comenzi la domiciliu cliseru.ro

Poșta Română: trei foști directori, trimiși în judecată

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
09/12/2013 | Stiri nationale

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie  au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

posta romanaTOADER DAN-MIHAI, director general al C.N. Poşta Română S.A. la data faptelor, LEPĂDATU EMANOIL, director executiv economic al C.N. Poşta Română S.A la data faptelor, MARINESCU ANDREI, director executiv dezvoltare strategică al C.N. Poşta Română S.A la data faptelor şi BĂRBULEŢ VASILE, şef Departament IT în C.N. Poşta Română S.A la data faptelor, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În anul 2008, inculpaţii Toader Dan-Mihai, Lepădatu Emanoil, Marinescu Andrei, în calitate de directori şi Bărbuleţ Vasile, în calitate de şef departament, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în contextul organizării şi a derulării achiziţiei şi implementării unor produse informatice de la firma DataTech Business Solutions Ltd Cipru. Ca urmare, produsele au fost cumpărate la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor. Prin aceasta, a fost adusă patrimoniului C.N. Poşta Română S.A. o pagubă de 6.583.000 euro. De asemenea, prin activitatea lor, cei patru inculpaţi au contribuit la obţinerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferenţa dintre preţul de achiziţie al produsului de la producătorul Computer Associates şi preţul de vânzare către Poşta Română, respectiv suma de 6.083.000 euro.

În mod concret, Bărbuleţ Vasile,  Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil şi Toader Dan Mihai, cu intenţie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziţie publică nelegale, sens în care au propus, respectiv au avizat şi aprobat achiziţia produselor software cu încălcarea prevederilor O.U.G. nr. 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, deşi nu erau întrunite condiţiile specifice acestei proceduri, iar pe piaţa IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerinţele C.N. Poşta Română S.A. şi, astfel, se impunea efectuarea achiziţiei prin licitaţie.

În realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanţii companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a preţului produselor achiziţionate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziţionarea unei cantităţi de produse  mult mai mari decât necesarul real al companiei

La data de 29 iulie 2008, C.N. Poşta Română S.A. a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., în valoare de 6.583.000 euro, sumă ce urma a fi achitată în 6  rate eşalonate în perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie. Acesta a fost semnat de inculpaţii  Toader Dan Mihai, în calitate de director general, Lepădatu Emanoil, în calitate de director executiv economic.

La data de 5 decembrie 2008, inculpaţii Toader Dan Mihai, Lepădatu Emanoil şi Bărbuleţ Vasile au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate şi acceptate. Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce priveşte implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieşit că procesul de implementare a fost finalizat  în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiştii Compartimentului IT din C.N. Poşta Română S.A. şi specialişti ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul.

Achiziţia a fost făcută în condiţiile în care aceasta nu era inclusă în bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior   aprobării referatului privind achiziţie.

C.N. Poşta Română S.A. a precizat că paguba suferită  este în cuantum de 6.583.000 euro şi că se constituie parte civilă.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea  sechestrului, asupra bunurilor imobile şi asupra sumelor de bani (lei sau valută) existente în conturile bancare  aparţinând inculpaţilor Toader Dan-Mihai,  Lepădatu Emanoil,  Marinescu Andrei şi Bărbuleţ Vasile, până la concurenţa sumei de 6.583.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

 Toader Dan-Mihai, Lepădatu Emanoil, Marinescu Andrei au mai foşti trimişi în judecată în alte două cauze, mediatizate prin comunicatele 687 din data de 15 decembrie 2010 şi 251 din 13 octombrie 2009.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.