comenzi la domiciliu cliseru.ro

Polițiștii ialomițeni au indisponibilizat peste 700 de metri cubi de material lemnos

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
22/06/2020 | Locale Ialomita
Actualizat: 8 iulie 2020

În cadrul unei acțiuni de prevenire și combatere a delictelor silvice, polițiștii ialomițeni au indisponibilizat peste 700 de metri cubi de material lemnos și au confiscat 6 metri cubi de lemn de foc vândut de un pădurar fără respectarea prevederilor legale.

 La data de 21 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Țăndărei, cu sprijinul polițiștilor de investigare a criminalității economice din cadrul Poliției Municipiului Fetești, au desfășurat o acțiune de verificare a mai multor depozite de lemne de pe raza de competență.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că un pădurar în vârstă de 46 de ani din comuna Giurgeni, ar fi vândut unei femei de 62 de ani, cantitatea de 6 metri cubi lemn de foc din specia frasin, pentru care nu a întocmit aviz de însoțire a mărfii.

Față de cele două persoane  s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 171/2010, precum și confiscarea cantității de material lemnos comercializată fără îndeplinirea condițiilor legale.

De asemenea, în urma controlului efectuat la un depozit de material lemnos situat pe malul brațului Borcea, s-au constatat diferențe mari între rezultatele măsurătorilor și datele declarate în documente.

Până la finalizarea cercetărilor polițiștii au indisponibilizat cantitățile de aproximativ 149 de metri cubi material lemnos din specia frasin și 566 de metri cubi material lemnos din specia salcie și au ridicat toate registrele și documentele deținute de administratorul depozitului în cauză.

IPJ Ialomița – INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI IALOMIŢA

UPDATE Precizări Direcția Silvică Ialomița:

De ani de zile, Regia Naţionala a Pădurilor si unităţile sale teritoriale au devenit ţinta predilecta pentru lansarea unor campanii de discreditare. Având in vedere valul de emoţie care se manifesta vizavi de „tăieri ilegale”, „defrişări masive” etc. – in ciuda faptului ca in majoritatea covârşitoare a cazurilor, atunci cand se exploatează o suprafaţa de pădure are loc o taiere de regenerare.

În situaţia de fata, pentru clarificarea situației, va comunicam pe baza de documente următoarele aspecte:

-Volumul de lemn foc are provenienţa certa, din Depozitul Gaşca, in baza APV-ului nr. 1207148/2020, conform prevederilor legale. Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice este clara in aceasta situaţie, completarea eronata a avizului, singura fapta ce ar putea fi (exagerat) imputata in acest caz, se sancţionează exclusiv cu amenda, fara a presupune confiscarea materialului lemnos si nici blocarea activităţii unităţii.

„De asemenea, in urma controlului efectuat la un depozit de material lemnos, situat pe malul Braţului Borcea, s-au constatat diferente mari intre rezultatele măsurătorilor si datele declarate in documente”

-Cu Nota de constatare nr 7088/02.07.2020, reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Bucureşti, ai Politiei Tandarei si ai Ocolului Silvic Slobozia au inventariat bucata cu bucata materialul lemnos aflat in Depozitul Gaşca, constatandu-se o diferenţa de numai 1,1 mc la un volum total inventariat de 427.9 mc, diferenţa care se încadrează in toleranta prevăzuta de Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 145/2020.