Pontonul de acostare a ambarcațiunilor de la Stelnica a fost finalizat. „Această investiție nu se putea realiza fără sprijinul Consiliului Județean”, a declarat președintele C.J. Ialomița, Marian Pavel.
Potențialul Dunării în zona Ialomiței nu a fost valorificat niciodată așa cum ar trebui, localitățile riverane fiind dezavantajate, astfel, din multe puncte de vedere. Mai ales pe malul stâng al brațului Borcea, unde sunt situate multe dintre localitățile ialomițene, nu a existat o „poartă de intrare”, ci doar mici zone unde puteai „să ajungi pe mal”.
De mult timp se discută despre valorificarea acestui potențial, prin realizarea unui port comercial și turistic, a unor puncte de acostare în localitățile riverane precum Stelnica, Fetești, Bordușani, Făcăeni, Vlădeni și Giurgeni. Din păcate, pe zona publică, au existat doar discuții, proiecte, studii, analize. Între timp, zona privată nu a pierdut timpul.
În ultimii ani, însă, lucrurile au început să se miște și pe zona publică, iar acum, la Stelnica, există un ponton de acostare, investiție realizată, în mare parte, din fondurile alocate de Consiliul Județean Ialomița. Investiția se înscrie în Strategia de dezvoltare a județului Ialomița de punere în valoare a malului stâng al Brațului Borcea în vederea dezvoltării turismului cultural și pescuitului.
Punctul de acostare deschis vineri, 15 martie, se află pe malul stâng al brațului Borcea al Dunării, pe teritoriul administrativ al UAT Stelnica (km. 39, zona fostului Bac), în sudul localității. Accesul de pe uscat se face din drumul național DN3B. Acest punct de acostare va conduce la o mai mare atractivitate pentru deținătorii de ambarcațiuni ușoare (bărci, șalupe), la realizarea de plimbări pe Dunăre, vizite la obiective culturale din județ etc.
În acest context, a fost realizat și un pliant, denumit „Călător prin Ialomița”, în fapt o hartă cu câteva obiective turistice și culturale din județul Ialomița, exemple fiind Punctul etnografic și muzeal Vlădeni, Punctul gastronomic local de la Bordușani (Așezământul lipovenilor ruși), Conacul Bolomey din Cosâmbești, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia, Atelierul de sculptură în aer liber Gabriel Manole, Conacul Hagianoff – Domeniul Manasia, Situl arheologic „Orașul de Floci” din Giurgeni, Mănăstirea Hagieni, Casa Memorială „Ionel Perlea”, Catedrala Episcopală din Slobozia, Muzeul Național al Agriculturii, Muzeul Județean Ialomița, Stațiunea Amara și Podurile Dunărene.
„Deschidem un nou capitol foarte important pentru județul nostru. Deschidem o poartă către Europa prin această investiție care s-a realizat, cu sprijinul Consiliului Județean, în localitatea Stelnica. Vreau să-i mulțumesc președintelui Marian Pavel că a avut încredere în autoritatea locală, cu tot ce implică ea, primar, Consiliul local, aparatul de specialitate, care au fost alături de mine și le mulțumesc pentru tot sprijinul primit pentru realizarea acestei investiții. Mulțumesc și constructorilor care au realizat atât pontonul cât și infrastructura rutieră. De asemenea, mulțumesc și celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Cătălin Grigore și Alexandru Dinu, și aparatului de specialitate din Consiliul Județean care au realizat un pliant cu viitorul itinerar al turiștilor care vor veni aici. Am reușit, cu o investiție minimă, să realizez în pupa și o terasă plutitoare, o zonă extinsă, toate acestea contribuind la promovarea localității noastre și a județului”, a declarat primarul comunei Stelnica, Costel Brateș.
Valoarea totală a proiectului este de 1.934.700 lei, investiția realizându-se cu finanțare din bugetul județului Ialomița, respectiv 1.752.000 lei, și din bugetul UAT Stelnica – 182.700 lei.
Suprastructura este realizată pe un singur nivel, pe care sunt amenajate o sală de așteptare pentru pasageri (conectată la cablu tv și internet), o magazie de unelte, două grupuri sanitare. De asemenea, la pupa se află o terasă, iar sala de așteptare este prevăzută cu două ieșiri de evacuare și două ferestre din termopan, cu deschidere oscilobatantă pentru aerisire. Între compartimentul sală de așteptare și compartimentele grupuri sanitare se află culoarul de trecere pasageri care debarcă de la navele ce acostează la ponton.
