Prefectul județului, Marin Constantin, despre pregătirea pentru începerea noului an școlar: „Nu sunt toate lucrurile perfecte, însă se fac eforturi pentru siguranța elevilor, din toate punctele de vedere”.
Miercuri, 31 august, prefectul județului Ialomița, Marin Constantin, a convocat ședința Colegiului Prefectural, în cadrul căreia au fost prezentate informări din partea mai multor instituții, DSP, IȘJ, IPJ, ISU, cu privire la pregătirea unităților de învățământ la început de an școlar.
Reprezentanții acestor instituții au încercat să arate care este situația în urma verificărilor efectuate, concluzia fiind aceea că deși mai sunt multe de corectat, unitățile de învățământ preuniversitar din județul Ialomita sunt pregătite pentru începerea noului an școlar 2022-2023.
Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Ialomița, Radu Maria Marinela, a prezentat în cadrul ședinței care este stadiul pregătirii unităților de învățământ din punct de vedere igienico-sanitar.
Potrivit acesteia, în județul Ialomița sunt 149 unități de învățământ preuniversitar, din care 94 cu personalitate juridică și 55 de unități arondate celor cu personalitate juridică. Dintre acestea, sunt autorizate sanitar 145, trei unități de învățământ nu dețin autorizații sanitare, iar o unitate de învățământ este în curs de autorizare.
Cele trei unități de învățământ care nu dețin autorizație sanitară sunt: Liceul Pedagogic Slobozia –corp B (unitatea de învățământ are Notificare de respingere din 21.09.2010, din cauza structurii funcționale necorespunzătoare. Mai precis, sălile de clasă sunt amenajate în fosta clădire a internatului, unde cubajul de aer/elev și iluminatul natural sunt neconforme), Liceul Teoretic “Mihai Viteazu” Slobozia-corp B , care deține Notificare de Respingere din 17.12.2012 (cauza ar fi lipsa spațiului necesar pentru învățământ, fiind amenajate 12 săli de clasă în clădirea spațiului de cazare – internat- unde cubajul de aer/elev și iluminatul natural nu corespund prevederilor Ord.MS 1955/1995), iar cea de-a treia unitate fără autorizație sanitară este Școala Gimnazială “Radu Vodă” Fetești, corp A și B, autorizație sanitară retrasă în 25.03.2016. Cauzele care au dus la retragerea autorizației au fost remediate parțial (microclimat necorespunzător – încălzire cu godine). Deși în unitatea de învățământ sunt montate calorifere, acestea nu funcționează din cauza centralei care nu poate fi pusă în funcțiune, existând un litigiu între UAT Fetești și firma contractată pentru montarea acesteia.
De asemenea, în curs de autorizare este Grădinița cu program normal Sălcioara (autorizația sanitară de funcționare a fost retrasă în 12.09.2008). Cauzele care au dus la retragerea autorizației sanitare de funcționare au fost remediate, în sensul că s-a construit o nouă clădire cu trei săli, grupuri sanitare proprii, anexe, cancelarie. Lucrările sunt în stadiu de finalizare, curtea interioară urmând a fi amenajată și a se încheia procedurile de recepție a lucrării.
Totodată, reprezentanții DSP susțin că Școala Gimnazială Valea Ciorii este în curs de reabilitare, activitatea educativ-instructivă desfășurându-se în spații modulare, neautorizate sanitar.
Referitor la grupurile sanitare și asigurarea sursei de apă pentru igienizarea mâinilor, cu șase excepții, în unitățile școlare verificate grupurile sanitare sunt în interior, respectă normele de igienă, sunt dotate corespunzător și sunt racordate la sursă de apă curentă.
La Școala Gimnazială Sărățeni, grupul sanitar este în exterior, corespunzător din punct de vedere sanitar, accesul făcându-se din școală printr-un tunel din plexiglas pe cadru metalic. Este racordat la sursă de apă în mod curent. La Școala Gimnazială Borănești- grupul sanitar este în exterior, corespunzător din punct de vedere sanitar și este racordat la sursă de apă în mod curent. La Școala Gimnazială Cosâmbești, Grădinița cu Program Normal, Școala Primară Gimbășani, Grădinița cu Program Normal, grupurile sanitare sunt în exterior, cu sursa curentă de apă.
În perioada 22 – 26 august, echipe mixte formate din reprezentanți ai DSP ai Inspectoratului Școlar Ialomița au verificat și alte aspecte legate de pregătirea anului școlar, concluzia acestora fiind că unitățile de învățământ preuniversitar din județul Ialomita sunt pregătite pentru începerea noului an școlar 2022-2023.
