Prefectul Teculescu: „Toată lumea a dat în orbul găinilor în problema apei”
Prefectul judeţului, Mădălin Teculescu, a readus în atenţie problema apei furnizate în Slobozia, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută marţi, 6 septembrie.
Revenirea la acest subiect a fost oarecum provocată de recentele apariții în mass media locale a unor articole în care prefectul era acuzat că ar fi mințit că apa ar conține pesticide, dar și că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ar fi măsluit buletinele de analize la cererea acestuia, opinii exprimate de primarul municipiului, Gabi Ionașcu.
Prefectul susţine că nu el a mințit, buletinul de analize în care apar pesticidele existând, în original, fiind semnat de Institutul Național de Sănătate Publică, instituție acreditată RENAR
În ceea ce privește reacția Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, prefectul a catalogat-o direct, drept „o spălare pe mâini”, astfel că va solicita o verificare la DSVSA pentru a vedea cum se emit anumite certificate în lipsa acreditării RENAR a laboratorului, certificate de pe urma cărora mulți obțin subvenții.
În plus, Mădălin Teculescu a prezentat rezultatele unor analize la apă pe parcursul mai multor luni, în opinia acestuia nefiind observate îmbunătățiri ale calității apei, chiar dacă s-a schimbat aproape jumătate din rețeaua de distribuție.
„Am venit cu un material realizat de către un colectiv – grupul de suport tehnic, în subcoordonarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – pe care l-am constituit pentru a analiza lunar parametrii apei din Slobozia. Sunt analizați conform celor stabilite de către Primărie, Urban și DSP în punctele fixe …(…) Indiferent dacă s-au schimbat sau nu conductele, fierul a rămas peste tot deosebit. Mai avem pe aici și ceva mangan, apar și trihalometanii… Trebuie să recunosc că dacă ne luăm după domnul primar, stăm super bine cu apa. Super bine. Toată lumea a dat în orbul găinilor. Nimeni nu mai vede, nimeni nu mai miroase… Spun însă că ignoranța va duce la o adevărată nebunie”, afirma acesta.
Mădălin Teculescu susține că în toată această perioadă în care s-au efectuat lunar analize a așteptat să vadă o îmbunătățire, urmărind evoluția schimbării conductelor, până în prezent fiind schimbați 12 dintre cei 30 de kilometri.
Cum acest lucru, în opinia sa, nu s-a întâmplat, acesta a concluzionat că problema trebuie rezolvată de la stația de tratare și nu neapărat prin schimbarea conductelor care nu modifică esențial calitatea apei.