Politiștii ialomițeni reamintesc: Permisul pentru conducerea unui moped este obligatoriu!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
Actualizat: 15 decembrie 2015

Poliţiştii ialomiţeni reamintesc conducătorilor şi deţinătorilor de mopede faptul că pentru conducerea pe drumurile publice a unui moped este obligatorie deţinerea unui permis de conducere.

permis conducere moped

Având în vedere faptul că la data de 09 noiembrie 2012 a fost adoptată Legea nr. 203 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind Circulaţia pe drumurile publice prin care se stipulează obligaţia conducătorilor de mopede care se deplasează pe drumurile publice, de a deţine permis de conducere, poliţiştii reamintesc conducătorilor de mopede:

 Legea nr. 203/2012 modifică articolul  21 referitor la definiţia mopedului :

[notice] Art. 21 : ”Moped – vehicul cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor in cazul vehiculului electric.”[/notice]

 Persoanele care doresc să se deplaseze pe drumurile publice cu mopede trebuie să posede permis de conducere categoria “AM” sau altă categorie de conducere auto amator sau profesionist.

Pe lângă deţinerea permisului de conducere, conducătorul auto trebuie să verifice valabilitatea inspecţiei tehnice periodice(IPT) şi a asigurării prin efectul legii(RCA).

Totodată conducătorul este obligat să utilizeze casca de protecţie şi materiale reflectorizante, indiferent de intervalul orar şi anotimp.

[warning]Atragem atenţia conducătorilor de mopede că orice persoană care va fi depistată conducând fără permis de conducere va fi cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoana care nu poseda permis de conducere”.[/warning]

Recomandăm evitarea segmentelor de drum D.N.2 si D.N.2A atunci când valorile de trafic cunosc creşteri, în perioada sezonului estival şi a sezonului de iarna.

Din analiza efectuată la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa cu privire la implicarea în evenimente rutiere a acestei categorii de conducători, a rezultat faptul că pe parcursul anului 2012 s-au produs 10 accidente rutiere soldate cu 3 persoane rănite grav şi 7 rănite uşor.

Citeste si: Atenție mopediști, vă trebuie permis de conducere!

INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI IALOMIŢA