comenzi la domiciliu cliseru.ro

Polițistul Sergiu Todea. O poveste despre lege și onoare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
10/10/2013 | Stiri nationale

NOTĂ DE INFORMARE privind verificările efectuate în legătură cu împrejurările în care agentul şef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș și-a dat demisia din poliție.

Din dispoziţia domnului Prim-ministru, Corpul de control al primului-ministru a efectuat verificări la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj în legătură cu împrejurările în care agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş şi-a dat demisia ca urmare a mai multor acţiuni disciplinare la care a fost supus de către conducerea inspectoratului.

 I. Situaţia profesională a agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareş

sergiu todeaDin fişa de personal a domnului TODEA Sergiu-Rareş, cu nr. 741915 din 04.10.2013, rezultă următoarele date:

Agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, absolvent al Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, a fost încadrat la data de 30.03.2001  la Inspectoratul de Poliţie Transporturi Cluj, iar la data de 15.02.2001  a fost mutat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, îndeplinind, în perioada 2002-2013, diverse funcţii de execuţie în cadrul structurilor de ordine publică şi poliţie rutieră.

Conform aprecierilor de serviciu şi a evaluărilor întocmite de şefii nemijlociţi, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş s-a integrat bine în structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, înregistrând progrese în activitatea profesională, fiind evaluat cu calificative de „bine” şi „foarte bine”. Potrivit aprecierilor şefilor nemijlociţi, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost caracterizat ca fiind integru profesional şi rezistent la actele de corupţie.

Conform caracterizării şefilor nemijlociţi, în perioada 2002 – 2010, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş nu a săvârşit abateri disciplinare şi nici nu a avut probleme de comportament ori de relaţionare cu superiorii, colegii sau cetăţenii cu care a intrat în contact.

în perioada 2002-2010, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost recompensat de trei ori pentru rezultate bune în activitatea profesională, o dată prin adresarea unei „scrisori de mulţumire” (iulie 2004), iar de două ori a fost premiat cu sume de bani (aprilie 2004 şi martie 2006).

Agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a absolvit, în anul 2007, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca.

În perioada 2011-2012, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost sancţionat de trei ori, după cum urmează:

 • la data de 19.04.2011 a fost sancţionat cu „mustrare scrisă” pentru „neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici”;
 • la data de 25.05.2011 a fost sancţionat cu „mustrare scrisă” pentru „comportare necorespunzătoare în servicii/’ şi „încălcarea prevederilor referitoare la îndatoriri”;
 • la data de 19.01.2012 a fost sancţionat cu „trecerea într-o funcţie inferioară respectiv de agent III” pentru „neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici” şi „încălcarea prevederilor referitoare la îndatoriri”.

Cercetările disciplinare prealabile în urma cărora agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş i-au fost aplicate sancţiunile anterior menţionate au fost iniţiate după data de 30.08.2010.

La data de 12.08.2012, la solicitarea agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş (raport scris), au încetat raporturile de serviciu ale acestuia cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, prin demisie.

 II. Despre oprirea, la data de 30.08.2010, pentru neacordarea priorităţii de trecere unui pieton, a autoturismului marca BMW condus de comisarul-sef de politie PINTEA Cristian-Dan, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliție Judeţean Cluj.

La data de 30.08.2010, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, din cadrul Biroului rutier al Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu alături de alţi doi poliţişti, a constatat că, la o trecere de pietoni, conducătorul unui autoturism marca BMW seria 5, nu a acordat prioritate de trecere unui pieton, pornind în urmărirea autoturismului cu autospeciala de poliţie având semnalele luminoase şi acustice în funcţiune.

Din datele prezentate în notele explicative date echipei de control de către ofiţerii şi agenţii de poliţie care au fost martori la eveniment, au rezultat următoarele:

După urmărirea autoturismului şi oprirea acestuia, conducătorul auto a fost vizibil iritat de faptul că a fost oprit, deşi agentul de poliţie a acţionat conform procedurilor. În momentul în care agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş i-a comunicat acestuia faptul că are aceeaşi atitudine ca şi ceilalţi conducători auto opriţi în trafic de poliţia rutieră, conducătorul auto s-a prezentat ca fiind comisarul-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj și i-a reproşat agentului şef adjunct de poliţie comparaţia făcută.

