Prevenire a infracţiunilor cu victime în rândul minorilor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Poliţiştii ialomiţeni au dedicat a doua zi a “Săptămânii prevenirii criminalităţii” activităţilor de prevenire a victimizării minorilor, aceasta fiind o prioritate naţională.
Astfel,  marți, 25 septembrie, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, în colaborare cu Serviciul de Ordine Publică – Poliţia de Proximitate, au organizat o proiecţie de filme cu caracter preventiv pe tema consumului de droguri, activitate derulată cu sprijinul Centrului Cultural UNESCO “Ionel Perlea” din Slobozia.
Beneficiarii acestei activităţi au fost 50 de elevi din clasele terminale ale Grupului Şcolar Mihai Eminescu din municipiul Slobozia, iar filmele au fost urmate de discuţii libere purtate pe marginea consumului de droguri.
Invitaţii din cadrul Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, Centrului de Prevenire, Educare şi Consiliere Antidrog Ialomiţa şi Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa, împreună cu poliţiştii prezenţi la acţiune, le-au vorbit elevilor despre riscurile asociate consumului de droguri legale sau ilegale, despre legătura de cauzalitate dintre consumul de droguri, despre comiterea unor infracţiuni şi despre dependenţa psihică la care poate conduce consumul de droguri legale.
Totodată, la nivelul tuturor poliţiilor municipale şi orăşeneşti de pe raza judeţului au fost angrenate efective în acţiuni de prevenire a infracţiunilor ce se pot comite în zona adiacentă şi în unităţile de învăţământ. Poliţiştii au desfăşurat activităţi similare în 58 de şcoli generale şi licee din judeţul Ialomiţa în prezenţa a 1.496 de elevi, fiind distribuite peste 900 de materiale preventive cu informaţii utile tinerilor.
Zonele de învăţământ, precum şi unităţile de alimentaţie publică din apropierea acestora au fost atent supravegheate de poliţişti din cadrul serviciilor operative ale Inspectoratului de Poliţie al judeţului Ialomiţa, în vederea menţinerii ordinii şi liniştii publice.
Poliţiştii au legitimat peste 340 de persoane şi au verificat 132 de autovehicule.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 8.150 lei.
“Săptămâna prevenirii criminalităţii„ se desfăşoară cu sprijinul Consiliului Judeţean Ialomiţa.


Reamintim agenda activităţilor din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității:

I. Luni 24 septembrie – prevenirea delincvenţei juvenile – prioritate naţională
II. Marţi 25 septembrie – prevenirea victimizării minorilor – prioritate naţională
III. Miercuri 26 septembrie – prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului (furturile din locuinţe şi furturile de/din auto) – prioritate naţională
IV. Joi 27 septembrie – prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă – prioritate locală
V. Vineri 28 septembrie – prevenirea accidentelor de circulaţie – prioritate locală