De asemenea, din aceste fonduri a fost realizată și infrastructura rutieră, s-a consolidat zona de mal pentru a se putea realiza accesul către pontonul de acostare, urmând să se realizeze și balizarea zonei. Investiția s-a realizat pe o suprafață de 285 m.p..
„Se întâmplă, în sfârșit, lucruri pe Dunărea asta pe care o avem de peste 2.000 de ani și de care noi, ca județ, nu am profitat economic, social, cultural, așa cum ar fi trebuit. Este un început și sunt sigur că vom reuși să ne promovăm locurile frumoase, tradițiile, obiceiurile, gastronomia specifică zonei, atât românească, dar și pe cea lipovenească, și toată această vale a Dunării, de la Fetești și până la Gura Ialomiței va avea de câștigat. Îl felicit pe primarul comunei Stelnica, felicit Consiliul Județean Ialomița, dar și pe locuitorii acestei localități care au ales un așa om preocupat de astfel de lucruri care nu s-au mai întâmplat niciodată”, afirma prefectul județului Ialomița, Marin Constantin.
Pentru început, la pontonul de la Stelnica vor acosta nave de capacitate mai mică, de 50 – 60 de pasageri, iar pentru a atrage cât mai mulți turiști nu se vor percepe taxe, cel puțin deocamdată. Iar lucrurile nu se vor opri aici, strategia autorităților având în vedere și alte localități riverane.
„Această investiție nu se putea realiza fără sprijinul Consiliului Județean și mulțumesc personal tuturor consilierilor județeni care au fost de acord cu acest lucru. Dar până să ai sprijinul Consiliului Județean trebuie să ai inițiativă, trebuie să găsești oportunitatea în care să investești în parteneriat cu Consiliul Județean. Ceea ce a făcut Costel Brateș la Stelnica arată că se poate, arată că se poate gândi la nivel de județ, pe lângă ceea ce facem noi, prin ADI, finanțând în fiecare localitate din Ialomița programe de dezvoltare locală, arată că putem face aceste parteneriate. (…) Vă mulțumesc tuturor și vă anunț că împreună vom continua aceste strategii și aceste parteneriate și urmează să semnăm în curând cu Gheorghe Lazăr pentru DC55, cu Adâncata să asfaltăm drumul până la circuitul internațional și așa mai departe. Vă urez succes tuturor și la cât mai multe realizări de genul acesta”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Practic, turiștii care vor decide să oprească și la Stelnica pentru a vizita obiective din județul nostru vor fi preluați de un autocar și vor merge pe traseul ales. Fie că vor dori să guste din preparatele tradiționale ale zonei, fie că vor să pescuiască, să facă plimbări pe Borcea sau să viziteze obiective culturale din estul sau din vestul județului, cert este că vor cunoaște o parte din ceea ce reprezintă Ialomița, Bărăganul. Mai mult decât atât, în zonă se construiește și o pensiune agroturistică, iar planurile de extindere a acestui circuit pentru turiști sunt în plin proces.
„Vreau să-l felicit pe Costel Brateș, primarul comunei Stelnica, și Consiliul local, pentru această investiție care aduce plus valoare turismului local. Cu siguranță acest ponton reprezintă unul dintre elementele principale care contribuie la o infrastructură de turism local, pescăresc, care pot dezvolta comunitatea din Stelnica. Bineînțeles că trebuie mai mult decât un ponton pentru ca turismul să capete dimensiunea dorită de primarul comunei Stelnica și de locuitorii acestei comunități. Evident că se pot amenaja în viitor spații de cazare, dar în același timp pot apărea în viitor și niște ambarcațiuni mici în vederea organizării unor excursii, cu care să se promoveze pescuitul în zonă, turismul local. Cu siguranță aceste lucruri în timp vor aduce plus valoare comunității din Stelnica, dar și județului Ialomița, și vor contribui la dezvoltarea turismului”, a declarat deputatul Ștefan Mușoiu.
Această investiție s-a realizat prin asocierea, în iulie 2022, a județului Ialomița cu UAT Stelnica.