După oprirea autoturismului marca BMW de către echipajul de poliţie, comisarul-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan l-a contactat telefonic pe comisarul-şef de poliţie MUREŞAN Alexandru, şeful Serviciului rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, căruia i-a solicitat să se prezinte la faţa locului. În locul acestuia a sosit inspectorul de poliţie TODEA Dănuţ, şef de schimb în cadrul Biroului rutier al Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, care, urmare a reproşurilor formulate de comisarul-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan, și-a cerut scuze faţă de acesta.

Se impune precizarea că oprirea autoturismului condus de către comisarul şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan a fost motivată de nerespectarea de către acesta a unor norme de circulaţie rutieră. În adresa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj nr. 786309 din 03.10.2013, s-a făcut precizarea că pe înregistrarea video din data de 30.08.2010 „se observă cum o autospecială aflată pe banda I încetineşte şi apoi opreşte la trecerea de pietoni, timp în care un autoturism BMW de culoare neagră, pe banda II, trece pe lângă această autoutilitară, iar maşina din spatele acestui autoturism încetineşte şi opreşte la trecerea de pietoni. După ce autoturismul marca BMW a trecut se poate observa un pieton angajat în trecere pe sensul opus de circulaţie (…)

Nu s-a întocmit proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.

III. Despre sancţionarea agentului șef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareș pentru atitudine necorespunzătoare față de comisarul-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliție Judeţean Cluj

În noaptea de 18/19.09.2010, după aproximativ trei săptămâni de la incidentul din data de 30.08.2010, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a primit dispoziţie să participe la o acţiune poliţienească organizată în municipiul Cluj-Napoca, acţiune ce era coordonată de către comisarul-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan.

Din declaraţiile date în faţa instanţei de judecată de către ofiţerii şi agenţii de poliţie, care au fost martori la eveniment, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

Agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost întrebat de către comisarul-şef dacă îl cunoaşte, făcând referire la incidentul din data de 30.08.2010, când nu a fost recunoscut cu ocazia opririi sale în trafic. Comisarul-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan i-a reproşat agentului, pe un ton iritat, atitudinea adoptată, iar la întrebarea adresată de agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş despre ce atitudine este vorba, întrucât după apariţia la locul acţiunii îl salutase respectuos pe ofiţer, adjunctul şefului inspectoratului i-a solicitat să întocmească un raport. Agentul şef adjunct de poliţie a replicat că întocmise deja un raport despre cele petrecute anterior.

Discuţiile dintre cei doi au continuat pe un ton ridicat, motiv pentru care comisarul-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan i-a dispus agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş să părăsească locul acţiunii, întrucât nu este menţionat în planul acţiunii ca participant, iar acţiunea este coordonată de către comisarul-şef de poliţie.

La plecare, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a închis portiera autoturismului cu zgomot, aspect interpretat ca sfidător de către comisarul-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, chestor de poliţie PĂCURAR loan, a dispus cercetarea disciplinară prealabilă a agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, pentru săvârşirea următoarelor abateri: „comportare necorespunzătoare în serviciu care a adus atingere onoarei şi probităţii profesionale a poliţistului” şi „încălcarea prevederilor referitoare la îndatoriri”, reţinându-se în sarcina agentului de poliţie faptul că „a purtat o discuţie neprincipială cu adjunctul şefului I.P.J. Cluj, comisarul-şef Pintea Cristian, folosind un ton ridicat şi refuzând să întocmească un raport scris şi să părăsească zona de acţiune la dispoziţia acestuia.”

După finalizarea cercetării disciplinare prealabile, prin Dispoziţia nr. 22/12.04.2011, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus sancţionarea agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş cu „mustrare scrisă”, fără învestirea Consiliului de disciplină.

Agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a formulat contestaţie împotriva Dispoziţiei nr. 22/12.04.2011, însă aceasta a fost respinsă prin Decizia motivată a inspectorului general al Poliţiei Române nr. 2031/12.05.2011.

Cererea de chemare în judecată formulată de agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost admisă, iar instanţa de judecată a decis, în mod definitiv şi irevocabil, anularea Dispoziţiei Şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj nr. 22/12.04.2011 şi, implicit, anularea sancţiunii „mustrare scrisă”.

