comenzi la domiciliu cliseru.ro

Prefect la 36 de ani. Constantin Atanasiu a fost învestit în funcție

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
30/08/2012 | Locale Ialomita
Actualizat: 20 septembrie 2012
Atanasiu Constantin

Noul prefect al judeţului Ialomiţa, Atanasiu Constantin, a fost învestit în funcţie, marţi, 28 august, în prezenţa ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a secretarului de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Bogdan Tohăneanu, a zeci de primari, consilieri, angajați și șefi de instituții deconcentrate.


Noul prefect va exercita, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, funcţia publică de prefect al judeţului Ialomiţa, fostului prefect Gigi Petre fiindu-i aplicat principiul mobilităţii şi trecut în funcţia publică de inspector guvernamental.

Gigi Petre nu a fost însă prezent pentru a preda „ștafeta” noului reprezentant al guvernului în teritoriu, existând tot felul de zvonuri potrivit cărora, după ce a fost „înjunghiat în spate” în timp ce se afla în concediu, nici nu a fost invitat. Poate că nici nu ar fi participat, având în vedere declarațiile publice pe care acesta le-a făcut, conform cărora, din punct de vedere legal, nu ar exista posibilități de a fi dat jos de pe scaunul de prefect timp de un an de la numire. Acum, toate aceste declarații par vorbe în vânt, după ce mobilitatea în funcție i-a fost aplicată după numai patru luni de la numire.
O nouă generație de funcționari în funcții publice
După depunerea jurământului de credinţă, Atanasiu Constantin a declarat că prezenţa la eveniment a unui număr mare de reprezentanţi ai autorităţilor locale denotă faptul că aşteptările şi încrederea care i se acordă sunt la un nivel foarte ridicat.

„Principii ale legalităţii, imparţialităţii şi obiectivităţii, transparenţei şi liberului acces la informaţiile de interes public, eficienţă, responsabilitate, orientare către cetăţean, toate acestea trebuie să guverneze relaţia dintre Instituţia Prefectului şi dumneavoastră, cei prezenţi, reprezentanţi ai deconcentratelor, ai primăriilor, consiliilor locale şi, nu în ultimul rând, ai presei. De aceea, ca reprezentant al Guvernului României în judeţul Ialomiţa şi garant al respectării legii şi ordinii publice la nivel local, vă asigur de transparenţa şi corectitudinea totală a acţiunilor pe care le voi derula în perioada mandatului meu”, a declarat prefectul.
Atanasiu Constantin are 36 de ani, este de profesie medic veterinar, fiind absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară promoţia 2002. A fost angajat al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, apoi a activat în mediul privat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, i-a urat succes în activitate, iar în discursul pe care l-a susţinut a făcut referire şi la lipsa de experienţă a tânărului prefect care, în opinia sa, nu este un impediment, ci un atu, o şansă dată unei generaţii.

„Ce stă în puterea și priceperea domnului prefect, cetățenii din Ialomița vor evalua, aprecia, vor măsura, îndrumați, influențați de dumneavoastră. Dar știți foarte bine că dincolo de orizontul puterii, voinței, priceperii și al determinării, există ceva ce tinerii de 35 de ani au, și anume puterea de a relaționa cu toate generațiile, cu toate mediile sociale, cu toți oamenii. Această putere, domnule prefect, este marele atu al dumneavoastră. Veți găsi resurse, nu totdeauna resursele vor fi puse 100% pentru a promova acele principii pe care le-ați enumerat aici, dar veți găsi întotdeauna resurse, chiar și în mediile ostile, pentru a crea mai multă performanță instituțiilor. Țara trece printr-o perioadă în care instituțiile sunt subminate. Trebuie să facem un efort colectiv pentru ca în instituție oamenii să vadă altceva decât au văzut până acum. Nu liber arbitru, ci dimpotrivă, un om care este guvernat de lege. Să vadă în instituție o activitate predictibilă (…). Și mai aveți un atu. Există în această sală foarte mulți tineri, primari, consilieri, oameni de vârsta dumneavoastră, semn că o generație își asumă și responsabilități publice. Iar dumneavoastră vreau să vă implicați și în această direcție, de a încuraja pe cei care sunt din generația dumneavoastră să preia anumite responsabilități în spațiul public. Până la urmă, riscul de a avea mai puțină experiență este mult mai mic decât riscul de a avea mai multă experiență, dar o experiență proastă. Cred că aveți această șansă de a câștiga o experiență lângă o generație de oameni care știu și vor avea întotdeauna curajul să spună cum trebuie aplicată legea în spiritul și litera ei (…)”, a declarat Silvian Ciupercă.

Domnule prefect, preluați legătura!

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a urat succes noului prefect, afirmând că, deşi nu ştie dacă la acest moment prefectul conştientizează misiunea pe care și-a asumat-o, l-a avertizat că este una extrem de dificilă în această perioadă şi şi-a exprimat speranţa că va fi în permanentă legătură cu cetăţeanul, o mare provocare în opinia acestuia.
De asemenea, Daniel Constantin şi-a oferit sprijinul pentru acţiunile viitoare ale prefectului, mai ales în ceea ce priveşte domeniul său de activitate, al agriculturii, acesta constatând în teritoriu o rigiditate, o lipsă de informare a cetăţenilor cu privire la măsurile luate de ministerul pe care îl conduce sau legat de politicile actualului guvern.
În contextul în care mandatul prefectului va dura probabil până în luna decembrie, ministrul a mai făcut referire şi la viitoarele alegeri parlamentare, pe care şi le doreşte organizate în condiţii foarte bune, în opinia sa, autorităţile trebuind să dea un exemplu că ştiu să le organizeze „pentru ca votul cetăţeanului să fie impus în mod corect, transparent şi obiectiv”.