comenzi la domiciliu cliseru.ro

Un nou instrument care facilitează accesul pe piața muncii – Portofoliul EUROPASS

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/01/2012 | Locuri de munca

EURES vine în ajutorul angajatorilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cu un nou instrument: portofoliul EUROPASS.

Acesta este un portofoliu personal  de documente pe care cetățenii îl pot folosi voluntar pentru a-și face cunoscute calificările și competențele în Europa, în vederea facilitării accesului pe piața muncii sau al accesului la programe de educație și formare. Nu este vorba de un instrument de validare sau recunoaștere a competențelor și calificărilor, ci de o platformă comună de prezentare a acestora, care facilitează recunoașterea la nivel european.

Portofoliul Europass cuprinde cinci documente :

  • Curriculum vitae Europass;
  • Pașaportul lingvistic Europass;
  • Suplimentul Europass la certificatul profesional;
  • Suplimentul Europass la diploma de licență;
  • Documentul de Mobilitatea Europass.

Curriculum vitae Europass este documentul de bază al cadrului comun de asigurare a transparenței competențelor și calificărilor și înlocuiește CV-ul European, lansat în anul 2002 .

Pasaportul lingvistic europass oferă posibilitatea de a descrie competențele lingvistice, în vederea facilitării accesului la educație, formare profesională sau pe piața muncii.

Suplimentul Europass la certificatul profesional poate fi obținut de orice persoană care posedă un certificat de educație sau formare vocațională și este util pentru cei care doresc să urmeze cursuri sau pentru angajare.

Suplimentul Europass la diploma de licență clarifică și face mai ușor de înțeles informațiile conținute în diploma originală și este validat de către instituția care a emis diploma originală.

Documentul de Mobilitate Europass prezintă o perioadă de activitate organizată într-o altă țară europeană în vederea învățării sau a formării profesionale.