Instanţa a reţinut faptul că martorii audiaţi în cauză nu au confirmat cele susţinute de către conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, iar „dialogul din noaptea de 18/19.09.2010, purtat între reclamant şi superiorul său comisarul-şef Pintea Cristian Dan, nu a avut legătură cu activitatea desfăşurată în acea seară, controlul pe linie de alcool, iar iniţiativa discuţiei a avut-o superiorul reclamantului”, „tonul folosit de reclamant nu a fost agresiv, ci defensiv, acesta nu a provocat discuţii, ci doar a răspuns la întrebări’, „faptul că reclamantul a părăsit locaţia unde se desfăşura controlul, nemulţumit, trântind uşa, doar această faptă, în contextul expus, nu permite reţinerea unei abateri disciplinare”.

Împrejurările reţinute de către instanţa de judecată în motivarea sentinţei, precum şi anularea sancţiunii aplicate agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, evidenţiază caracterul netemeinic al sancţiunii disciplinare, dar şi preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj de a găsi motive de sancţionare disciplinară a agentului, fără a evalua în mod corect şi nepărtinitor situaţia de fapt.

IV. Despre sancţionarea agentului șef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareș pentru avarierea autoturismului de serviciu, în timp ce se afla în misiune

La data de 28.09.2010, în timp ce se afla în misiune, respectiv în urmărirea unui autovehicul al cărui conducător încălcase regulile de circulaţie rutieră, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a pătruns cu autospeciala de poliţie având pornite semnalele acustice şi luminoase, într-o intersecţie pe culoarea roşie a semaforului, intrând în coliziune cu un troleibuz care nu a încetinit viteza şi nu a acordat prioritate.

Agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost considerat vinovat de producerea accidentului rutier, fiind sancţionat cu avertisment scris şi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

Începând cu data de 29.09.2010, din dispoziţia şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, a fost declanşată cercetarea disciplinară prealabilă a agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, invocându-se încălcarea de către acesta a dispoziţiilor şefilor ierarhici referitoare la conduita preventivă în traficul rutier, în calitate de conducător auto.

După finalizarea cercetării disciplinare prealabile, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus aplicarea sancţiunii „mustrare scrisă”, fără învestirea Consiliului de disciplină. Sancţiunea aplicată a fost menţinută şi după soluţionarea de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei Române a contestaţiei formulate de agentul de poliţie.

Agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a solicitat instanţelor judecătoreşti de contencios administrativ anularea dispoziţiei prin care a fost sancţionat, acţiunea civilă fiind respinsă definitiv şi irevocabil, reţinându-se în motivarea hotărârii, printre altele, prezumţia de legalitate şi veridicitate a procesului-verbal de contravenţie, care a constatat culpa agentului de poliţie în producerea accidentului.

V. Despre sancţionarea agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș pentru neîndeplinirea obligaţiei de a aduce la cunoștinţa structurii de resurse umane a faptului că a dobândit calitatea de învinuit

La data de 25.10.2011, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a transmis Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj un extras din dispozitivul ordonanţei prin care a fost dispusă scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului TODEA Sergiu-Rareş şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ în dosarul nr. 53/P/2011. Agentul şef adjunct de poliţie a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe, prevăzută în art. 180 alin. (2) Cod penal, la plângerea prealabilă formulată împotriva sa de către SZABO Kinga Erika (fosta soţie), în contextul unei situaţii conflictuale existente între cei doi ca urmare a divorţului şi a procedurii de partaj.

La data de 31.10.2011, Serviciul cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă din cadrul inspectoratului a transmis către Serviciul resurse umane o copie a dispozitivului ordonanţei nr. 53/P/2011. În aceeaşi zi, Serviciul resurse umane a întocmit o notă-raport prin care a fost informată conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj despre faptul că agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş nu a respectat obligaţia de informare a structurii de resurse umane privind dobândirea calităţii procesuale de învinuit, nu a comunicat compartimentului de resurse umane faptul că a fost căsătorit şi nu a menţionat veniturile soţiei în declaraţiile de avere şi interese depuse în anii 2010 şi 2011.

