Președintele C.J., Victor Moraru: ADI Ialomița are rezultate dintre cele mai bune. În cei trei ani de la constituirea Asociației au fost finanțate 92 de proiecte.
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a semnat marți, 7 iulie, alte patru contracte de finanțare pentru proiecte ale comunităților locale care s-au adresat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, în cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală.
Astfel, comunitățile din Platonești, Gura Ialomiței, Bordușani și Buești sunt finanțate cu câte 200.000 de lei fiecare, în vederea realizării unor obiective de investiții.
”Știam că înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița va ajuta foarte multe comunități locale din județ, așa că am făcut un apel către toți primarii să facă proiecte și le-am promis că vor primi finanțări. Iată că m-am ținut de cuvânt și ADI Ialomița are rezultate dintre cele mai bune. Reiau acel apel și invit toți edilii din județ să identifice nevoile ialomițenilor din comunitățile lor și să vină cu propuneri de proiecte la Consiliul Județean Ialomița și eu îi voi spijini”, a declarat Victor Moraru, la semnarea actelor.
De exemplu, UAT Platonești are un proiect de modernizare grupuri sanitare la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII, proiect în valoare totală de 557.253 de lei, din care 200.000 de lei de la Asociație, diferența fiind suportată din bugetul propriu.
Primăria Platonești va moderniza un grup sanitar pentru profesori, un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, patru grupuri sanitare pentru băieți și patru pentru fete. Grupul țintă este reprezentat de 220 de elevi și 21 de cadre didactice. Durata de implementare este de 12 luni.
Primarul comunei Platonești, Florinel Negraru, spunea că această asociație este extrem de benefică pentru comunitățile locale, iar proiectul depus pentru modernizarea grupurilor sanitare era mai mult decât necesar, în condițiile creșterii numărului de elevi.
Un alt proiect este al Primăriei din Bordușani, care va înființa un loc de recreere și activități sportive pentru copii în cadrul Școlii Profesionale Bordușani, valoarea totală a proiectului fiind de 248.469 lei, iar UAT Buești are în plan amenajarea unui loc de joacă, valoarea proiectului fiind de 252.786 lei.
Terenul din Bordușani, în suprafață de 7.447 de m.p., este amplasat pe strada Primăverii. Locul de recreere va avea ca dotări mese de ping-pong, pergolă rustică cu mese de șah, aparate de dezvoltare mușchi, aparate simulare alergare, aparat fitness, aparat simulator vâslit, aparat extensie picioare etc. Beneficiarii acestui loc de recreere sunt cei 300 de elevi ai școlii din Bordușani. Durata proiectului este de 5 luni.
Primarul comunei Bordușani, Vasile Bobocel Marin, a ținut să-i mulțumească președintelui Consiliului Județean, dar și directorului ADI Ialomița, pentru că a fost acceptat la finanțare și cel de-al doilea proiect pe care l-a depus la Asociație.
„În comuna Bordușani sunt și alte proiecte în derulare, drept pentru care am ales această oportunitate de a mai lua un proiect cu ajutorul dumneavoastră, domnule președinte, și al dumneavoastră, domnule director, să mai fac ceva pentru copii. Pentru că timpul este scurt, am ales această oportunitate pentru copiii școlii profesionale din Bordușani. Acest loc de recreere conține aproximativ 37 de articole, este un loc care trebuia amenajat pentru copiii localității. Voi mai veni în continuare cu un proiect și pentru copiii din satul Cegani, unde am implementat anul trecut un proiect cu un teren de fotbal, și nu rămâne decât să vă mulțumesc și… să ne dați bani în continuare”, a declarat primarul comunei Bordușani.
În comuna Buești, locul de joacă va fi utilizat de cei 150 de copii din comunitatea locală, durata de implementare va fi de 5 luni.
Primarul comunei Buești, Nicolae Mihăilă, care a mai semnat un alt contract în urmă cu opt luni, în vederea rezolvării unor probleme la un alt proiect care viza forarea unor fântâni în localitate, a mulțumit președintelui Consiliului Județean pentru că s-a gândit, prin această Asociație, să ajute toate comunitățile locale.
