Poliţiştii ialomiţeni sunt la datorie de Sărbători!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Poliţiştii ialomiţeni vor intensifica, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, acţiunile preventive pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

 Efective mărite de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, poliţie judiciară, investigarea fraudelor, structurilor de arme explozive şi substanţe periculoase, criminalişti şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale vor acţiona pe parcursul desfăşurării Sărbătorilor de Iarnă pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică pe întreg teritoriul judeţului.

Dispozitivele de siguranţă publică vor acţiona pentru prevenirea infracţiunilor stradale pe raza localităţilor urbane şi rurale, în special în zonele aglomerate şi locurile de comercializare a produselor specifice sărbătorilor de iarnă (târguri, oboare, pieţe, etc.).

De asemenea, poliţiştii au în atenţie normele legislative care reglementează regimul materiilor explozive şi desfăşurarea operaţiunilor cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

În cadrul acţiunilor sunt efectuate verificări la societăţile comerciale identificate că au achiziţionat articole pirotehnice de la societăţile importatoare, inclusiv la locurile de depozitare, în vederea stabilirii scopului în care au fost achiziţionate, legalităţii operaţiunilor derulate, destinaţiei finale a obiectelor pirotehnice, a stocurilor existente şi a modului de asigurare a securităţii acestora.

Poliţiştii vor desfăşura toate activităţile necesare pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică, precum şi pentru prevenirea producerii unor accidente sau pagube materiale pe fondul folosirii necorespunzătoare sau ilegale a obiectelor artizanale.

Totodată, sunt în desfăşurare acţiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor la regimul silvic, cu precădere pentru asigurarea respectării legislaţiei în domeniul comercializării brazilor.

Poliţiştii de investigare a fraudelor, în colaborare cu Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Ialomiţa efectuează controale la unităţile de alimentaţie publică ce organizează petreceri în noaptea dintre ani.

O componentă importantă a acţiunilor desfăşurate de poliţiştii ialomiţeni în această perioadă o reprezintă activităţile preventive ce vor fi desfăşurate de către toate unităţile de poliţie.

În această perioadă, Poliţia acordă o importanţă deosebită informării cetăţenilor cu privire la măsurile preventive pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni.

Poliţia Rutieră va întreprinde o serie de măsuri specifice menite să contribuie la asigurarea fluenţei şi siguranţei circulaţiei, în zonele şi în perioadele în care se înregistrează valori ridicate de trafic.

Astfel, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi intensificarea activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru limitarea excesului de viteză şi pentru depistarea celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice.

Dinamica traficului rutier va fi analizată permanent şi se va interveni cu măsuri pentru eliminarea factorilor de risc, prin acţiuni punctuale desfăşurate în plan teritorial ori regional, după caz.

Aceste măsuri menite să asigure un climat de ordine şi siguranţă publică pe durata Sărbătorilor de Iarnă vor fi puse în aplicare în colaborare cu celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu – poliţie comunitară, poliţie locală, jandarmerie, pompieri, autorităţile administraţiei publice locale.

Poliţiştii vă recomandă!

Nu lăsaţi cumpărăturile ostentativ la vedere în autoturism!

 În special în luna cadourilor suntem tentaţi să cumpărăm obiecte de valoare pentru a le oferi celor dragi, ca să nu mai amintim de ofertele cu care încearcă să ne ispitească magazinele. Desigur, oportuniştii nu vor refuza nici bunurile personale (telefon, haină, geantă etc) lăsate în autoturism pentru a nu vă îngreuna traseul prin supermarket;

Neglijenţă privind bunurile personale în locurile aglomerate (pieţe, mijloace de transport în comun etc).

Acestea pot fi locuri în care acţionează cu predilecţie hoţii din buzunare şi genţi. Au o „abilitate” parcă înnăscută pentru depistarea portofelelor/telefoanelor plasate deasupra cumpărăturilor sau în buzunarele expuse. Soluţia: pentru binele dumneavoastră, indiferent că se apropie Crăciunul sau nu, păstraţi-vă bunurile de valoare în buzunare interioare şi nu scăpaţi din atenţie genţile;

Semne care pot trăda faptul că sunteţi plecaţi în vacanţă

Anunţurile despre lipsa dumneavoastră de acasă lăsate pe interfon, mesageria vocală, status de messenger sau pe facebook constituie invitaţii greu de refuzat pentru spărgătorii de locuinţe. Sistemele tehnice de securitate precum şi o relaţie de bună vecinătate cu o persoană/familie care să poată supraveghea din când în când locuinţa şi să poată interveni cu un telefon la Poliţie în caz de necesitate.

Atenţie la persoanele cărora le deschideţi uşa în perioada colindelor, întrucât acestea pot fi rău intenţionate şi pot profita de „deschiderea” porţilor sufletelor şi de locuinţele dumneavoastră.

Şi pentru a avea o vacanţă scutită de neplăceri, nu trebuie să uităm şi de echiparea pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.), toate coroborate cu celelalte măsuri de conduită preventivă.

ÎN SITUATII DE URGENTA NU EZITATI SA APELATI  „112”. POLIŢIŞTII IALOMIŢENI SUNT LA DATORIE