La data de 01.11.2011, prin rezoluţie scrisă pe nota – raport menţionată, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus cercetarea disciplinară prealabilă a agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş.

Prin dispoziţia şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, la data de 07.12.2011, a fost constituit Consiliul de disciplină, care, la finalul cercetării, a propus aplicarea unei sancţiuni constând în trecerea agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş într-o funcţie inferioară (cu implicaţii asupra veniturilor salariale). Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus aplicarea sancţiunii, care a fost menţinută şi de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei Române după soluţionarea contestaţiei formulată de agentul de poliţie.

În raportul transmis Biroului control intern la data de 18.11.2011, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a recunoscut neîndeplinirea obligaţiei de a aduce la cunoştinţa structurii de resurse umane a calităţii procesuale de învinuit, susţinând faptul că

„(…) cunosc dispoziţia, am semnat tabelul de prelucrare, dar efectiv am uitat să fac raportul (…) datorită faptului că fosta soţie a depus mai multe plângeri împotriva mea (…) în care nu s-a început urmărirea penală împotriva mea (…) am considerat toate aceste plângeri o formă de agasare şi răzbunare a fostei mele soţii (…) [subl.ns.]

Acţiunea în contencios administrativ iniţiată de agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost admisă parţial de către instanţa de judecată care a apreciat că sancţiunea aplicată a fost excesivă în raport cu circumstanţele concrete ale săvârşirii abaterii, motiv pentru care a dispus, în mod definitiv şi irevocabil, înlocuirea sancţiunii aplicate cu sancţiunea diminuării drepturilor salariale cu 20% pentru o perioadă de trei luni. În motivarea hotărârii instanţa a reţinut mai multe circumstanţe favorabile agentului de poliţie:

 • abaterea disciplinară a fost săvârşită din culpă, nu cu intenţie;
 • nu s-au produs consecinţe asupra activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj;
 • infracţiunea pentru care s-a desfăşurat cercetarea nu a avut legătură cu serviciul poliţistului.
 • în cadrul cercetării prealabile şi în vederea individualizării temeinice şi corecte a sancţiunii, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj nu au ţinut cont de circumstanţele săvârşirii abaterii, anterior menţionate.

VI. Alte măsuri luate de conducerea Inspectoratului de Politie Judeţean Cluj față de agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareş

În afara acţiunilor disciplinare iniţiate, după data de 30.08.2010, faţă de agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a manifestat o continuă preocupare în a identifica situaţii de fapt de natură a-i limita agentului de poliţie sfera de acţiune, după cum urmează:

1. Trimiterea agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş la evaluare psihologică, în mod repetat

În Raportul înregistrat la Inspectoratul General al Poliţiei Române -Direcţia Control Intern sub nr. 129.949 din 24.02.2013 au fost consemnate următoarele date:

a)   La data de 31.03.2009, anterior incidentului din data de 30.08.2010, agentul de poliţie a fost evaluat psihologic în baza adresei I.G.P.R. nr. 217272 din 10.02.2009, privind evaluarea psihologică periodică a lucrătorilor din cadrul structurii de poliţie rutieră, nefiind constatate „accentuări negative pe structura de personalitate”.

b)   După incidentul din 30.08.2010, prin Dispoziţia nr. 484110 din 01.10.2010, emisă de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, s-a dispus evaluarea psihologică a agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş de către Compartimentul psihologie din cadrul inspectoratului, pentru „realizarea profilului psihologic al poliţistului şi depistarea unor eventuale disfuncţionalităţi existente la nivel psihic”. În raportul de evaluare s-a consemnat „fără probleme de natură psihologică evidente (la momentul evaluării/”.

c)   Ca urmare a raportului şefului Biroului rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, prin Dispoziţia şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj nr. 429742 din 14.11.2011, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost trimis la o nouă evaluare psihologică, în urma căreia s-a consemnat faptul că ,,se evidenţiază probleme de natură psihologică cu risc minor (la momentul evaluării).

În baza recomandărilor Compartimentului psihologie din cadrul inspectoratului, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus participarea agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş la programul de monitorizare şi asistenţă psihologică primară, suspendarea în perioada de referinţă a portului armamentului din dotare şi neincluderea în activităţi care implică utilizarea armamentului şi a muniţiei.

