Prefectul județului, Gigi Petre: „Am primit asigurări de la Ministerul Dezvoltării că în cursul acestui an vor fi începute lucrările de refacere a digului din zona Bentu”
Este binecunoscut faptul că pe parcursul anului trecut, prin luna mai, ca urmare a creșterii de niveluri și debite pe brațul Borcea, eroziunea de mal din zona Bentu, km 34, s-a activat, la câțiva metri de zona în care autoritățile au intervenit în 2013 din aprilie și până în iunie, evoluția acesteia punând în pericol obiectivele economice situate în respectiva incintă.
S-a luat atunci decizia realizării în regim de urgență a unor lucrări cu caracter provizoriu pentru stoparea fenomenului de eroziune a corpului digului, acestea fiind finalizate pe 26 mai 2014, reușindu-se stoparea temporară a eroziunii și protejarea obiectivelor economice din incinta apărată.
Pe acolo s-au perindat în cei doi ani tot felul de miniștri, de la cel al apelor, până la cel de interne, s-au constituit fel de fel de comisii cu atribuţii în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.
Tot atunci, s-a promis și refacerea porțiunii afectate a malului drept, nu doar asigurarea lui cu geotextil, piatră și fascine, pentru ca eroziunea să nu se extindă. Dar asta, spuneau autoritățile, după ce se finaliza studiul de fezabilitate. Se pare că autoritățile au primit asigurări privitoare la începerea acestei lucrări ample, însă nu se știe când, iar în ceea ce privesc alte zone, unde riscul de inundații este la fel de mare și unde există proiecte realizate, nu se mai știe nimic.
„Se lucrează în continuare la hârtii, dar din păcate hârtiile nu țin loc de diguri sau lucrări hidrotehnice care sunt absolut necesare.
Probabil că dacă vom avea și în cursul anului 2015 probleme hidrologice, de creșteri de debite, vom acționa tot pe situații de urgență. În condițiile în care sunt proiecte și pe fonduri europene, de reabilitare, pe tot ce înseamnă zona Adâncata, Bărbulești, Urziceni, până la Ion Roată, chiar nu mai știu de ce nu este operaționalizat acest proiect, cu toate că, și vă pot demonstra cu documente, au fost făcute solicitări atât la Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, cât și la Ministerul Dezvoltării.
De asemenea, studiul de fezabilitate pe care toată lumea zicea că-l facem foarte rapid, și mă refer la zona Bentu, acolo erodează în continuare, cu toate lucrările care au fost făcute cu caracter de provizorat. Acolo trebuie făcută o lucrare foarte amplă și care să pună în siguranță toată incinta Borcea de Jos.
Se lucrează și la acest proiect, iar înainte de sărbătorile de iarnă am primit asigurări de la Ministerul Dezvoltării că în cursul acestui an vor fi începute aceste lucrări. În speranța că vom demara și aceste lucrări și nu vom fi nevoiți să cârpim, pentru că într-o situație de urgență nu poți face o lucrare de amploare, cred că și pe zona aceasta de intervenție vom avea mai puțină treabă”, afirma prefectul județului, Gigi Petre, la finalul prezentării analizei activității desfășurate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ialomița în anul 2014.