Postul de Jandarmi Amara, un an de activitate, 436 fapte de natură contravenţională constatate
La 24 septembrie, s-a împlinit un an de când s-a înfiinţat Postul de Jandarmi Amara. Înființarea structurii a fost catalogată drept un lucru foarte bun, atât pentru cetățenii din oraș cât și pentru turiști, acestora oferindu-li-se un plus de siguranță.
Necesitatea înfiinţării Postului de Jandarmi din staţiunea balneoclimaterică Amara a avut la bază creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, dar şi fluctuaţia mare de turişti din staţiune, aproximativ 1.000-1.500 persoane pe serie. Drept urmare, în acest an, numărul jandarmilor din cadrul Postului de Jandarmi de la Amara a trebuit dublat, dorindu-se în continuare încadrarea cu efective.
„Postul de jandarmi din Staţiunea Balneoclimaterică Amara a funcţionat, în perioada 24 septembrie 2015 – 1 august 2016, cu 4 jandarmi – 1 şef de post şi 3 subofiţeri operativi ordine publică -, iar de la 1 august 2016 funcţionează cu 8 jandarmi (1 şef de post şi 7 subofiţeri operativi ordine publică). În dotarea postului de jandarmi Amara au fost repartizate şi sunt utilizate două autospeciale Dacia Logan”, a afirmat lt. col. Laurențiu Nicu, comandantul Detașamentului în subordinea căruia se află Postul de Jandarmi Amara.
Pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, efectivele postului de jandarmi au fost constituite în patrule balneare, cât şi în patrule mixte cu lucrătorii Poliţiei oraşului Amara, intervenind la solicitările cetăţenilor prin sistemul unic de urgenţă „112”, la 185 acţiuni punctuale.
Activitatea lucrătorilor din cadrul Postului de Jandarmi Amara a fost una pozitivă, aşa cum rezultă din dinamica infracţionalităţii judiciare de la nivelul oraşului. Numărul infracţiunilor judiciare sesizate a înregistrat o scădere cu 7 fapte, de la 82 în anul 2015, la 75 în anul 2016, scăderea fiind de 8,6 %.
În ceea ce priveşte infracţionalitatea stradală sesizată, aceasta se menţine constantă, 2 fapte în anul 2015, 2 fapte în anul 2016.
În perioada de referinţă, au fost constatate şi sancţionate 436 fapte de natură contravenţională, fiind aplicate 436 sancţiuni contravenţionale (305 amenzi, în valoare de 67.500 lei şi 131 avertismente scrise), au fost constatate şi s-au întocmit acte premergătoare pentru 74 infracţiuni (72 infracţiuni constatate în cooperare cu poliţia şi 2 infracţiuni constatate independent).
„Activitatea Postului de Jandarmi Amara se situează în cadrul I.J.J. ca o structură dinamică, cu activitate însemnată, dat fiind numărul constatărilor avute și a faptului că intrăm pe un segment nou în orașul Amara, unde știți că acolo unde se impune respectarea legii apar aceste rezultate spectaculoase. Noi ne dorim ca în toată activitatea noastră climatul de ordine și siguranță publică să fie cel pentru care noi milităm și nu neapărat numărul de infracțiuni sau contravenții pe care noi le constatăm. (…) Per total, Inspectoratul nostru, alături de cel al Poliției, contribuie la scăderea infracționalității stradale sesizate (…) Ne dorim să putem face încadrarea 100% cu efective, dar asta este o chestiune mai complicată. Adică să creștem numărul de jandarmi de la 8 la 10, să avem încă o patrulă”, a declarat col. Ionel Mihailuc, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.
Cele mai grave infracțiuni au fost legate de violența în familie – trei infracțiuni, lipsire de libertate în mod ilegal – 1, însă cele mai multe au fost lovirile și alte violențe – 15 fapte, toate acestea fiind săvârșite de localnici.
Efectivele din cadrul postului de jandarmi au asigurat menţinerea ordinii şi liniştii publice atât în zona plajelor, cât şi în zona oraşului Amara, independent cât şi împreună cu lucrătorii Poliţiei Oraşului Amara.
În perioada de referinţă s-au asigurat măsurile de ordine astfel: – 13 activităţi sportive (9 meciuri de fotbal şi 4 concursuri de lupte libere pe plajă); – 3 activităţi cultural-artistice (Festivalul Trofeul Tinereţii Amara, Festivalul Nămolului şi Festivalul Clătitelor); – 5 activităţi cultural-religioase.
S-au executat 10 activităţi preventiv-educative în staţiune, dar şi cu elevii Şcolii Gimnaziale George Vâlsan, în cadrul Programelor de prevenire „Turişti în siguranţă” şi „Şcoala în siguranţă”.
În cadrul programului „Porţi deschise”, lucrătorii postului de jandarmi Amara s-au deplasat la Şcoala Gimnazială Amara şi în Tabăra de Vară, unde au prezentat exerciţii demonstrative, tehnica şi mijloacele specifice din dotarea Jandarmeriei şi au purtat discuţii cu elevii şi personalul didactic.
Citește și