* * *

Evaluarea psihologică a fost realizată ca urmare a raportului întocmit de comisarul-şef de poliţie GOIA Florin, şeful nemijlocit al agentului de poliţie, prin care acesta a sesizat faptul că agentul se simte tracasat şi hărţuit de către lucrătorii Biroului control intern, fiind interpelat în mod repetat de către aceştia în legătură cu cercetarea prealabilă ce se desfăşura împotriva sa.

Deşi raportul în cauză prezenta posibile abuzuri săvârşite de lucrătorii Biroului control intern, conducerea inspectoratului a trimis raportul chiar Biroului control intern, care a propus clasarea lucrării prin finalizarea cercetării prealabile a agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş.

Prin urmare, raportul în care s-a consemnat faptul că agentul de poliţie TODEA Sergiu-Rareş se simţea „hărţuit şi tracasat de către lucrătorii Biroului control intern cu ocazia cercetărilor prealabile”, a avut drept efect trimiterea agentului de poliţie la o nouă evaluare psihologică.

d) Programul de monitorizare şi asistenţă psihologică s-a desfăşurat în perioada 15.11.2011 – 11.05.2012, timp în care au avut loc 11 şedinţe de asistenţă psihologică, rezultatul evaluării finale din data de 11.05.2012 fiind următorul: „fără probleme de natură psihologică evidente (la momentul evaluării).

 2. Sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate în baza unor petiţii anonime

În Nota dată echipei de control de către TODEA Sergiu-Rareş, în data de 05.10.2013, acesta a susţinut că în luna noiembrie 2012 a fost înştiinţat printr-o adresă a Agenţiei Naţionale de Integritate că îi va fi verificată averea dobândită în perioada exercitării funcţiei publice „ca urmare a sesizărilor formulate de Matyas Xenia şi Pintea Ioana (soţia d-lui cms. şef Pintea Cristian se numeşte Pintea loana).

La solicitarea Corpului de control al primului-ministru, cu adresa nr. 43475/G/II din 07.10.2013, Agenţia Naţională de Integritate – Inspecţia de Integritate a transmis următoarele:

„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, prin adresa nr. 40.315; 40.320 din data de 18.10.2012 a înaintat Agenţiei Naţionale de Integritate petiţiile remise spre verificare I.P.J. Cluj (…) adresate prin mail de la adresele de email [email protected] şi pintea [email protected] pentru a analiza şi dispune potrivit competenţelor. (…)

Având în vedere adresa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Agenţia Naţională de Integritate a declanşat, în lucrarea nr. 52159/S/II/2012 evaluarea averii dobândite, împreună cu familia, de către Todea Sergiu Rareş, în perioada exercitării funcţiei publice (…).”

Este evident faptul că la baza iniţierii procedurii de evaluare a averii a agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu Rareş a stat „adresa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj”. La data de 07.10.2013, procedura de evaluare a averii se afla în desfăşurare.

Din analiza documentelor transmise Corpului de control al primului-ministru de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, precum şi de către Tribunalul Cluj, a rezultat faptul că agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost implicat într-o procedură de divorţ, context în care nu a prezentat date referitoare la veniturile din salarii şi venitul anual încasat de fosta sa soţie, întrucât relaţia dintre cei doi soţi a fost grav afectată.

La data de 30.11.2011, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a primit din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române, spre verificare, o petiţie depusă la o adresă de e-mail în care se făceau menţiuni cu privire la comportamentul unor şefi din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj faţă de agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş. Ulterior, petiţia a fost clasată ca anonimă, pe motiv că petentul nu a putut fi identificat.

Se constată faptul că, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, s-a acţionat cu dublă măsură, respectiv unele petiţii transmise prin e-mail au fost clasate ca anonime, în timp ce petiţiile transmise prin e-mail care se refereau la posibile încălcări ale prevederilor legale de către agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş au fost luate în considerare de către reprezentanţii inspectoratului, fiind sesizată Agenţia Naţională de Integritate. 