„Cu ajutorul acestor bani de la Consiliul Județean am reușit să forez cea de-a treia fântână, care la ora aceasta funcționează perfect în comună și avem apă potabilă. Pentru cel de-al doilea contract, de asemenea vă mulțumesc. Toți primarii, indiferent din ce partid fac parte, care au depus proiecte, sunt foarte mulțumiți. Asta denotă faptul că s-a muncit aici, că forța dumneavoastră de muncă este benefică pentru noi”, a spus primarul comunei Buești.
UAT Gura Ialomiței are un proiect de reabilitare alei pietonale în comună, valoarea totală a investiției fiind de 454.371 de lei. Se are în vedere crearea unui trotuar pe o lungime de aproximativ 2.800 de metri și o lățime de 1,2 metri. Durata de implementare este de 9 luni.
Viceprimarul comunei Gura Ialomiței, Ionel Oprea, primar interimar de aproximativ trei săptămâni, în urma decesului primarului Lambru, declara că toate proiectele pe care fostul primar le avea în derulare vor fi continuate.
„Mulțumesc fostului primar și domnului președinte. Eu încerc să finalizez ce a început domnul primar și vom mai vedea”, a spus acesta.
În cei trei ani de la constituirea Asociației au fost finanțate 92 de proiecte de către UAT-urile din județ și Consiliul Județean, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară.
„Sunt proiecte importante pentru comunitățile din județul nostru. Astăzi semnăm patru contracte în valoare de peste 1,5 milioane de lei, din care 800.000 de lei finanțare de către Consiliul Județean prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară. Ca bilanț al activității acestei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, pot spune că pentru anul 2020 au fost depuse 42 de proiecte. Au fost semnate până la acest moment 22 de proiecte. Mai sunt în evaluare alte 15 proiecte pentru 2020. Un singur proiect a fost respins. Valoarea totală a solicitărilor pentru cele 42 de proiecte este de 18 milioane de lei, din care 9,4 milioane lei finanțați de UAT-uri și 8,5 milioane de ADI, care este finanțată de Consiliul Județean Ialomița”, a precizat Victor Moraru.
În 2018 au fost 21 de proiecte depuse și contractate, în 2019 au fost 28 de proiecte, iar în 2020 sunt 42 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor este de 34.175.519 lei, din care finanțarea UAT-urilor se ridică la 15.768.000 lei, iar de la Asociația de Dezvoltare la 18.407.214 lei.
„Dacă luăm în calcul că această Asociație a pornit de la zero, astăzi putem spune că ne bucurăm de succesul Asociației. Apetitul UAT-urilor a crescut de la an la an, asta înseamnă că și încrederea în această Asociație a crescut de la an la an și sperăm ca împreună cu UAT-urile și în baza strategiei de dezvoltare a județului Ialomița să ajungem ca obiectivele dorite de cetățenii din județul nostru să fie finalizate. Sigur că asta nu se poate face peste noapte, sigur că implicarea domnilor primari, a Asociației, a Consiliului Județean Ialomița, este esențială pentru că aici suntem parteneri în a implementa acest Program Județean de Dezvoltare Locală. După cum observați, interesul domnilor primari este unul mare și îi felicit pentru că depun aceste proiecte, pentru că preiau de la cetățeni nevoile comunității și le transferă către Consiliile locale și în cazul de față către Consiliul Județean. Îi felicit pe domnii primari și am convingerea că vor finaliza cu bine aceste proiecte. Sperăm ca această asociație de la an la an să prezinte mai mult interes. Dacă anul acesta nu aveam un buget diminuat am fi putut să creștem sumele alocate din bugetul C.J. și să realizăm proiecte mai mari. Chiar dacă par proiecte mici, ele sunt de impact în comunitățile respective. Sunt proiecte care au legătură cu educația, sănătatea, cu infrastructura de apă, iluminat public. Aceste proiecte reprezintă inițiativa autorităților locale. Noi nu facem altceva decât să sprijinim financiar aceste proiecte”, a mai spus Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.