În ceea ce privește analiza situației referitoare la clădirile de învățământ autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, din cele 324 de clădiri, 57 dețin autorizație de securitate la incendiu, 25 funcționează fără autorizație, pentru diferența de 242 de clădiri nefiind necesară obținerea acestui act de autoritate emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Ca personalitate juridică, din cele 94 de unități, 25 dețin autorizație, 21 funcționează fără și pentru 48 de unități nu este necesară obținerea acestui act de autoritate. Facem precizarea că 3 dintre cele 94 de unități cu personalitate juridică își desfășoară activitatea în aceleași clădiri cu alte unități de învățământ.
Menționăm faptul că în județul Ialomița există și 60 de clădiri ale unităților de învățământ echipate cu hidranți interiori și exteriori de incendiu, 60 sunt echipate cu instalații și sisteme de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, iar 263 au asigurat iluminat de securitate pentru evacuare.
Situația prezentată de Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, cu privire la autorizațiile sanitare de funcționare, diferă pe alocuri față de cea prezentată de Direcția de Sănătate Publică.
Reprezentanții IȘJ Ialomița susțin că au fost verificate 94 unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, 38 unități de învățământ preuniversitar din mediul urban și 56 unități de învățământ preuniversitar din mediul rural, respectiv 55 structuri arondate, de către patru colective de control mixte, formate din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Ialomița și Direcția de Sănătate Publică Ialomița.
În urma acestor verificări, concluzia a fost aceea că „marea majoritate a unităților de învățământ preuniversitar sunt autorizate sanitar, cu excepții: GPN Sălcioara unde urmează a fi semnată recepția finală a construcției după ce vor fi achiziționate și montate balansoare și leagăne pentru locul de joacă, Liceul Pedagogic ”Matei Basarab”-corpul B, nerespectarea normelor constructive, Colegiul Național ”Mihai Viteazul”Slobozia- corpul B, iluminat natural necorespunzător și cubaj aer/elev insuficient, Școala Gimnazială Manasia- clădirea B, reparații capitale, Școala Gimnazială Valea Ciorii, Liceul Tehnologic Fierbinți Târg-construcții noi, Școala Gimnazială ”Radu Vodă”Fetești- corp A și B- microclimat necorespunzător (…), Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Fetești-corpul C este reabilitat, dar există probleme de autorizare „datorită” procesului verbal de recepție”, se menționează în raportul prezentat în cadrul Colegiului Prefectural.
Totodată, reprezentanții IȘJ Ialomița susțin că „lucrările de igienizare s-au realizat în marea majoritate a unităților de învățământ preuniversitar în proporție de 95-90%, în 34 unități de învățământ preuniversitar s-au finalizat în proporție de 100%, iar în următoarele unități de învățământ proporția este de 80-70%: Grădinița cu Program Prelungit ”Albă ca Zăpada” Fetești, Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Fetești, Școala Gimnazială Buiești, Școala Gimnazială Sărățeni, Liceul de Arte ”Ionel Perlea”Slobozia, Școala Gimnazială Sinești, Școala Gimnazială Sălcioara”.
În ceea ce privește verificarea întocmirii contractelor de colaborare între UAT-uri și medicii de familie, se pare că în majoritatea unităților școlare se asigură asistență medicală preșcolarilor și elevilor prin intermediul asistenților medicali comunitari (ex.Școala Profesională Căzănești), medicul de familie arondat localității și asistentul medical (ex. Școala Gimnazială Ion Roată, Alexeni, Manasia, Coșereni, Movilița, Sălcioara), asistenți medicali (ex.Școala Gimnazială Nr. 3 Slobozia), medic școlar (ex. Liceul de Arte Ionel Perlea Slobozia, Colegiul Național Grigore Moisil Urziceni, Școala Gimnazială AL. Odobescu Urziceni, Școala Gimnazială I.H. Rădulescu Urziceni).
Sunt, însă, și unități de învățământ care nu au încheiat un contract cu medicul de familie din localitate, din diferite cauze: Școala Gimnazială Adâncata, Școala Gimnazială ”Maica Domnului” Roșiori , Școala Gimnazială Borănești, Școala Gimnazială Bărcănesti, Școala Gimnazială Bărbulești, Școala Gimnazială Bordușani, Școala Gimnazială ”Roman Ialomițeanul” Axintele, Școala Gimnazială Sinești, Școala Gimnazială Sărățeni, Școala Gimnazială Ciochina, Școala Gimnazială Cocora, Școala Gimnazială Cosâmbești, Școala Gimnazială ”Arhanghelii Mihail și Gavriil” Munteni Buzău, Şcoala Gimnazială „Arhimandrit Teofil” Balaciu, Școala Gimnazială Malu, Școala Gimnazială ”Apostol D. Culea”Sudiți, Liceul Tehnologic „Iordache Zossima” Armășești.
