Prefectul județului Ialomița, Marin Constantin: „Lasă că merge și așa nu trebuie să mai existe. Solicitați responsabilitate și seriozitate de la subordonații dumneavoastră”
Miercuri, 30 august, prefectul județului Ialomița, Marin Constantin, a prezidat ședința Colegiului Prefectural, în cadrul căreia s-a discutat despre situația unităților de învățământ din punct de vedere al autorizațiilor de securitate la incendiu și despre activitățile și măsurile stabilite în vederea prevenirii fenomenului infracțional și asigurarea unui climat normal de siguranță publică, odată cu deschiderea noului an școlar 2023-2024, cât și pe durata acestuia, derulate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița.
„Cu privire la controalele din școli, în următoarea perioadă se vor efectua verificări în instituțiile de învățământ din județ pentru a ne asigura că elevii își vor desfășura cursurile în condiții de siguranță. Aș vrea să precizez că verificările polițiștilor ialomițeni trebuie să continue și pe parcursul anului școlar, cu atenție sporită pe segmentul de consum substanțe interzise. Acest fenomen trebuie stopat acolo unde apare, iar copiii noștri trebuie să fie protejați în totalitate. Pe de altă parte, la nivel general, tabloul județean este bun, însă, după cum vedeți, în țară se petrec nenorociri aproape de neimaginat. Dacă vă aduceți aminte, de fiecare dată v-am rugat insistent să aveți grijă de propriii angajați, funcționarii aflați în slujba cetățenilor. Astăzi, vă rog ca, așa cum ați avut grijă de ei, să cereți performanță la locul de muncă. Fiecare să își îndeplinească sarcinile de serviciu cu responsabilitate. Vedeți foarte bine că în bunul obicei românesc, pe principiul lasă că merge și așa, tratăm lucrurile cu indolență și se întâmplă tragedii. Ei bine, lasă că merge și așa nu trebuie să mai existe, solicitați responsabilitate și seriozitate de la subordonații dumneavoastră, astfel riscăm să ne aflam în situații de criză independent de noi“, a precizat prefectul județului Ialomița, Constantin Marin.
Potrivit unei situații întocmite de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița, în județ există 66 de clădiri ale unităților de învățământ care au autorizație de securitate la incendiu. Dintre aceste 66 de clădiri în care își desfășoară activitatea școlară, 33 sunt în mediul urban și 33 sunt în mediul rural.
Există, însă, 29 de clădiri ale unităților de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, 14 în mediul urban și 15 în mediul rural.
De asemenea, reprezentanții ISU Ialomița au mai spus că 61 de clădiri sunt echipate cu hidranți interiori/exteriori de incendiu, 64 sunt echipate cu instalații și sisteme de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu (cele mai multe în mediul rural – 36), iar 266 au asigurat iluminatul de securitate pentru evacuare (140 în zona rurală).
Totodată, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița au prezentat măsurile stabilite în vederea prevenirii fenomenului infracțional, prevenirea delicvenței juvenile, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.
„(…) La nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița a fost reactualizat Planul Teritorial Comun de Acțiune (PTCA) (…) ce va fi valabil pentru întreg anul școlar 2023-2024, urmând ca acesta să fie semnat și pus în aplicare de către toate instituțiile implicate, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Inspectoratul Județean de Jandarmi Ialomița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomița, Instituția Prefectului Ialomița, Consiliul Județean Ialomița, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ialomița și Avocatul Poporului Ialomița. (…) În perioada 11-25.08.2023, polițiștii din cadrul structurii de ordine publică au efectuat verificări cu privire la asigurarea cu pază şi dotarea cu sistem de supraveghere video a unităţilor de învăţământ (…). Conducerea unităților școlare și organele administrației publice locale au precizat faptul că sunt întâmpinate greutăţi din cauza insuficienței fondurilor pentru asigurarea pazei fizice, dar au existat preocupări cu privire la dotarea cu sisteme de supraveghere video. În continuare, vor fi avute în vedere situația asigurării cu pază și identificarea de modalități de consolidare a siguranței unităților de învățământ”, au precizat reprezentanții IPJ, care au dat asigurări că „prima zi de școală va fi pregătită, atât din punct de vedere al activităților de reprezentare, cât și din cel al menținerii ordinii publice în zona unităților de învățământ și afluire/defluire a traficului pietonal și rutier”.
De asemenea, în conformitate cu prevederile Planului Teritorial Comun de Acțiune (PTCA), premergător debutului anului școlar 2023-2024, polițiștii din județ efectuează multiple activități, coordonate de Biroul Siguranță Școlară.
O componentă de interes a perioadei premergătoare debutului de an școlar o constituie stabilirea polițiștilor responsabili pentru fiecare unitate școlară în parte, datele de contact ale acestora urmând a fi expuse, la vedere, în fiecare unitate de învățământ.
Astfel, polițiștii desemnați pentru fiecare unitate de învățământ sunt în curs de actualizare a dosarelor de obiectiv pentru fiecare locație a acestora, urmând ca toate aceste informații să fie implementate de lucrătorii Biroului Siguranță Școlară în aplicația informatică Siguranță Școlară, administrată de Poliția Română.
Un alt aspect ce trebuie menționat este cel referitor la transportul școlar. Polițiștii cu atribuții în domeniu acționează în această perioadă în baza planului de acțiune întocmit la nivelul Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, pentru verificarea mijloacelor de transport care au această destinație, pentru a fi siguri că, odată început anul școlar, aceste vehicule vor putea transporta în siguranță elevii. Verificările premergătoare debutului anului școlar vizează și semnalizarea rutieră, verticală și orizontală, precum și efectuarea demersurilor necesare pentru remediere, acolo unde sunt sesizate sau constatate disfuncționalități. Activitățile sunt completate și de verificarea documentelor și instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă în traficul rutier și în ceea ce privește menținerea stării de sănătate a participanților la activități.
De asemenea, după data de 11.09.2023 vor fi derulate controale în trafic a microbuzelor de transport școlar și a altor mijloace de transport elevi, care vor viza inclusiv starea psihofizică a conducătorului (și testarea alcoolscop), utilizarea centurilor de siguranță și respectarea normelor rutiere.