Ziarul Obiectiv Ialomita
Ziarul Obiectiv Ialomita

Știri locale din județul Ialomița

  • HOME
  • Infotrafic
    • Anunțuri
  • Anunțuri și Informaţii Utile
  • Lege şi Ordine
  • Locuri de muncă
  • Locale Ialomița
  • Evenimente
  • Politică
  • Vremea
  • Magazin
    • Stiri nationale
    • No comment

Prevenire, consiliere și evaluare antidrog, doar pe hârtie, fără specialiști

Publicat de Obiectiv Ialomita
30 martie 2012, 5:02 PM

Instituția Prefectului și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ialomița au semnat, recent, un protocol de colaborare. Mulți vor spune că acest protocol este încă unul adunat la dosarul cu comisii și protocoale fără rost. Și, poate, așa și este. Pentru că, de multe ori, astfel de protocoale sunt doar o acoperire stufoasă legată de o aparentă activitate.

Așadar, în urma semnării acestui protocol, cele două instituții vor putea organiza concursul „Mesajul meu antidrog”, ajuns la a IX-a ediție, dar care nu a mai fost desfășurat în Ialomița de câțiva ani, neavând finanțare.
Potrivit coordonatorului centrului, Dănilă Ana-Maria, concursul are mai multe secțiuni, precum eseu literar, pagină web, film de scurt metraj, arte vizuale și sport, lucrări care vor trebui predate de elevi până la sfârșitul lunii aprilie.

Deși poate un astfel de concurs are fundamentul lui în prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, nu putem să nu constatăm că acest subiect este unul delicat pentru autorități. Atât de delicat, încât nu vor să se atingă de el prea mult, iar dramele din familiile ialomițenilor se adună precum teancurile de hârtii. În urmă cu câțiva ani, când presa relata despre evenimente concrete, când sesiza fapte de acest gen în anumite localuri, parcuri etc, se nega cu vehemență că în Ialomița ar exista consum de droguri, fie ele de risc sau etnobotanice. Acum, deși nu se mai neagă evidența, se evită statisticile, datele concrete. De ce există această teamă? De ce nu se face o publicitate, chiar agresivă, a unor astfel de fapte și a urmărilor lor? Pentru că nu interesează. Mereu doar vorbe goale, lipsite de conținut, că facem, facem, facem prevenire, consiliere și evaluare. Dar cum poți avea rezultate palpabile fără specialiști, fără un psiholog, fără un medic, fără un asistent social? Așa cum este cazul Ialomiței? Centrul de la noi, care are sediul la Primăria Slobozia, funcționează cu un coordonator șef de centru și cu încă un angajat. Despre beneficiari, ce să mai vorbim?

„Am avut un singur beneficiar, dar care s-a retras din program. Era o persoană din Penitenciarul Slobozia. Când i-am explicat ce presupune procedura, acesta a renunțat, sub pretextul că oricum va ieși curând din penitenciar. Dar pentru că nu avem specialiști și dacă ar veni cineva nu am avea cum să îi consiliem. Dacă vor apela la noi, îi vom redirecționa către alte centre. Ar trebui să avem un medic, un psiholog și un asistent social. Consilierea nu se poate face decât la cerere”, spunea coordonatoarea acestui centru.

Deși se admite că la noi în județ există consum de droguri, afirmația este una rezervată la „ocazional și tranzitoriu”, consum determinat în principal de amplasarea județului nostru între București și Constanța. Însă și așa, nu se dă publicității ce presupune acest tranzit. În condițiile unei lipse acute de personal, în condițiile în care alte instituții tac, răspunsul general este acela că nu s-a făcut un studiu la nivel de județ, ci la nivel național… Cum s-o fi făcut acest studiu fără o statistică și din Ialomița?
La presiunea mass-media, prefectul a afirmat că de la începutul anului la UPU au fost aduse șase persoane suspectate de consum de droguri și că sunt instrumentate vreo șapte dosare penale, dintre care în patru există și „rezultate”.

droguri ialomita obiectiv prefectura ialomita

Știri recente:

Rețele Electrice România: Întreruperi programate, Ialomița, perioada 16 – 20 IUNIE 2025
Anunț: Batalionul 113 Artilerie Antitanc „Bărăganul” din Slobozia te vrea în echipă!
Minor de 12 ani dat dispărut, găsit rapid de polițiștii din Slobozia
Doi bărbați din comuna Reviga au fost reținuți pentru că ar fi agresat fizic un minor de 15 ani
WWF-România: Fetești devine punct focal pentru conservarea sturionilor: eliberare de sturioni și schimb de bune practici la nivel internațional
Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️

Program de gardă farmacii,
Slobozia, luna IUNIE 2025
Rețele Electrice România: întreruperi programate, Ialomița, 16 - 20 IUNIE
agrichim>
Diami
Telefonul Varstnicului
ziare.org   ziare & stiri
  • Termeni și condiții
  • Politica de Confidențialitate
  • Obiectiv Ialomița utilizează cookies. Află mai multe
  • Contact
Facebook Twitter Youtube Instagram
Ziarul Obiectiv Ialomita © 2011 - 2025 | obiectiv.net