În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță a elevilor în unitățile școlare, acesta este asigurat prin intermediul sistemelor de supraveghere audio – video, alarmă împotriva efracției, gard împrejmuitor, paznici, monitorizare de către reprezentanți ai Poliției Locale.
În perioada 1 – 19 august, polițiștii din cadrul structurii de ordine publică au efectuat verificări cu privire la asigurarea cu pază şi dotarea cu sistem de supraveghere video a unităţilor de învăţământ.
„Conducerea unităților școlare și organele administrației publice locale au precizat faptul că sunt întâmpinate greutăţi „datorită” insuficienței fondurilor pentru asigurarea pazei fizice, dar au existat preocupări cu privire la dotarea cu sisteme de supraveghere video. În continuare, vor fi avute în vedere situația asigurării cu pază și identificarea de modalități de consolidare a siguranței unităților de învățământ. La nivelul localităților au fost efectuate demersuri necesare arondării unor unități de învățământ către structuri ale Jandarmeriei, respectiv 10, și Poliției Locale un număr de 9, pentru activitățile de menținere a ordinii publice în zona unităților de învățământ respective, la afluire/defluire, diverse activități, festivități etc.”, a precizat Savu Sebastian, adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa.
În informarea întocmită de comisarul de poliție Mocanu Marius, șeful Biroului Siguranță Școlară, se menționează și faptul că „în prezent, un nou Plan Național Comun de Acțiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităților de învățământ este în curs de finalizare la nivel central, fiind în proces de aprobare la nivelul ministerelor implicate. La nivel județean urmează a fi reactualizat, semnat și pus în aplicare Planul Teritorial Comun de Acțiune (PTCA) după primirea noului PNCA, de către instituțiile implicate(…). Totodată, subunitățile de poliție vor avea în vedere conceperea Planului Local Comun de Acțiune împreună cu unitățile școlare din județ cu personalitate juridică și cu celelalte instituții teritoriale. Acestea cuprind responsabilități pentru părțile implicate, date de contact utile, mecanismele de cooperare”.
Un alt aspect menționat în cadrul Colegiului Prefectural este cel referitor la transportul școlar.
Astfel, polițiștii cu atribuții în domeniu au acționat în baza planului de acțiune întocmit la nivelul Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, fiind desfășurate acțiuni de verificare a mijloacelor de transport care au această destinație, pentru a fi siguri că, odată început anul școlar, aceste vehicule vor putea transporta în siguranță elevii.
Potrivit reprezentantului IPJ Ialomița, au fost identificate 94 de astfel de mijloace de transport, dintre care 85 sunt funcționale, iar 9 sunt în prezent nefuncționale. Verificările premergătoare debutului anului școlar vizează și semnalizarea rutieră, verticală și orizontală, precum și efectuarea demersurilor necesare pentru remediere, acolo unde sunt sesizate sau constatate disfuncționalități. Activitățile sunt completate și de verificarea documentelor și instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă în traficul rutier și în ceea ce privește menținerea stării de sănătate a participanților la activități. De asemenea, în perioada 05-09.09.2022 vor fi derulate controale în trafic a microbuzelor de transport școlar și altor mijloace de transport al elevilor, care vor viza inclusiv starea psihofizică a conducătorului (și testarea alcoolscop), utilizarea centurilor de siguranță și respectarea normelor rutiere.
„De câteva săptămâni, toate instituțiile implicate în procesul de învățământ au demarat pregătirea pentru începerea noului an școlar. Nu sunt toate lucrurile perfecte, însă se fac eforturi pentru siguranța elevilor, din toate punctele de vedere. Trebuie să recunoaștem că investițiile în infrastructura școlară au fost semnificative, școala de astăzi nu se mai compară cu școala de acum 30 de ani, este clar o evoluție vizibilă din acest punct de vedere. Din păcate, rezultatele școlare nu par a fi pe o curbă ascendentă, cel puțin aceasta este percepția. Iar uneori percepția poate să fie mai gravă decât realitatea pentru că intervine inevitabil neîncrederea oamenilor în instituția de învățământ. Vă rog pe toți să facem front comun și să ne aducem contribuția în întreg procesul de învățământ, astfel încât copiii județului să primească tot ce este mai bun în școli“, a precizat prefectul județului, Marin Constantin, la finalul ședinței Colegiului Prefectural.