3. Sesizarea organelor de urmărire penală în baza unei reclamaţii formulate împotriva agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, după ce lucrarea respectivă fusese clasată în urmă cu un an

La data de 17.08.2010, agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost reclamat de către SZUCS Janos Zoltan, cu privire la faptul că ar fi fost agresat verbal de către agentul şef adjunct de poliţie. Petiţionarul fusese oprit de către un echipaj de poliţie din care făcea parte şi agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, pentru conducerea unui autoturism cu viteză peste limita legală permisă în localităţi, respectiv cu 95 km/h, încercând să intimideze echipajul de poliţie prin apelarea telefonică a şefului Serviciului rutier, comisar-şef de poliţie MUREŞAN Alexandru.

În urma verificărilor efectuate, prin raportul nr. 355.456 din 15.09.2010, Biroul control intern a propus clasarea lucrării, motivat de faptul că „din probatoriul administrat nu se poate stabili cu certitudine vinovăţia agentului’. Raportul menţionat a fost aprobat de către conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, la data de 15.09.2010.

Ulterior, situaţia s-a schimbat. Astfel, Raportul nr. 355.456 din 15.09.2010, poartă pe prima pagină următoarea rezoluţie olografă „31.x.2011 în urma reanalizării plângerii dispun sesizarea Parchetului de la lângă Tribunalul Cluj”.

Urmare a rezoluţiei respective, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a transmis sesizarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj în vederea efectuării de cercetări faţă de agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, prevăzută în art. 250, alin. (1) Cod penal. Prin referatul nr. 921 A/lll/1/2011 din 22.03.2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a clasat lucrarea.

Se constată faptul că sesizarea organelor de urmărire penală în vederea efectuării de cercetări faţă de agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş s-a realizat la un interval de peste un an de la clasarea lucrării şi în condiţiile în care nu au fost evidenţiate indicii de săvârşire a vreunei abateri disciplinare, cu atât mai puţin indicii de săvârşire a unei posibile fapte penale.

Deşi nu s-a confirmat, fiind clasată, reclamaţia depusă împotriva agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a fost invocată de către conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj în mai multe adrese transmise către instituţii publice, cu scopul de a accentua în mod negativ situaţia şi comportamentul agentului de poliţie.

În anul 2013, reclamaţia menţionată a fost invocată, ca exemplu de „comportament necorespunzător al agentului principal de poliţie Todea Sergiu Rareş”, în adresa nr. 786.309 din 03.10.2013, transmisă atât Inspectoratului General al Poliţiei Române, în atenţia domnului chestor şef de poliţie Petre TOBĂ, cât şi Ministerului Afacerilor Interne, în atenţia domnului secretar de stat chestor de poliţie Florea OPREA.

 4.  Cercetarea prealabilă în legătură cu gestionarea proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, fără a exista motive temeinice

Din analiza datelor cuprinse în Raportul nr. 129949/14.02.2013 al Direcţiei Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a rezultat faptul că „în urma unui control tematic dispus de şeful I.P.J. Cluj, chestor de poliţie Păcurar loan, la Serviciul rutier în luna septembrie 2010, pe linia gestionării proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, s-a declanşat procedura cercetării prealabile faţa de ag. şef adj. Todea Sergiu. Prin raportul de cercetare prealabilă nr. 484.065/25.10.2011 a fost aprobată clasarea, întrucât nu au fost identificate procese verbale de sancţionare a contravenţiilor, care să dea naştere la obligaţia predării de către agentul de poliţie” [subl.ns]

5.  Retragerea avizului de numire în structurile poliţiei judiciare

La data de 15.11.2011, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, adresa nr. 521.189 din 15.11.2011, prin care se aduceau la cunoştinţa procurorului general, domnul Florin MAGYAR, aspecte privind cercetarea disciplinară a agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, cu solicitarea de a se analiza situaţia prezentată şi a se lua „măsurile ce se impun’.

