Responsabilitatea este a noastră, a tuturor, este corect ce ați spus, și noi trebuie să găsim soluții să închidem aceste proiecte. Ele vor fi finalizate până în decembrie 2023. Din punct de vedere al decontărilor către constructor, cu o marjă, vom deconta integral și facem toate eforturile să recuperăm banii de la ADR. Tot ce plătim (…)”, a transmis primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
Potrivit acestuia, în curând se va recepționa și proiectul cu pistele de biciclete, aflat „la ultimele finisaje”, iar în următoarele luni „va fi făcută recepția finală la absolut toate proiectele care sunt pe programul operațional”.
„Nu spun că nu se poate întâmpla să rămânem cu sume de plată pe anul viitor. Nu spun. Pentru că nu depinde doar de noi. Și știți foarte bine că am avut discuții. Faci cereri de rambursare, îți dă ok-ul ADR, și apoi se blochează la Ministerul Dezvoltării, unde avem cereri blocate din luna martie. Ceea ce nu depinde de noi. Când durează și șase luni de zile ca să se deconteze, este o problemă. Este o problemă pentru statul român în principal. (…) Garanția că nu vom da banii înapoi există, așa cum s-au dat la proiectul cu parcarea subterană. Garanția există. Că există un risc să nu tragem 100% din banii europeni, da, nu mă ascund. Nu depinde doar de noi, depinde de foarte mulți factori (…). Mă bucur că sunteți proactivi și că înțelegeți că trebuie făcută o finanțare rambursabilă, respectiv un credit. 18 milioane de lei, ok…, înțelegem, este o decizie politică, o faceți în scris și la următoarea ședință sau într-o ședință extraordinară o supunem atenției consiliului local (…)”, a adăugat primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
În cadrul ședinței, au fost „dezgropate” și probleme ale fostelor administrații, au fost făcute tot felul de afirmații acuzatoare, privitoare la legalitatea unor demersuri atât din trecut cât și din prezent, despre proiecte fără finalitate, dar care „au mâncat banii comunității” și riscul ca istoria să se repete și multe altele.