Analizând datele consemnate în conţinutul adresei nr. 521.189 din 15.11.2011, se constată următoarele:

 • Ca temei al comunicării datelor despre activitatea agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş au fost invocate dispoziţiile art. 216 -219 Cod de procedură penală, care reglementează modul de efectuare a supravegherii exercitată de procuror în activitatea de urmărire penală. Cu alte cuvinte, comunicarea ar fi avut legătură cu activităţile de cercetare penală pe care le desfăşura agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş.
 • Au fost prezentate acţiunile disciplinare în urma cărora agentul de poliţie fusese sancţionat până la acea dată şi s-au făcut referiri la incidentul din data de 30.08.2010, privind oprirea în trafic a comisarului-şef PINTEA Cristian-Dan, deşi acest incident nu avea legătură cu activitatea de cercetare penală desfăşurată de agentul de poliţie.
 • S-a menţionat faptul că agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş a adoptat un „comportament neadecvat exercitării atribuţiilor de serviciu”’ cu referire la sesizarea formulată de SZUCS Janos Zoltan, deşi aceasta fusese clasată.
 • Au fost făcute referiri la faptul că, în urma unui control tematic, au fost identificate 36 de formulare tipizate de procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, care erau înregistrate în evidenţe ca fiind preluate de către agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş şi care nu au putut fi justificate. în urma verificărilor efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj în legătură cu pretinsa lipsă a formularelor tipizate, lucrarea a fost clasată.

Este evidentă preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj de a prezenta într-o manieră negativă situaţia disciplinară a agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş, chiar dacă unele fapte imputate nu fuseseră confirmate, iar sancţiunile disciplinare aplicate acestuia fuseseră contestate în justiţie, acţiunile nefiind soluţionate definitiv.

Trebuie menţionat faptul că prin adresa nr. 521.189 din 15.11.2011 nu s-a solicitat, în mod expres, retragerea avizului de numire în structurile poliţiei judiciare. Cu toate acestea, la data de 06.12.2011, Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis, cu adresa nr. 5223/C/A/2011, Inspectoratului General al Poliţiei Române faptul că a fost retras „avizul conform de numire în structurile poliţiei judiciare acordat domnului lui TODEA Sergiu Rareş, agent principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj”.

Potrivit dispoziţiilor art. 6 alin. 2 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, cu modificările şi completările ulterioare, „pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către lucrătorii poliţiei judiciare a obligaţiilor ce le revin în activitatea desfăşurată în calitatea de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare, procurorul general al Parchetului de pe lângă halta Curte de Casaţie şi Justiţie poate propune ministrului administraţiei şi internelor eliberarea din funcţia de lucrător de poliţie judiciară”.

Din analiza dispoziţiilor legale menţionate, rezultă că eliberarea din funcţia de lucrător de poliţie judiciară trebuie să fie întemeiată pe neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către lucrătorii poliţiei judiciare a obligaţiilor ce le revin în activitatea desfăşurată ca organe de cercetare penală ale poliţiei judiciare, condiţie care nu era îndeplinită în cazul agentului şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş. 

VII. Situaţia comisarului-șef de poliţie PINTEA Cristian-Dan

Comisarul-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan, care este, în continuare, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, a făcut obiectul cercetării disciplinare prealabile ca urmare a sesizării mai multor deficienţe în activitatea managerială, constatate cu ocazia unui control efectuat de către Corpul de control din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În baza Raportului de cercetare prealabilă nr. 13517 din 02.10.2013, întocmit de Direcţia Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectorul general al Poliţiei Române, domnul chestor şef de poliţie Petre TOBĂ a dispus „sesizarea şi consultarea Consiliului Superior de Disciplină”.

Prin raportul de cercetare prealabilă s-a constatat faptul că în legătură cu mai multe dintre deficienţele constatate în sarcina comisarului-şef de poliţie PINTEA Cristian-Dan „a intervenit prescripţia răspunderii disciplinare”.

Menţionăm faptul că cercetarea disciplinară prealabilă a comisarului-şef de poliţie PENTEA Cristian-Dan nu are legătură cu modul în care conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a acţionat faţă de agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş.

* * *

În vederea valorificării rezultatelor acţiunii de verificare, Nota de informare privind verificările efectuate în legătură cu împrejurările în care agentul şef adjunct de poliţie TODEA Sergiu-Rareş şi-a dat demisia din poliţie va fi transmisă instituţiilor competente în soluţionarea aspectelor constatate.

comunicat de presă: Guvernul Romaniei
foto: Ziarul de Cluj

Citește și: Cel mai curajos politist din Cluj si-a dat demisia